Iso-Syötteellä mittavat lumetus-, valaistus- ja rinnekoneuudistukset

”Saamme 2., ja 9. rinteisiin, sekä SnowParkkiin yhteensä 22 uutta kiinteää lumitykkiä, 46 uutta valaisinpylvästä ja 100 LED-valonheitintä. Rinteisiin ollaan kaivettu ja kaivetaan yhteensä 1,9 kilometriä uutta vesilinjaa ja Luppovedeltä tulee jatkossa yhden sijaan kaksi vedenottoputkea. Lisäksi ilmassa roikkuvat sähkökaapelit korvataan maanalaisilla ja maisema muuttuu entistä kauniimmaksi”, kertoo Iso-Syötteen vt. rinnepäällikkö Mikko Törmälä.

Kaikki uudet lumitykit ovat lance- eli pillitykkejä. Myös koko aiemmin käytössä ollut puhallintykkikalusto jää käyttöön, ja sitä tullaan hyödyntämään muiden Iso-Syötteen rinteiden lumettamiseen. Kun puhallintykkejä ja niiden vesiletkuja joudutaan siirtelemään rinteillä manuaalisesti, pillitykit seisovat paikallaan. Jokaisessa tykissä on oma lumetuskaivo ja letkut, jolloin niitä ei tarvitse lumetuksen edetessä siirrellä.

”Tykkien kompressorit laitetaan manuaalisesti päälle, jonka jälkeen pumppaamosta päästetään vesi linjastoon ja lunta alkaa tulla”, Törmälä selventää. Kaksi pillitykkiä tekee saman lumimäärän kuin yksi puhallintykki, mutta energiaa kuluu vain 40 % aiemmasta.

Myös valaistusuudistus säästää energiaa. LED-valaistus kuluttaa entiseen verrattuna yli 30 % vähemmän sähköä, vaikka valoteho on suurempi. Ledien antama valo on huomattavasti nykyisiä kellertäviä valoja luonnollisempaa.

Kauden alkaessa rinteille saapuu kaksi punaista Pisten Bully-rinnekonetta. 400Park ja Park Pro mallin koneissa on molemmissa Snow Sat-järjestelmä, joka mittaa jatkuvasti käsiteltävän lumen syvyyttä.

”Järjestelmä on avain rinteiden nopeampaan avaamiseen, kun meidän ei tarvitse arvailla lumipatjan syvyyttä, Törmälä kertoo. Yhdessä uusien pillitykkien ja vanhojen puhallintykkien kanssa pystymme nyt tekemään kauden avaamista varten minimimäärän lunta ja näin ollen avaaman aiemmin. Lumetusta jatketaan sitten optimaalisissa olosuhteissa, jolloin säästetään energiaa ja parannetaan tehokkuutta.”

Iso-Syötteen laskettelukausi alkaa säiden salliessa, yleensä marraskuun puolivälissä ja kestää vappuun.

 

Lähde: Iso-Syöte

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X