Hyppää sisältöön
· Leena

Helsingin Original Sokos Hotel Vaakuna uudistuu

Hotellin valmistuminen olympiavuonna 1952 oli aikansa arkkitehtoninen merkkitapaus, johon tultiin tutustumaan läheltä ja kaukaa.
Parhaillaan arkkitehti Erkki Huttusen mestarinäyte Helsingin keskeisimmällä paikalla uudistuu perinteitä kunnioittaen.

Hotellihuone 1950-luvulla.

“Elielsaarismaisen” tavan mukaan arkkitehti Huttunen suunnitteli hotellin sekä ravintolan huonekaluja ja pienimpiä yksityiskohtia myöten itse. Ainoastaan valaisinten osalta hän antoi täyden suunnitteluvapauden ystävälleen, yhtiökumppanilleen, muotoilija Paavo Tynellille. Molemmat miehet toivat suunnittelullaan funktionalismia Suomeen.

Omaleimaisen lisän Vaakunan rakennuksen valmistumishistoriaan toi se, että suunnittelun sekä perustamistöiden (1939) ja rakennuksen valmistumisen (1952) väliin mahtui niin sota-aika kuin sitä seurannut pula materiaaleista. Olympiakesänä kaikki oli lopulta valmista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ideoita Amerikasta

Arkkitehti Huttunen oli Amerikan-matkallaan nähnyt hotellihuoneessa kaksoisovet, joiden väliin jäävään tilaan asiakas saattoi jättää housunsa pesetettäviksi. Hotellipalvelu pystyi näin noutamaan pyykit häiritsemättä asiakasta.

Huttunen pani paremmaksi ja suurensi Vaakunan ovien välitilaa siten, että sinne mahtuivat housujen lisäksi myös puku ja kengät noutoa odottamaan. Tästä syystä Original Sokos Hotel Vaakunan kaikissa kahdeksannen ja yhdeksännen kerroksen hotellihuoneissa on tänäkin päivänä kiintoisat, kuperat ovet.

Amerikasta tuli myös unelma mäntyisistä ikkunapuitteista. Koska valtamerien takaa tilattu mäntylasti upposi sitä kuljettaneen laivan mukana, kehitti Huttunen puunjalostusyhtiön kanssa menetelmän, jolla kotimainen honka saatiin toimimaan amerikkalaisen männyn korvikkeena.

Vaakunan ravintolasali 1950-luvulla.

Ravintola Vaakunan (nykyinen ravintola Loiste) yhteyteen Huttunen piirsi ulkoilmaterassin avautumaan pääkaupungin kattojen ylle. Huttunen suunnitteli myös ainutlaatuisen elokuvakabinetin, jossa katseltiin elokuvia ruokailun yhteydessä.

Arkkitehti Erkki Huttusen suunnittelemat korkeaselkäiset nahkajatuolit ovat edelleen kovassa käytössä hotellin aulassa.

Hotelli Vaakunaa, aikansa suurhotellia, tultiin jo sen valmistumisvuonna 1952 ihastelemaan läheltä ja kaukaa. Vastaanottoaulan korkeaselkäiset nahkanojatuolit, taiteilija Gunnar Finnen suunnittelema suihkulähde kipsireliefeineen sekä Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet viehättävät matkaajia ympäri maailman tänäkin päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Original Sokos Hotel Vaakuna uudistuu parhaillaan, talon alkuperäinen muotokieli huomioiden. Tästä esimerkkinä osaan uudistetuista huoneista tuleva, sänkyjen ylle kaareutuva lippa. Se on Arkkitehtitoimisto Fyran kunnianosoitus Erkki Huttusen suunnittelemalle rakennuksen pääsisäänkäynnille.

Uudistettu huone.

Puolet hotellihuoneista ja kerrosauloista on jo uudistettu, kokonaisuus on valmiina keväällä 2019. Ylimmän kerroksen hotellihuoneissa on pääkaupunkiseudun hotelleille harvinaiset näköalaparvekkeet upeine Helsinki-näkymineen. Hotelli on avoinna normaalisti koko uudistuksen ajan.

Leena