Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Hopeasiipi palasi Helsinki-Vantaalle

Entinen Aeron (nyk.Finnair) DC-3-lentokone OH-LCH palasi kesäksi lentämään Helsinki-Vantaan lentoasemalta pitkän tauon jälkeen. Se on tällä hetkellä Suomen vanhin yhä matkustajakäytössä oleva lentokone, jonka omistaa Airveteran Oy ja operoi DC- yhdistys.
Aiemmin koneen lentoasemana toimi Malmi, joka on nyt laitettu kiinni.

DC-3 on käynyt Helsinki-Vantaalla aina lentoaseman perustamisesta lähtien.

Lähes 80-vuotias lentokone on ollut Finnairin lisäksi myös Puolustusvoimien käytössä. Ensimmäiset vuonna 1952 Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutuneet lentokoneet Lokki ja Tiira olivat samaa konetyyppiä. Helsinki-Vantaan lentoaseman avaamisesta tulee kuluneeksi ensi vuonna 70 vuotta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

”Kyseinen DC-3 on osa Suomen ilmailun historiaa ja sillä on museollista arvoa. Näitä ei ole enää monta maailmassa. Tämä kyseinen kone on käynyt täällä Helsinki-Vantaan lentoaseman perustamisesta lähtien”, kertoo Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie- ja asematasotoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa.

”Haluamme tukea arvokasta ja historiallista toimintaa. Jotta DC-3 voi lentää nykymuotoiselta Helsinki-Vantaalta, olemme tehneet lukuisia erikoisjärjestelyjä varmistaaksemme lennot. Tavallista hiljaisempi korona-aika antaa tähän harvinaisen mahdollisuuden”, sanoo Elasmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viimeinen Finnairin reittilento sillä lennettiin vuonna 1967.

Lentokone lensi edellisen kerran Helsinki-Vantaan lentoasemalta säännöllisesti noin 20 vuotta sitten. Yhdistyksen ensimmäinen tämän kesän lento lennetään kesäkuun alussa koronatilanteen salliessa.

”On hienoa päästä lentämään jälleen Helsinki-Vantaan lentoasemalta”, toteaa DC-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Petri Petäys.

19-paikkaisella koneella on tarkoitus lentää 40 jäsenlentoa kesän aikana. Koneella pääsee lentämään mikäli on DC-yhdistyksen jäsen. Edullisimmillaan jäsenmaksu (kannatusjäsen) on 15 euroa vuodessa. Noin puolen tunnin paikallislento Helsingistä maksaa 75-100 euroa.

Yhdistys lentää myös hyväntekeväisyyslentoja, kuten ilahduttaa Lastenklinikan pieniä potilaita. Tällä hetkellä ne ovat koronapandemian vuoksi tauolla.

Lisää DC-yhdistyksestä ja lennoista tästä.

 

Lähde: Finavia ja DC-yhdistys

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.