IATA: Syyskuun liikenteessä viitteitä elpymisestä

Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) mukaan lentomatkustaminen elpyi hieman syyskuussa 2021 verrattuna elokuun tulokseen.

Elpyminen on nähtävissä erityisesti kotimaan markkinoilla, ja erityisesti Kiinassa, jossa joitakin matkustuskieltoja poistettiin elokuun COVID-19-epidemioiden jälkeen. Kansainvälinen kysyntä sen sijaan heikkeni hieman edelliskuuhun verrattuna.

Koska pandemia vääristää vuoden 2021 ja 2020 kuukausitulosten vertailua, kaikki vertailut ovat syyskuuhun 2019.

  • Lentomatkustuksen kokonaiskysyntä syyskuussa 2021 (mitattuna matkustajakilometreinä eli RPK:na) oli 53,4 prosenttia pienempi kuin syyskuussa 2019. Tämä merkitsi nousua elokuusta, jolloin kysyntä oli 56,0 % pienempi kuin elokuussa 2019.
  • Kotimaan markkinat laskivat 24,3 % syyskuuhun 2019 verrattuna, mikä on merkittävä parannus elokuuhun 2021 verrattuna, jolloin liikenne laski 32,6 % kahden vuoden takaiseen verrattuna. Kaikki markkinat osoittivat parannusta lukuun ottamatta Japania ja Venäjää, vaikka jälkimmäinen pysyi vankassa kasvussa vuoteen 2019 verrattuna.
  • Kansainvälinen matkustajakysyntä oli syyskuussa 69,2 % pienempi kuin syyskuussa 2019, mikä on vain murto-osan huonompi kuin elokuun 68,7 %:n lasku.

 

“Syyskuun kehitys on myönteistä, mutta kansainvälisen liikenteen elpyminen on edelleen pysähdyksissä jatkuvien rajasulkemisten ja karanteenimandaattien vuoksi. Yhdysvaltojen äskettäinen muutos, jonka mukaan täysin rokotetuille ulkomaalaisille sallitaan maahan matkustaminen 8. marraskuuta alkaen, on tervetullut, joskin jo kauan odotettu kehitys. Yhdessä muiden keskeisten markkinoiden, kuten Australian, Argentiinan, Thaimaan ja Singaporen, viimeaikaisten avausten kanssa tämän pitäisi vauhdittaa matkustusvapauden laajamittaista palauttamista”, sanoi IATA:n pääjohtaja Willie Walsh.

Euroopan lentoyhtiöiden syyskuun kansainvälinen liikenne laski 56,9 prosenttia vuoden 2019 syyskuuhun verrattuna, mikä on prosenttiyksikön vähemmän kuin elokuun 55,9 prosentin lasku vuoden 2019 vastaavaan kuukauteen verrattuna. Kapasiteetti laski 46,3 prosenttia, ja käyttöaste laski 17,2 prosenttiyksikköä 69,6 prosenttiin.

 

Lähde: IATA

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Haluatko kirjautua ulos?
X