IST lähestyy 100 miljoonan vuosittaisen lentomatkustajan määrää

Istanbul on kasvanut vääjäämättömästi matkailukohteena, liike-elämän keskuksena sekä kansainvälisten ja mannertenvälisten lentojen vaihtopaikkana.

Istanbulin kahdella lentoasemalla oli 30.9.2023 päättyneellä yhdeksän kuukauden jaksolla yhteensä 78,6 miljoonaa matkustajaa, mikä merkitsee 17,8 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.  Kaupungin läntisellä (eurooppalaisella) puolella sijaitsevalla ensisijaisella Istanbulin lentoasemalla (IST), joka korvasi Atatürkin lentoaseman vuonna 2019, matkustajamäärä oli 58,0 miljoonaa (+21,7 % edellisvuodesta), kun taas itäisellä (aasialaisella) puolella sijaitsevalla Sabiha Gökçenin lentoasemalla (SAW) kasvutaso oli +22,7 % edellisvuodesta ja oli 27,7 miljoonaa.

Näin ollen Istanbul on ylittämässä 100 miljoonan matkustajan rajan jälleen vuonna 2023.

100 miljoonan vuosittaisen matkustajan -klubiin kuuluvat Atlanta, Bangkok, Peking, Chicago, Istanbul, Lontoo, Los Angeles, Moskova, New York, Pariisi, Tokio ja New York. Kaikki eivät välttämättä pysy klubissa enää tänä vuonna, ja uudeksi klubijäseneksi on kovaa vauhtia liittymässä Dubai.

IST on pääasiassa kansainvälinen lentoasema (79,0 prosenttia kapasiteetista), ja kapasiteettimittarilla mitattuna suurin lentoyhtiö on Turkish Airlines 79,9 prosentilla. Kotimaanlennoilla tämä valta-asema nousee 98,9 prosenttiin, mikä on niin lähellä monopolia.

IST on hyvin pitkälti verkostoyhtiöiden lentoasema, sillä 95,7 prosenttia kapasiteetista kuuluu tähän luokkaan, ja vain 3,2 prosenttia on halpalentoyhtiöitä.

 

Lähde: CAPA

 

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X