Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Helena Rubinstein – tunnetuin  krakovalainen

Helena Rubinsteinin kosmetiikka on maailmankuulu, mutta tiesitkö, että Helena Rubinstein on lähtöisin Puolasta? Hän syntyi Krakovan Kazimierzissä vuonna 1872.

Helenan isä Herzl Naftali tuli Krakovaan vuonna 1871 ja asui vaimonsa Gitelin kanssa Kazimierzissa, joka on nykyisin yksi Krakovan kaupunginosista. Koko perhe asui osoitteessa Szerokakatu 14.

Koulun jälkeen Helena muutti enonsa luo Australian Melbourneen, missä hän työskenteli apteekissa. Rubinsteinin oli ottanut mukaansa 12 purkkia ihovoidetta, jonka perheystävä tohtori Jacob Lykusky oli valmistanut hänen äidilleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuotteesta tuli suosittu Australiassa, ja Lykusky matkusti Melbourneen, missä hän johdatti Rubinsteinin kasvovoiteiden, saippuoiden ja muiden kauneustuotteiden valmistuksen saloihin.

Rubinstein perusti ensin kemikalioliikkeen ja sitten nimeään kantavan kauneussalongin, mikä oli lähtölaukaus hänen uralleen.

Rubinstein asui Lontoossa vuodesta 1907 alkaen kunnes muutti Pariisiin vuonna 1914. Myöhemmin hän asui Yhdysvalloissa. Mieluiten Rubinstein asui New Yorkissa ja Pariisissa. Hän vieraili kuitenkin usein vanhempiensa luona Krakovassa. Vuosina 1938-1939 Rubinstein piti kauneuskursseja.

Rubinsteinin kuolinpäivänä yrityksellä oli 30 000 kauneussalonkia, toimistoja, laboratorioita ja tehtaita yhteensä 100 miljoonan dollarin arvosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helena Rubinstein on kiistatta maailman tunnetuin krakovalainen. Hänen tarinaansa voi tutustua Galician juutalaismuseossa Krakovassa 16.4.2023 asti.

www.galiciajewishmuseum.org/en/

 

Lähde: Puolan matkailutoimisto

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.