Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

IATA: Vuoden 2021 skenaariot menivät uusiksi

IATA on julkaissut uuden skenaarion vuodesta 2021. Sen mukaan tämä vuosi jäänee vielä negatiiviseksi.

Vielä marraskuussa julkaistussa edellisessä analyysissa arvioitiin, että lentoyhtiöt pääsisivät voitolliseen viimeiseen vuosineljännekseen. Nyt lentoyhtiöiden toiveet ovat siirtyneet vuodelle 2022.

Vuoden 2021 alku on ollut heikompi, kun vielä viime vuoden lopulla ennustettiin. Tämä johtuu uudesta virusmuunnoksesta, joka on saanut valtiot jälleen tiukentamaan rajoituksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä hetkellä tuleva kesän (heinä-elokuu) varausmäärät ovat 78 % pienemmät kuin vuosi sitten tähän samaan aikaan.

Optimistisen skenaarion mukaan lentovarausten määrä lähtee hyvään nousuun, kun rokotukset on saatu vauhtiin ja matkustusrajoituksia poistetaan kesäksi.  Varausten määrä olisi silti vain 38 % vuoden 2019 varausten määrästä.

Pessimistisen skenaarion mukaan valtioiden matkustusrajoitukset jatkuisivat myös kesällä ja varausten määrä olisi vain 33 % vuoden 2019 tasosta.

Uusien, helposti tarttuvien virusmuunnosten vuoksi matkustus- ja muut rajoitukset jatkuvat. Edelleen on hyvin epäselvää koska matkustus pääsee alkamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Jos käy niin, että matkustusrajoituksia ei päästä poistamaan, se merkitsee sitä, että valtioiden täytyy jatkossakin tukea lentoyhtiöitä, jotta ne selviävät”, sanoo IATAn pääjohtaja Alexandre de Juniac.

IATAn mukaan nyt on aika tehdä suunnitelmat matkustuksen alkamiselle. Yhtenäiset säännöt siitä, mitä dokumentteja ja todistuksia tarvitaan sekä selkeät ohjeet yhtenäisistä menetelmistä olisi tehtävä pikaisesti.

 

Lähde: IATA

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.