Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Helsingin kaupunginmuseon uusi näyttely: Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro

Helsingin kaupunginmuseossa 11.11. avautuvassa näyttelyssä seksityötä lähestytään niin seksityöntekijöiden arjen, sen eri muotojen ja määrittelyiden, asiakkaiden ja aktivismin kuin yhteiskunnan, lainsäädännön ja historiankin näkökulmista. Näyttely on tehty yhteistyössä seksityöntekijöiden kanssa. Sisältö perustuu seksityöntekijöiltä sekä heidän läheisiltään ja asiakkailtaan kerättyyn haastattelu- ja kyselyaineistoon. Vastauksia on saatu lisäksi erilaisilta järjestötoimijoilta ja asiantuntijoilta.

Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro -näyttelyn ovat tuottaneet Helsingin kaupunginmuseon Sauli Seppälä ja Iisa Aaltonen. Kuraattorina on toiminut seksuaalikasvattaja Terhi Suokas, jonka keräämästä materiaalista näyttelyssä esillä oleva esineistö pääosin koostuu. Kävijöiden nähtävänä on esimerkiksi seksityöntekijöiden asiakkailleen tekemä joulukalenteri ja otteita epäasiallisista asiakkaista seksityöntekijöiden keskuudessa kiertävästä ”mustasta listasta”.

Näyttely monipuolistaa mystisenä pidettyä ilmiötä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Näyttelyn avulla pyritään monipuolistamaan kuvaa Helsingin historiasta ja nyky-Helsingistä, lieventämään seksityöhön kohdistuvia ennakkoluuloja ja lisäämään tietoa aiheen ympärillä. Piilossa oleva ilmiö tulee nyt näkyväksi museossa”, näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä sanoo.

Maksulliseen seksiin on liittynyt vahva moraalinen ja eettinen lataus ja sitä on verhonnut myyttisyys. Yhä edelleenkin aihe puhututtaa ja jakaa mielipiteitä. Se haastaa totuttuja ajatuksia seksistä, työstä ja rahasta sekä näiden välisistä suhteista.

”Kaupunginmuseon vaihtuvissa näyttelyissä halutaan nostaa esille moniäänistä Helsinkiä ja esitellä ajatuksia herättäviä sisältöjä”, näyttelyn toinen tuottaja Iisa Aaltonen toteaa.

”Näyttely toimii esimerkkinä suomalaisen asennekulttuurin avautumisesta. Kykenemme jo kohtaamaan vaiettujakin aiheita ja keskustelemaan niistä. Alamme nähdä, että ilmiöiden takana on lopulta aina oikeita, tavallisia ihmisiä, joilla kaikilla pitäisi olla oma ääni käytettävänään”, näyttelyn kuraattori Terhi Suokas kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Seksityöhön liittyy niin paljon kiinnostavia ja hauskojakin seikkoja, että halusimme esitellä ripauksen tästä kaikesta museossa. Miten rikkinäiset pikkuautot tai auton vetoköysi liittyvät seksityöhön? Vastaukset tulevat ilmi näyttelyssä”, Suokas vinkkaa.

Näyttely on auki 5.3.2023 asti. Näyttelyn aikana Kaupunginmuseo järjestää yhteistyökumppaneiden kanssa myös siihen liittyviä tapahtumia.

Horot – Seksityöntekijöiden puheenvuoro
11.11.2022–5.3.2023 
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16

Lähde: Helsingin kaupunginmuseo

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.