In Memoriam Asser Leppänen

Suomen Pan Amin legendaarinen johtaja Asser Leppänen on kuollut. Hän menehtyi sairauskohtaukseen viikko sitten maanantaina, 88-vuotiaana.

Asser Leppänen.

Asser Leppänen ehti palvella Pan Amia 25 vuotta.

Asser Leppänen oli syntynyt Saarijärvellä 13.2.1934.
Ollessaan kesätöissä Pariisissa vuonna 1956 hän innostui hakemaan stipendiä Amerikkaan, sillä häntä kiinnostivat kielet. Hän pääsi Arizonaan, mutta kun siellä vaadittiin opiskelun lisäksi urheilemaan, Asser lähti.
Hän siirtyi Washington D.C:hen kieli-instituuttiin ja viihtyi siellä vuoteen 1961.

Seuraavana vuonna hän aloitti Suomen Matkatoimistossa, missä hän työskenteli tilauslentoryhmissä viisi vuotta.

SMT:stä Leppänen siirtyi Pan Amiin vuonna 1967, missä hänet vuonna 1971 nimitettiin myyntipäälliköksi ja vuotta myöhemmin legendaariseksi Suomen toimintojen johtajaksi.

Eräässä vanhassa Opas-lehden haastattelussa Asser kertoo Pan Amin Suomen historiasta näin: ”Pan Am aloitti Suomessa 1950-luvulla American Overseas Airline (AOA) -yhtiönä, joka sitten fuusioitiin Pan Amiin. Suomeen operoitiin vuoteen 1972 saakka Boeing 707 –koneilla. Ne kävivät kuitenkin polttoaineen hinnan nousun myötä epätaloudellisiksi ja lentotoimintaa tuli keskeytys. Myyntitoiminta jatkui välillä jopa kotoani käsin, kunnes vuonna 1986 operointi aloitettiin uudelleen.”

Pan Am oli Suomessa yhtä kuin Asser Leppänen. Hänelle työskentely lentoyhtiössä ei ollut vaan työtä vaan hobby, kuten hän itse sanoi.

Pan Am aloitti non stop -lennot Helsingistä JFK:lle 27.5.1990. Lentoa olivat lentokentällä juhlistamassa suuri joukko matkailualan ammattilaisia. Asser Leppänen kuvassa edessä, silmälasit päässä, nimikyltti rinnassa.

 

Kun Pan Am meni konkurssiin loppuvuodesta 1991 ja sen tilalle tuli Delta, Asser jätti tehtävän kesällä 1992, hieman alle kuusikymppisenä.

Vapaalle jäätyään hän vietti paljon aikaa ensin Floridassa, sitten Aasiassa, muun muassa Vietnamissa ja viime vuodet hän lähti pakkasia pakoon Välimeren rannoille.

Suomessa hän vietti kesänsä Loviisan kupeessa, Pernajassa metsälammen rannalla.

Asseria jäävät kaipaamaan suuri joukko vanhoja panamilaisia ja hänen kanssa töitä tehneitä matkailualan ammattilaisia.

Asserin sanoin JabaDaba OukkiDoukki.

 

Kuvat: Mark Tatarinovin kotialbumista.

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X