Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Ilmailun ensimmäinen nainen saa patsaan

Yhdysvaltain kongressin kansalliseen patsashalliin on heinäkuun lopulla pystytetty ilmailun ensimmäisen naisen, Amelia Earhartin patsas.

Yhdysvaltain kongressissa on kansallinen patsashalli, johon kaikki Yhdysvaltain osavaltioit lahjoittavat kaksi patsasta kyseisen osavaltion legendaaristen amerikkalaisten kunniaksi. Patsaat sijoitetaan joko halliin tai Capitolin ympärille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Kansasin osavaltio on päättänyt korvata toisen kahdesta patsaastaan. Nyt Kansasin orjuuden vastustajan ja aktivistin John James Ingallsin patsas vaihdetaan legendaarisen Amelia Earhartin patsaaseen.

Amelia Earhart syntyi Kansasin Atchisonissa 24. heinäkuuta 1897. Earhart on ilmailun ”ensimmäinen nainen” ja hänellä on useita saavutuksia monissa ensi kertaa tehdyissä lentosuorituksissa.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Amelia Earhartin saavutuksia olivat:

  • Ensimmäinen nainen, joka lensi Atlantin valtameren yli
  • Ensimmäinen nainen, joka lensi yksin Pohjois-Amerikan mantereen poikki ja takaisin
  • Ensimmäinen ihminen, joka lensi yksin Havaijilta Pohjois-Amerikan mantereelle
  • lensi ensimmäisen lennon Quincystä, Massachusettsin Dennisonin lentoasemalta
  • Ensimmäinen puheenjohtaja kansainvälisessä Ninety-Nines -järjestössä, joka edistää naisten osallistumista ilmailuun
  • Ensimmäinen nainen, joka yritti maailmanympärimatkaa, mutta joka päättyi traagisesti.Hän katosi Tyynellämerellä 2. heinäkuuta 1937. Lukuisista etsinnöistä huolimatta ruumista tai konetta ei koskaan löydetty.

 

Kansasin Atchisonissa sijaitsevan Atchison Amelia Earhart -säätiön perustaja ja puheenjohtaja Karen Seabergin sanoo: “Amelia Earhartin on jo aika saada ansaitsemansa paikka Yhdysvaltain historiassa Yhdysvaltain Capitolissa. Amelia Earhartin patsas on hänen päättäväisyytensä, sitkeytensä ja rohkeutensa symboli, joka inspiroi tulevia sukupolvia – erityisesti naisia ja tyttöjä. Amelia Earhart ajoi intohimoisesti yhtäläisiä mahdollisuuksia kaikille sukupuolesta riippumatta.”

 

Kuvat: Wikipedia

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.