Helsinki-Vantaan avattiin virallisesti 70 vuotta sitten

Heinäkuussa 1952 pääministeri Urho Kekkonen avasi Helsingin uuden lentoaseman olympialiikenteen käyttöön puoleksitoista kuukaudeksi. Lentoaseman rakennustöitä jatkettiin olympialaisten jälkeen.

Lentoliikenne Helsingin lentoasemalla käynnistyi virallisesti 26. lokakuuta 1952.

 

Lentokoneiden tarkkailu porttialueelta käsin on ollut suosittu ajanviete vuosikymmenien mittaan. Finnairin McDonnell-Douglas DC-8-62 ja yleisöä 1970-luvun taitteessa. Suomen Ilmailumuseo.

Käytössä oli aluksi vain yksi kiitotie. Ensimmäinen asemarakennus oli puuparakki, jota jatkettiin vuosien saatossa ja sitä kutsuttiinkin muotonsa vuoksi makaavaksi pilvenpiirtäjäksi.

 

Matkustajia ja tullitarkastaja Iivari Saarinen Helsingin lentoaseman tullissa keväällä 1954.
Kuva: Relander / Suomen Ilmailumuseo.

Vuonna 1969 valmistui uusi terminaali, joka oli mitoitettu miljoonalle matkustajalle.

Tänään Helsinki-Vantaan terminaali käsittää yhteensä yli 200 000 neliömetriä ja sen kapasiteetti on 30 miljoonaa matkustajaa. Lentoasemalla on kolme kiitotietä. Koko lentoasema-alue on kooltaan 1 800 hehtaaria, mikä vastaa pinta-alaltaan Helsingin kantakaupunkia.

Helsingin lentoasemalla alettiin tehdä pistokokeen kaltaisia turvatarkastuksia vuonna 1973. Metallinilmaisinportti käytössä. Kuva: Ilmailuhallitus / Suomen Ilmailumuseo.

”Helsinki-Vantaasta on 70 vuodessa kehittynyt merkittävä eurooppalainen lentoasema, joka tunnetaan sujuvuudestaan ja korkeasta palvelutasostaan. Tarjolla on nyt noin 130 suoraa ja nopeaa lentoyhteyttä eri puolille maailmaa”, Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta sanoo.

Ensi vuonna Finavia saa päätökseen 10-vuotisen investointiohjelmansa, joka on laajin Helsinki-Vantaan lentoasemalla koskaan toteutettu hanke. Sen tavoitteena on kehittää ja uudistaa sekä matkustajien että lentoyhtiöiden palveluita.

Helsinki-Vantaan 70-vuotisjuhlavuoden aikana Finavia nostaa esiin lentokentän historiaa ja kehitystä verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa.

Vuosi huipentuu 7. joulukuuta vietettävään kansainväliseen ilmailupäivään, jolloin Finavia nostaa liput salkoon kaikilla lentoasemillaan.

Lue historiasta lisää tästä.

Lähde: Finavia

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X