Ismo Lohtaja in memoriam

 Ismo Lohtaja on poissa. Suomen Matkatoimisto Oy:n talousjohtajan ja varatoimitusjohtajan tehtävästä vuonna 1993 eläkkeelle jäänyt, matkatoimistoalalla meritoitunut talousmies nukkui pois 86 vuoden iässä äkillisen sairauskohtauksen seurauksena kotikaupungissaan Turussa 21. heinäkuuta, 2022.

Ismo Lohtaja syntyi Pietarsaaressa 20.5.1936, mutta muutti perheineen jo pikkupoikana ensin Saloon ja sitten Turkuun. Siellä hän kävi sekä Turun Lyseon eli Ressun että Turun Kauppakorkeakoulun, josta valmistui ekonomiksi vuonna 1960. Opintojensa ohessa vuodesta 1957 Ismo Lohtaja toimi Finnairin liikennevirkailijana Turun lentoasemalla.

Ekonomitutkinnon myötä Ismo Lohtajan työura jatkui Turun Finnairilla myyntitehtävissä, josta vuoden 1964 loppupuolella hänet kutsuttiin Helsinkiin Finnairin sisäisen tarkastuksen yksikköön. Vuonna 1966 hän siirtyi kolmeksi vuodeksi apulaisjohtajan tehtävään Aurinkomatkoihin, jonne hän myöhemmin 1970-luvun jälkipuolella palasi väliaikaisesti myös vt. toimitusjohtajaksi yhtiön tuolloisten toimitusjohtajavaihdosten järjestelyissä.

Vuonna 1969 Lohtaja siirtyi Arean talousjohtajaksi, mitä tehtävää hän hoiti kuutisen vuotta, kunnes vuonna 1975 hän teki puolen vuoden ’syrjähypyn’ Finnair konsernin ulkopuolelle. ”Tämä loikka alan ulkopuolelle jäi niin lyhyeksi, etteivät edes kaikki alan ihmiset huomanneet sitä lainkaan”, todetaan Hannu Hämäläisen kirjoittamassa SMALin historiikissa.

Vuonna 1975 Ismo Lohtaja kutsuttiin Suomen Matkatoimisto Oy:n talousjohtajaksi, jota tehtävää hän hoiti lähes kaksi vuosikymmentä. Talousjohtajana Ismo Lohtaja todella hallitsi numerot ja hänet tunnettiin mm. siitä, että hän käsitteli suvereenisti päässään suuriakin lukuja ja pitkiä numerosarjoja ilman laskukoneita. Hän jäi vuonna 1993 alle 60-vuotiaana varhaiseläkkeelle perheensä pariin ja muutti takaisin Turkuun.

Ismo Lohtaja toimi maan matkakaupan toimialan edunvalvonnassa silloisen Suomen Matkatoimistoyhdistyksen SMY:n hallituksen jäsenenä 1973-1977 ja 1979-1993.

Kuvassa Ismo vaimonsa Marja-Liisan kanssa Portugalin Carvoeirossa vuonna 1998.

Ismo on hyvin perhekeskeinen. Vaimonsa Marja-Liisan hän tapasi jo vuonna 1958. Perheeseen syntyi kaksi lasta, tytär Sirke ja poika Jarkko, jotka nyt perheineen yhdessä Marja-Liisa Lohtajan kanssa surevat poismennyttä isää ja puolisoa.

Perheelleen ja työlleen omistautunut Ismo piti myös matkustamisesta. Kaukomatkat muuttuivat iän myötä Espanjan Aurinkorannikoksi ja viimeisinä vuosinaan Ismo totesi, ettei Turusta ole enää syytä lähteä minnekään.

Myös bridge oli numeroviisaalle talousmiehelle luontainen todennäköisyyslaskentaa, muistia ja taktikointia vaativa ajanviete, jota hän elämänsä viimeisinä vuosina pelasi tietokonetta vastaan.

”Hän yleensäkin halusi ymmärtää asioita ja seurata niitä uteliaasti. Hän otti käyttöönsä myös kehittyvää tietotekniikkaa ja uusimpia laitteita vielä varsin varttuneella iällään”, kuvailee Sirke Lohtaja-Ahonen isäänsä. ”Hän oli poismenoonsa saakka järjestyksen mies, joka myös seurasi aikaansa ja yhteiskunnallista kehitystä.”

Eero Havia

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X