Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Finnish Travel Galassa juhli yli 400 matkailualan ammattilaista

Viime perjantaina, 4.11, järjestettiin Pikku-Finlandiassa Finnish Travel Gala, nyt neljännen kerran.

Mukana oli yli 400 juhlijaa matkailuteollisuuden eri aloilta; matkatoimistoja, matkanjärjestäjiä, lentoyhtiöitä, hotelleja, varustamoita, matkailutoimistoja – kivenkovia alan ammattilaisia.

Ilta alkoi SMALin puheenjohtaja Anne-Marjut Väänäsen tervetulotoivotuksella. Hän muistutti, että vaikka vaan yhdeksän toimijaa palkitaan, me kaikki voimme olla – ja meidän pitää olla – ylpeitä siitä, miten olemme jaksaneet sisulla ja sinnikkyydellä parit viime vuodet.

 

 

Seuraavaksi elinkeinoministeri Mika Lintilä, lähetti juhlijoille videotervehdyksen. Ennen koronaa matkailun kasvu oli huimaa, ja Lintilä uskoo, että kaikista haasteista huolimatta matkailu lähtee taas kasvun polulle. Hän muistutti, että matkailun avulla saadaan monipuolisempaa ja laadukkaampaa tarjontaa ja palveluita myös paikallisille asukkaille.

 

 

 

Tervehdysten jälkeen päästiin kuulemaan upeaa viulumusiikkia ja aloittelemaan illan upea menu. Palkinnot jaettiin illallisen lomassa.

 

 

 

Vuonna 2022 voittajat:

 

 

Vuoden matkailuinnovaatio – Serlachius -museoiden Taidesauna

Matkailuinnovaatio, joka yhdistää suomalaisen saunakulttuurin osaksi taiteen, luonnon ja arkkitehtuurin muodostamaa henkeäsalpaavaa matkailuelämystä, ja joka tarjoaa iloa kaikille aisteille. Taidesauna luo uutta saunakulttuuria, jossa perinteisen hiljentymisen ja peseytymisen sijaan saunomisesta haetaan elämyksiä ja sosiaalista yhdessä olemista. Serlachius-museoiden Taidesauna tuo uutta väriä kulttuurimatkailun maailmaan.

 

 

Vuoden mieleenpainuvin matka- tai palvelukokemus – VR:n konduktöörit

VR:n konduktöörit ovat käsite suomalaisessa yhteiskunnassa. Konduktöörin apuun ja palveluun voi aina luottaa kimuranteissakin junamatkaan liittyvissä tilanteissa. Konduktöörit luovat junamatkaan omanlaisensa tunnelman persoonansa, huumorinsa, murteensa, ja vaikkapa runonlausuntataitojensa myötä. Ikimuistoiseksi myös monen pikkumatkustajan matkan tekee ’konnarilta’ saatu tarra tai lippu.

 

 

Vuoden matkailuvaikuttaja – Adalmina’s Adventures

Adalmina’s Adventuresin takana on suuren suosion saavuttanut matkailuvaikuttaja Anna-Katri Räihä, joka tuottaa laadukasta ja vastuullista sisältöä someen. Instagramin tarinoissa hän kuvaa aidosti seikkailujaan, mutta tuo aina esiin myös faktatietoa kohteesta. Rohkea nainen, suuri seikkailija! Tekee näkyväksi naisten soolomatkailua, ja rohkaisee seuraajiaan matkustamaan myös vähemmän tunnettuihin kohteisiin. Pohtii kirjoituksissaan myös matkailua eettisestä näkökulmasta.

 

 

 

Vuoden kuljetusyhtiö – Viking Line Abp

Yhtiö on ottanut aktiivisen ja rohkeasti eteenpäin katsovan roolin matkailumarkkinoilla pandemian jälkimainingeissa. Pitkät perinteet omaava suomalaisvarustamo tarjoaa koko perheelle monipuolisia elämyksiä, joita täydentää ystävällinen palvelu. Viime vuosina yhtiö on tuonut Itämerelle mielenkiintoisia uusia aluksia, joissa alaa ohjataan muun muassa uudella teknologialla ja energiaratkaisulla entistä kestävämpään suuntaan.

 

 

Vuoden majoitusliike – Hotelli Alma

Idyllinen, historiallinen, kotoisa ja kaunis hotelli Seinäjoella hyvien liikenneyhteyksien varrella ja lähellä kauniita luontopolkuja. Alman ainutlaatuinen tunnelma syntyy kokonaisuudesta, joka muodostuu pieteetillä ja vanhaa kunnioittaen tehdystä Rautatieläisten talon ja sen ympäristön rakennusten kunnostuksesta sekä yksilöllisistä ja persoonallisista huoneista. Hotelli Almassa on taitavasti yhdistelty uutta ja vanhaa; kohteessa on luonnetta. Kokemuksen kruunaa laadukas ravintola ja ystävällinen ja palveleva henkilökunta.

 

 

Vuoden kotimainen matkakohde – Helsinki

Helsinki tarjoaa hienon kansainvälisen kaupunkielämyksen monipuolisella tarjonnalla luontoa, kulttuuria, urheilua, arkkitehtuuria, ravintoloita, kahviloita ja tapahtumia. Helsinkiä ei tarvitse suorittaa, vaan jokainen voi löytää oman tavan lomailla. Helsinki kehittää kaupunkiohjelmien yhteyteen lähiluonnon tarjoamia mahdollisuuksia, mikä lisää kaupungin kiinnostusta kansainvälisten matkustajien keskuudessa ja tuottaa merkittävää arvonlisää myös matkailupalvelujen tuottajille.

 

 

 

International Travel Destination of the Year – Italy

What is Italy? Astonishing architecture, beautiful arts and crafts, stunning opera performances, cultural events, history, food and wine, beaches, mountains, picturesque landscapes, quiet little villages and cities that pulse around the clock. What´s not to like about Italy? A place where you can always find something new and interesting to come back to again and again.

 

 

Vuoden vastuullinen toimija – Viking Line Abp – Viking Glory

Ilmastoviisas Viking Glory on elämys kaikille aisteille. Se on lajinsa ympäristöpioneeri maailman tehokkaimmilla ja vähäpäästöisimmillä moottoreilla. Kestävän kehityksen periaatteet näkyvät myös muun muassa uudenlaisessa laiva-designissa, valaistuksessa, tehokkaassa kierrätys- ja hävikintorjunnassa sekä ruokajätteen hyödyntämisessä biokaasutuotannossa. Uuden teknologian myötä laivan aallonmuodostus pienenee, mikä tekee liikenteestä herkälle saaristolle aiempaa suotuisaa. Viking Glory on suomalaista saaristoa ylistävä luomus.

 

 

Vuoden matkatoimisto/matkanjärjestäjä – Oy Aurinkomatkat – Suntours Ltd Ab

Yhtiö on tuonut kansainvälistä matkailua takaisin vaikeiden koronavuosien jälkeen etulinjassa rohkeasti, vastuullisesti ja terveysturvallisesti – asiakkaiden huolia kuunnellen sekä tukea ja mielenrauhaa tarjoten. Vuodesta toiseen korkealaatuista, luotettavaa suomalaista matkanjärjestämistä riippumatta siitä, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu. Yhtiö ottaa toiminnassaan huomioon vastuullisuuden eri näkökulmat ja ohjaa yrityksen tulevaisuutta entistä kestävämpään suuntaan.

 

Ja tässä pieni kuvakavalkadi mahtavasta illasta:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: SMAL ja Ikkunapaikka

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.