Höyryjunalla Joensuusta Sortavalaan

Höyryjunat tekevät maailmalla paluuta ja näin on käynyt myös Venäjän Karjalassa. Venäjän rautateiden operoima höyryjunayhteys Sortavalasta Ruskealaan on noussut rajan takana suureen suosioon ja Ruskealan marmorilouhos on tänä päivänä Venäjän Karjalan suosituimpia käyntikohteita. Nyt suunnitelmissa olisi jatkaa yhteyttä Joensuuhun asti.

Ruskealan marmorilouhos.

VR yhteistyössä Venäjän rautateiden ja Suomen sidosryhmien kanssa käy keskustelua Sortavala-Joensuu retrojunaliikenteen toteuttamiseksi, jota tukemassa ovat myös VisitKarelia ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

”Yhteistyökumppanimme Venäjän rautateiden (RZD) operoima Ruskealan höyryjuna on saavuttanut huomattavaa suosiota ja uskomme, että yhteyden jatkaminen rajanylittäväksi liikenteeksi Joensuuhun olisi luonteva kehitystoimi, jolla venäläisiä matkailijoita saadaan rautateitse tutustumaan Joensuuhun. Vastaavasti suomalaiset matkustajat pääsisivät vierailemaan Sortavalassa ja Ruskealan puistossa höyryjunan kyydissä. Ensin on tarkoitus toteuttaa kokeilumielessä testijuna, mikä ajoittuisi koronapandemiarajoitusten salliessa kevääseen 2022. Pidemmän aikavälin tavoitteena olisi säännöllinen junayhteys, mikä ajettaisiin ainakin sesonkiaikana VR:n höyryvedolla”, toteaa VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri.

 

Höyryjuna pysähtyy Ruskealassa vain 30 km päässä Suomen rajalta ja tuo sinne päivittäin jopa yli 700 matkailijaa. Matkailijat ovat pääsääntöisesti venäläisiä, mutta Ruskealaan halutaan tulevaisuudessa myös suomalaisia ja kansainvälisiä matkailijoita.

”Me uskomme, että Ruskealan läheistä sijaintia voisi hyödyntää houkuttelemalla Ruskealaan saapuvia venäläisiä matkailijoita käymään ja yöpymään Pohjois-Karjalassa. Juna toisi Joensuuhun venäläisiä matkailijoita, jotka liikkuvat Karjalassa ilman omaa autoa. Silloin tänne pääsisi helposti esimerkiksi viikonlopun viettoon”, kertoo VisitKarelian Russia Account Manager Anna Härkönen.

Jo ennen koronapandemiaa VisitKarelia ja Karjalan tasavalta käynnistivät Kaksi maata – yksi Karjala projektin, jonka tavoitteena on houkutella alueelle lisää kansainvälisiä matkailijoita. Myöhemmin yhteistyöhön liittyi myös Etelä-Karjala.

”Meidän Karjala -yhteistyön pääpaino on kansainvälisissä matkailijoissa. Parhaillaan käymme alustavia keskusteluita kansainvälisten matkanjärjestäjien kanssa ja suunnittelemme kansainvälisille matkailijoille rajanylittäviä reittejä ja paketteja. Mahdollinen retrojunayhteys Joensuun ja Sortavalan välillä olisi sen verran erikoinen ja uusi asia, että se varmasti herättää kiinnostusta ja saa näkyvyyttä kansainvälisellä tasolla. Samalla yhteys helpottaisi rajanylittävää matkustamista”, jatkaa Härkönen.

 

Lähde: VisitKarelia

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Haluatko kirjautua ulos?
X