Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Hiihtomatkailun Vanha ja Uusi Testamentti

Skiing Around The World Vol. I & II

Jimmy Pettersonin elämä olisi ihmeellinen tarina ilman sitäkin faktaa, että hän on hiihtänyt useammassa maassa kuin kukaan muu maailmassa.

Wieninjuutalaisen pakolaisäidin ja norjalaisen merimiehen jälkeläinen elää monikansallista elämäänsä natseilta takaisin saadussa sukutalossa Itävallan Altausseessa, Ruotsin Göteborgissa, Kalifornian Lake Tahoessa ja talvisin ympäri maailmaa sukset jalassa.

Petterson on julkaissut kaksi upeaa Skiing Around The World -kirjaa, joiden yhteensä yli tuhat sivua vievät nojatuolihiihtäjän tuttuihin ja todella eksoottisiin hiihtokohteisiin Suomen Lapista Ugandaan tai Ukrainaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Seitsenkymmenluvulla alkanut hiihtoreissaajan elämä ei ota laantuakseen, vaikka muutama vakava onnettomuus onkin karsinut Jimmyn laskutyylin hitaasti kiiruhtavan pelkistetyksi.
Ensimmäiset matkat Eurooppaan sytyttivät sammumattoman halun hiihtämiseen, ja historianopettajaksi valmistuneen kalifornialaispojan tukikohdaksi valikoitui monien suomalaistenkin tuntema Saalbach.
Elämä oli tuttua hiihtopummiseikkailua ympäri Alppeja, jota rahoitettiin hiihdonopetuksella, epävirallisilla ”opaskeikoilla”, after ski -baarien kitaransoitolla ja lopulta erilaisten tapahtumien sekä tilaisuuksien järjestämisellä alppimaisemissa.
Kaiken tarkoituksena oli kuitenkin mahdollistaa hiihtoseikkailuja toinen toistaan eksoottisempiin kohteisiin. Mukaan tuli myös valokuvaus ja freelance-toimittajan työt, jotka saivat alkusysäyksensä legendaarisen suomalaisen Skimbaaja-lehden toimeksiannolla Etelä-Amerikkaan.

Vuosien saatossa Jimmy Petterson on hiihtänyt kaikilla mantereilla Etelämannerta myöten ja piirtänyt suksenjälkensä lumeen 75 maassa. Joskus lumen kaikkoaminen on ajanut hänet viime hetken matkalle Venezuelan viidakkoon kohta poissulavan jäätikön hiipuvalle lumipläntille.

  • On häkellyttävää nähdä, kuinka kulttuurien erilaisuudesta huolimatta hiihtoyhteisö on hyvin samanhenkistä ympäri maailmaa. Ihmiset arvostavat luontoa, vuodenaikoja, vuoriston ja talven mittakaavaa sekä henkilökohtaisia elämyksiä. Lisäksi kaikki ovat ystävällisiä ja haluavat auttaa hiihtoseikkailijaa uusien kokemusten löytämisessä. Ihmiset ovat ylpeitä kotimaansa mahdollisuuksista olivatpa ne länsimaalaisen goretex-hiihtäjän näkökulmasta kuinka vaatimattomia tahansa. Ja on hyvä muistaa, että hyvin usein syrjäiset, tuntemattomat kohteet voivat tarjota talven parhaat hiihtokokemukset, analysoi Petterson after ski -oluen äärellä aurinkoisella alppiterassilla.

 

Onkin jotenkin luonnollista, että yksi Jimmy Pettersonin unohtumattomimmista hiihtopäivistä osui kohdalle Kashka Suun piskuisessa keskuksessa, Kirgisiassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pettersonin Eric-poika seuraa isäänsä usein seikkailumatkoilla ja lahjakkaana muusikkona on ennen kaikkea tärkeä osa ”Father and Son” -kiertuebändiä, joka esiintyy matkoilla tai alppikohteissa aina tarpeen tullen. Eric esiintyy myös kirjoissa monissa isänsä ottamissa hiihtokuvissa.

Noin kolmikiloiset Skiing Around The World -opukset ovat upea läpileikkaus Pettersonin kokemuksista maailman eri kolkista, mutta myös kiehtova matkaopas kenelle tahansa hiihtomatkailusta innostuneelle, joka halajaa aina uusille lumikentille. Pettersonin historian tuntemus, kiinnostus eri kulttuureihin ja aktiivinen uteliaisuus näkyvät hyvin taustoitetuissa sekä kirjoitetuissa tarinoissa ja matkakuvauksissa upeiden kuvien kera, joita on yli 1600.

Jimmy Petterson ottaa kirjoittamisen tosissaan ja monet kohdekuvaukset ovat todella tarkkoja paikannimineen sekä reittikuvauksineen. Kirjoitustyyli on parhaimmillaan nautittavaa matkakuvausten ja kulttuuripohdinnan sekoitusta. Näinä pikajulkisuuden ja kuolemaa uhmaavien videostunttien aikana on virkistävää lukea hyvin toimitettua, monipuolista hiihtokirjaa, joka vie lukijan miettimään ja arvostamaan maailman kiehtovaa monimuotoisuutta.

Skiing Around The Worldin ensimmäisen kirjan painos, 10 000 kpl myytiin jo loppuun, mutta siitä on otettu uusintapainos.

Lisätietoja ja kirjatilaukset:

www.skiingaroundtheworldbook.com

 

Tatu Lehmuskallio
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.