Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Jo 283 000 suomalaista omistaa Museokortin

Museokortti viettää 8-vuotissyntymäpäiviään 5. toukokuuta.

Museokortin täyttäessä 8 vuotta jo 283 000 suomalaisella on voimassa oleva Museokortti taskussaan. Luku on suurempi kuin koskaan aiemmin. Museoissa vieraillaan ennätyksellisen paljon.

Kahdeksassa vuodessa on tapahtunut paljon. Toukokuussa 2015 Museokortilla pääsi 180 museoon. Nyt kohteita on jo kaksinkertaisesti, lähes 360, ja verkosto ulottuu Ahvenanmaalta Inariin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Museokortilla on maksettu jo 8,8 miljoonaa museokäyntiä. Samalla museoille on tuloutettu noin 65 miljoonaa euroa. Museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot ovat tuplaantuneet Museokortti-aikana.

Museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätyksensä neljänä peräkkäisenä vuotena Museokortin tultua markkinoille vuonna 2015. Vuonna 2019 ennen koronan vaikutuksia suomalaisissa museoissa vierailtiin huimat 7,6 miljoonaa kertaa.

Vuosi 2022 oli museoille ennätyksellinen. Museokortti-käynnit kasvoivat vuoden 2022 aikana hurjaan ennätyslukemaan, 1,7 miljoonaan.  Kasvua vuoden 2019 ennätykseen oli yli 20 prosenttia. Museokortteja myytiin viime vuoden aikana ennätyspaljon. Myynti kasvoi 23 prosenttia verrattuna edellisvuoteen 2021, jolloin Museokortin myynti oli myös rikkonut ennätyksen.

Tänä vuonna kortilla on maksettu museokäynti jo 665 000 kertaa. Kesän lomakuukaudet muodostuvat vuosi vuodelta merkittävämmäksi museosesongiksi, ja tulevasta kesästäkin odotetaan vilkasta. Viime kesänä Museokortilla vierailtiin museoissa yli 760 000 kertaa, joka on 20 prosenttia enemmän kuin toissakesänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Museoiden käyttökulttuuri on muuttunut. Museokortin myötä museoissa käydään spontaanisti ja voidaan vain piipahtaa, kun taskusta löytyy jo valmiiksi maksettu pääsylippu, kuvailee Museokortin viestinnän asiantuntija Susanna Seppälä.

Museokortti-kohteiden kirjosta löytyy jokaiselle jotakin

Kohteita on jo lähes 360, ja uusia museoita liittyy Museokortti-verkostoon jatkuvasti. Kesällä joukkoon liittyy esimerkiksi Limingan kotiseutumuseo, Abraham Ojanperän muistokoti sekä Vihlo Lampi -museo. Uusin Museokortti-kohde taidemuseo Chappe löytyy Tammisaaresta.

Suurimpien ja tunnetuimpien museokohteiden lisäksi Museokortti käy sadoissa paikallisissa aarteissa Ahvenanmaalta Inariin. Kohteiden joukossa on kymmenittäin erikoismuseoita, joissa pääsee syventymään erityisiin aihealueisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi Hiihtomuseo, Kultamuseo, Suomen pelimuseo, Vakoilumuseo, Suomen moottoripyörämuseo, Friitalan nahkamuseo ja Vankila.

Museokortti (76 €) on vuoden mittainen pääsylippu lähes 360 museoon ympäri Suomen.

Museokortti-toiminnasta vastaa FMA Creations Oy, joka on kokonaan Suomen museoliitto ry:n omistama ja kuuluu Museoliitto-konserniin. Museokortti-järjestelmän tuottamat tulot palautetaan suomalaisille museoille kävijämäärien perusteella, eikä järjestämällä ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia.

 

Lähde: Museokortti

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.