Hyppää sisältöön
Cliffs of Moher
· Ikkunapaikka

Irlannin Wild Atlantic Way täyttää 10 vuotta

Wild Atlantic Way on Irlannin länsirannikolla kulkeva reitti, joka kattaa kuvakauniita luontomaisemia, monia nähtävyyksiä ja hyviä yöpymismahdollisuuksia.

Reitti on houkutellut Irlantiin turisteja ympäri maailmaa, ja se on edelleen – 10 vuotta perustamisen jälkeen – suuri ja suosittu elämys.

Upea maisemareitti rannikolla

Maailman pisin merkattu rannikkoreitti viettää tänä vuonna vuosipäiväänsä: Kyseessä on 10-vuotias Wild Atlantic Way, joka kiemurtelee Irlannin länsirannikkoa pitkin etelän Corkista pohjoisen Donegaliin. Reitin varrella on 188 viitoitettua pysäkkiä, joiden ansiosta seikkailunhaluiset matkailijat löytävät helposti aiemmin eristyneisiin paikkoihin Länsi-Irlannissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuluneen vuosikymmenen aikana reitti on houkutellut lähelle kaksi miljoona lisävierailijaa Irlantiin. Se on auttanut entisestään kehittämään maan kukoistavaa matkailualaa, joka tukee 121 000 työpaikkaa ja tuottaa Irlannin taloudelle kolme miljardia euroa vuodessa.

Reitti kulkee yhdeksän rannikkoalueen läpi. Matkan varrelta löytyy lahdenpoukamia, kallioita, luolia ja kalliomuodostelmia, jotka meri on muovannut vuosituhansien aikana.

Luonnonkauniiden ja näyttävien maisemiensa ansiosta Wild Atlantic Way on toiminut myös tv-sarjojen ja elokuvien näyttämönä. Näitä ovat muun muassa Star Wars, Oscar-ehdokas The Banshees of Inisherin ja hittisarja Normaaleja ihmisiä. Wild Atlantic Way -reittiä voi kulkea kävellen, pyörällä ja autolla. Upeita elämyksiä ovat esimerkiksi vaellus joissakin alueen viidestä kansallispuistosta, pyöräretki joillakin sadoista saarista ja Linnunradan ihailu matkailuautosta Dark Sky Reserves -alueella.

Reitin ytimessä ovat kuitenkin irlantilaiset ja heidän maailmankuulu vieraanvaraisuutensa. Matkanvarrella kohtaat jatkuvasti paikallisia – mielenkiintoisia ja avuliaita ihmisiä aina muusikoista kalastajiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Länsirannikolla sijaitsee monia palkittuja viskitislaamoita sekä erilaisia majoituspaikkoja, joiden joukossa myös tunnelmallisia majakoita ja historiallisia linnoja. Lisäksi tarjolla on ruokaelämyksiä jokaiseen budjettiin: niin Michelin-ravintoloita kuin perinteisiä kahviloita olkikattoisissa mökeissä. Eikä matka ole tietenkään täydellinen ilman käyntiä perinteisessä irlantilaisessa pubissa.

Portmageen satama, Irlanti

Neljä luonnonkaunista aluetta Wild Atlantic Way -reitillä

Cork ja Kerry
Cork ja Kerry ovat reitin eteläisimmät maakunnat. Alueelta löytyy monia niemiä, majesteettisia vuoria, kristallinkirkkaita järviä ja vehreitä laaksoja.

Wild Atlantic Way alkaa Corkin Kinsalesta, joka johtaa Corkin upealle rannikolle ja pieniin kodikkaisiin kyliin. Kaupungista pääsee myös kätevästi Mizen Head Signal Station -asemalle, joka on Irlannin lounaisin piste ja tunnettu sillastaan pyörteisen Atlantin valtameren yli.

Kerryn tunnettuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Ring of Kerry, Dinglen niemimaa sekä 500-luvulta peräisin oleva Skellig Michaelin luostari.

Limerick ja Clare
Limerickista löytyy vilkkaita joenvarsipubeja ja yksi maailman hienoimmista normannilaisista linnoista, King John’s Castle. Kaupungin kupeessa Foynesissa sijaitsee Foynes Flying Boat & Maritime Museum, jonka sanotaan olevan Irish Coffeen syntypaikka. Kahvicocktailia tarjoiltiin täällä ensimmäisen kerran vuonna 1943.

Clareen saapuessa saa huomata pian, että maisema muuttuu dramaattisesti. Ajomatkalla Loop Headin niemimaan rannikkoa pitkin voi nauttia henkeäsalpaavista näkymistä vedelle päin. Sen jälkeen vastaan tulevat Moherin kalliot ja kalliomuodostelmat, jotka kohoavat Atlantin valtameren yli. Lähistöllä on viehättävä kylä Doolin, josta pääsee helposti Aran-saarille ja Burrenin kalkkikivimaisemaan. Clare on kuuluisa vilkkaasta musiikkielämästään, jota voi kokea muun muassa Ballyvaughanin ja Lisdoonvarnan kylissä.

Galway ja Mayo
Galwayhin sopii saapua nälkäisenä. Kaupunki on täynnä ihania ruokapaikkoja aina Michelin-ravintoloista paikallisiin irkkupubeihin. Kaupungin ulkopuolella sijaitsee Connemaran alue, jota Oscar Wilde kuvaili “villiksi kauneudeksi”. Upeita paikkoja ovat myös kristallinkirkkaan järven rannalla sijaitseva Kylemore Abbeyn satulinna ja meren ympäröimä Roundstonen kylä.

Mayon läpi matkustaessa kannattaa pysähtyä Clew Bayn vieressä vilkkaassa Westportin kaupungissa ja käydä Matt Molloy’s -pubissa. Mayosta pääsee myös Achill-saarelle, joka on yksi The Banshees of Inisherin -elokuvassa näkyvistä saarista. Kaupungissa sijaitseva 6 000 vuotta vanha neoliittinen alue Céide Fields tarjoaa puolestaan henkeäsalpaavat näkymät 110 metriä korkealta kalliolta.

Leitrim, Sligo ja Donegal
Pohjoisessa Wild Atlatic Way kulkee Leitrimin, Sligon ja Donegalin kautta. Alueella sijaitsee muun muassa tasaisesta huipustaan tunnettu Ben Bulben -vuori, joka esiintyy William Butler Yeatsin runoissa ja televisiosarjassa Normaaleja ihmisiä. Sligossa sijaitsevassa Strandhillissä on puolestaan yksi Irlannin parhaista surffauskouluista.

Donegalin koskematonta maaseutua ympäröivät kilometrien pituiset autiot rannat, mutta monet tulevat tänne katsomaan Slieve Leaguen korkeita kallioita. Kokonaisvaltaisen luontoelämyksen saa Glenveaghin kansallispuistossa, jossa on valtavasti metsää, eksoottista kasvistoa sekä linnamainen kartano, jolla on kiehtova historia.

Lähde ja kuvat: Tourism Ireland

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.