Hyppää sisältöön
· Leena

Japanilaisrakkautta Lapissa

Viime vuonna Lapissa ja Helsingissä kuvattu Yuki No Hana (Snow Flower) –elokuva sai Suomen ensi-iltansa Helsingissä ja Levillä.

Helmikuussa elokuvaa aletaan esittää Japanissa ja siitä toivotaan ystävänpäivän hittifilmiä. Elokuvaa tähdittävät japanilaiset supertähdet, näyttelijä ja malli Ayami Nakajo, 21, sekä suositun poikabändin laulaja ja näyttelijä Hiroomi Tosaka, 31. Elokuva kertoo nuoresta parantumattomasti sairaasta naisesta, jonka haaveena on saada poikaystävä ja päästä näkemään revontulet Lappiin.

40 henkinen kuvausryhmä saapui helmikuussa 2018 Japanista Suomeen tallentaakseen Lapin maisemat ja revontulet elokuvaan. Lisäksi kuvausryhmässä Kittilässä ja Kolarissa työskenteli yli 10 paikallista työryhmäläistä. Kuvauspaikkana alueella oli pääasiallisesti Levi, mutta kuvauksia tehtiin myös Ylläksellä, Pallaksella ja Kolarin rautatieaseman ympärillä. Elokuvaa kuvattiin Lapin lisäksi Helsingissä kesällä 2018.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuotantoryhmä viipyi Lapissa noin kolmen viikon ajan käyttäen runsaasti paikallisia palveluita. Finnair toimi tuotannon yhteistyökumppanina ja tuotanto sai Business Finlandin hallinnoimaa av-alan tuotannoille suunnattua kannustinrahaa yhteensä 199 743 euroa.

AV-tuotantokannustin on 25 prosentin maksuhyvitys Suomessa toteutetun tuotannon kuluista. Kuluihin lasketaan muun muassa tuotantoon liittyvät tavara- ja palveluostot sekä laite- ja tilavuokrat.

”AV-tuotantokannustimen olemassaolo on pitkälti vaikuttanut siihen, että elokuvaa on kuvattu Suomessa. Kannustimen ansiosta voimme kilpailla aivan eri tavalla kuvauslokaationa kuin aiemmin”, Business Finlandin Audiovisual Production Incentiven asiantuntija Merja Salonen Business Finlandilta kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Japanilaiset harrastavat paljon elokuvamatkailua eli matkustusta suosittujen elokuvien kuvauspaikoille”, kommentoi Levin matkailun markkinointijohtaja Maija Palosaari, joka odottaa elokuvan tukevan sekä Suomen että Levin matkailumarkkinointia Japanissa. ”Tämä on hieno mahdollisuus Leville saada näkyvyyttä Japanissa sekä kasvattaa japanilaisten matkailijoiden määrää alueella”.

Valkokankailla välkkyvät maisemat toimivat tunnetusti inspiraationa japanilaisille matkailijoille matkakohteiden valinnassa. Esimerkiksi vuonna 2006 julkaistu japanilainen Ruokala Lokki -elokuva tuo edelleen japanilaisia matkailijoita Suomeen, vaikka elokuvan julkaisusta on jo aikaa.

Elokuvan suomalaiset yhteistyökumppanit järjestivät Suomessa elokuvan ensi-iltanäytökset maanantaina 21.1. (Helsinki) ja tiistaina 22.1. (Levi). Ensi-illoissa olivat mukana elokuvan tuottaja Mr. Toshihisa Watai ja elokuvan ohjaaja Mr. Hashimoto. Ensi-iltojen yhteydessä järjestettiin myös mediamatka japanilaiselle medialle. Pääpainona mediamatkalla ovat elokuvan kuvauslokaatiot sekä revontulet.

Elokuvan Japanin ensi ilta on 1. helmikuuta. Helsinki Marketing, Levin Matkailu, Finnair ja Visit Finland järjestävät Tokiossa 5. helmikuuta tilaisuuden, jonne kutsutaan japanilaisia matkanjärjestäjiä sekä median edustajia katsomaan elokuvaa ja tutustumaan Levin ja Helsingin matkailutarjontaan.

Leena