Hyppää sisältöön
· Riikka Krenn

Henley Passport Index 2024 – Suomi jaetulla kakkossijalla

Maailman parhaat passit järjestykseen laittavan Henley & Partnersin vuosittaisen passi-indeksin kärkisijoja jakaa vuonna 2024 poikkeuksellisen monta maata. Suomi asettuu jaetulle toiselle sijalle.

Henley & Partners on julkaissut IATA:n dataan perustuvaa vuosittaista passi-indeksiä jo 19 vuoden ajan. Vertailun perusteena on tieto siitä, kuinka moneen maahan kunkin maan passinhaltijat voivat matkustaa ilman viisumia. Vertailussa on mukana kaikkiaan 227 valtiota ja itsehallintoaluetta.

Ykkössijan jakavat tänä vuonna Ranska, Saksa, Italia, Japani, Singapore ja Espanja. Näiden kuuden maan kansalaiset voivat matkustaa viisumitta 194 maahan. Suomen passi sijoittuu toiselle sijalle jakaen sen Ruotsin ja Etelä-Korean kanssa. Suomalaiset, ruotsalaiset ja eteläkorealaiset pääsevät ilman viisumia kaikkiaan 193 maahan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Listan alimmalta sijalta löytyy Afganistan, jonka passilla voi matkustaa ilman viisumia vain 28 maahan. Toiseksi viimeinen on Syyria luvulla 29 ja kolmanneksi viimeinen Irak luvulla 31.

Maailman parhaat passit 2024 (The Henley Index)

  1. Ranska, Saksa, Italia, Japani, Singapore, Espanja (pääsy ilman viisumia 194 maahan)
  2. Suomi, Etelä-Korea, Ruotsi (193)
  3. Itävalta, Tanska, Irlanti, Hollanti (192)
  4. Belgia, Luxemburg, Norja, Portugali, Iso-Britannia (191)
  5. Kreikka, Malta, Sveitsi (190)
  6. Australia, Tsekki, Uusi-Seelanti, Puola (189)
  7. Yhdysvallat, Kanada, Unkari (188)
  8. Viro, Liettua (187)
  9. Latvia, Slovakia, Slovenia (186)
  10. Islanti (185)

Listanousijoita ja yllättäjiä

Suurimpana nousijana listalla näyttäytyy Yhdistyneiden arabiemiirikuntien passi, joka on vuonna 2024 sijalla 11. Kymmenen vuotta sitten 2014 sen sijoitus oli vasta 55. Selkeisiin nousijoihin lukeutuvat myös Ukraina sijalla 32  ja Kiina sijalla 62, joista molemmat ovat nousseet kymmenen vuoden aikana 21 sijaa ylöspäin.

Suomi on aikanaan ollut Henleyn listalla jopa kärjessä. Nytkin ero jaettuun ykkössijaan on hiuksenhieno: ykkössijaa jakavista passeista Ranskan, Saksan, Italian ja Espanjan passeilla pääsee viisumitta Kiinaan, mutta suomalaisilta sitä vaaditaan. Muita suomalaisilta viisumia vaativia maita ovat esimerkiksi Kuuba, Venäjä, Intia ja useat Afrikan valtiot.

Lähde: Henley & Partners

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuva: iStockphoto

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa alan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä. Kokenut matkailutoimittaja ja verkkomedian tekijä.