Hyppää sisältöön
· Leena

Helsinki on Pohjoismaiden johtava kongressikaupunki

Union of International Associations (UIA) on tällä viikolla julkistanut raportin, joka tilastoi vuoden 2018 kansainvälisiä kongresseja maailmalla. Kongressikaupunkivertailussa sijalle 14. sijoittunut Helsinki päihitti tiukassa kilpailussa Kööpenhaminan sijalla 15, Tukholman sijalla 17 ja Oslon sijalla 24.

Maavertailussa Suomi on maailman 19. ja Euroopan 12. suosituin kongressimaa kongressien määrissä laskettuna.

Suomen lisäksi kahdenkymmenen suosituimman maan joukkoon sijoittuu Pohjoismaista myös Norja, joka sijoittui viime vuoden tilastossa sijalle 16. Ruotsi ja Tanska olivat sijoituksissa hieman alempina, sijoilla 22 ja 23.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

UIA:n tekemässä maailmanlaajuisessa vertailussa oli mukana yhteensä 167 maata ja 1197 kaupunkia.

Kuten aiempinakin vuosina, kongressimaiden kärkikolmikossa olivat Singapore, Etelä-Korea sekä Belgia.

UIA:n kokoaman tilaston mukaan vuonna 2018 järjestettiin yhteensä 11 240 kansainvälisten järjestöjen kokousta eri puolilla maailmaa, tilastoissa ei ole mukana yrityskokouksia tai muita yritystapahtumia.

Aasiassa järjestettyjen kongressien osuus on jatkuvassa kasvussa. Pienet Pohjoismaat ovat kuitenkin kärkikymmenikössä, kun mitataan kongressien määrää suhteessa väkilukuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

UIA:n mukaan Suomessa järjestettävien kongressien määrä on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana 2 % vuosivauhtia. UIA on julkaissut tilastoja kongressimaista ja -kaupungeista vuodesta 1960 lähtien.

”Kongressien taloudellinen vaikutus on merkittävä suomalaiselle kokous- ja matkailualalle; kongressien lasketaan tuovan Suomeen noin 115 miljoonan euron matkailutulot”, Business Finlandin Finland Convention Bureau -yksikön johtaja Ines Antti-Poika kertoo.

Kongressien määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena koko 2000-luvun ajan – kongresseja järjestetään vuosittain maailmanlaajuisesti noin 12 000. Alle 500 osallistujan kokousten määrä on kasvussa, ja tapahtumiin liittyy yhä useammin kaupallinen näyttely.

Kongressien kesto on kuitenkin hieman lyhentynyt viime vuosina; yli viiden päivän mittaiset tapahtumat vähenevät ja kahden tai kolmen-neljän päivän tapahtumien määrä kasvaa.

Leena