in memoriam Markku Nokkala

Kansainvälisissä lentoyhtiöpiireissä hyvin tunnettu Markku Nokkala kuoli 66-vuotiaana 5. elokuuta 2020 Helsingissä.
Hän oli syntynyt 3. huhtikuuta 1954 Helsingissä.

Lapsuutensa pappisperheen poikana Etelä-Haagassa ja Malmilla viettänyt Nokkala kiinnostui varhain ilmailusta. Hän pääsi ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta vuonna 1974 ja suoritti yo-merkonomin tutkinnon. Varusmiespalveluksen ja RUK:n jälkeen hän aloitti uransa ramp-miehenä lastaamalla ja purkamalla matkatavaroita Helsinki-Vantaalla.

Nokkala oli Finnairin palveluksessa lähes 25 vuotta erilaisissa tehtävissä, muun muassa liikennesuunnittelijana, Keski-Euroopan tuotepäällikkönä sekä ­Keski-Euroopan myyntipäällikkönä 1990-luvulla.

2000-luvun alussa Nokkala toimi reittisuunnittelupäällikkönä kehittäen yhtiön tulevaisuuden skenaarioita. Vuonna 2003 hänet pyydettiin ensimmäisen kotimaisen halpalentoyhtiön, Flying Finnin, reittistrategiasta vastaavaksi johtajaksi.

Syksyllä 2004 Nokkalalle avautui tilaisuus Lähi-idän ­nopeasti kasvavissa lento­yhtiöissä. Hän oli aluksi Qatar Airwaysillä Dohassa yhtiön reitti­strategiasta vastaavana johtajana. Tätä seurasi ajanjakso Muscatissa Oman Airin johtoryhmässä vastuualueenaan laajentuva reittiverkosto.

Markku Nokkala palasi vielä Lähi-itään vuonna 2015, jolloin yhdeksi maailman suurimmista lentoyhtiöistä kasvanut Qatar Airways tarjosi paikan yhtiön ­allianssi- ja kumppanuussuhteista vastaavana johtajana ja myöhemmin voimakkaasti laajentuneen reittiverkoston hallinnasta vastaavana johtajana.

Nokkala jäi eläkkeelle keväällä 2018, mutta jatkoi perustamansa konsulttiyhtiön toimitusjohtajana tarjoten asiantuntemustaan lentoyhtiöille ja lento­asemille.

Nokkala oli kansainvälisesti suuntautunut ja vietti yli puolet työurastaan ulkomailla. Hän oli kiinnostunut monikulttuurisista organisaatioista ja halusi ymmärtää erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä.

Kollegat muistavat hänet inspiroivana keskustelukumppanina, joka tuki ja mentoroi monia kansainvälisiä ilmailualan ammattilaisia uransa aikana.

Nokkalan harrastukset liittyivät saumattomasti ammattiin. Vaimonsa kanssa hän tutustui maailman eri kaupunkikohteisiin, joissa hän työnkin puolesta liikkui. Viimeisiä vuosiaan hän vietti usein perheineen toisessa kodissaan, Berliinissä.

Markku oli realisti ja rationalisti, joka suhtautui puhjenneeseen vakavaan sairauteen tyynesti. Das Leben ist schön, Elämä on kaunista, toistui hänen puheissaan vielä viimeisinä kuukausina.

Hänen lähipiiriinsä kuuluivat Tiina-vaimon lisäksi poika ja tytär. Kahdesta lapsenlapsesta nuoremman kastejuhlaan hän ei enää ehtinyt.

Jussi Nokkala
Arto Nokkala
Kalle Ilvesmäki

Kirjoittajat ovat Markku Nokkalan poika, veli ja pitkäaikainen ystävä.

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X