Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion reiteille haetaan operoijaa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt tarjouskilpailun aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tuetut reitit ovat Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välillä. Lentoliikennettä hankitaan 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi.

“Lentoliikenteen hankinnalla turvataan välttämättömät yhteydet Helsingin ja maakuntakenttien välillä. Tavoitteena on markkinaehtoisesti toimiva lentoliikenne näille yhteysväleille, jolloin valtion tukea ei tarvittaisi”, kertoo johtaja Pipsa Eklund.

Kilpailutus perustuu syyskuussa hallituksen budjettiriihessä päätettyyn 38 miljoonan euron määrärahaan maakuntalentojen hankkimiseksi maaliskuuhun 2026 asti ja Porin ja Helsingin välisen yhteyden tukemiseksi vuonna 2025. Ensi vuoden talousarvioesityksessä maakuntalentoihin on esitetty 15 miljoonan euron määrärahaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyiset tuetut lennot viidelle maakuntakentälle päättyvät ensi vuoden huhtikuun lopussa.

Hankinta perustuu julkisen palvelun velvoitteeseen

Kun kyseessä on valtion tuella hankittava lentoliikenne, Traficom asettaa kyseisille reittiväleille julkisen palvelun velvoitteen. Julkisen palvelun velvoite edellyttää muun muassa sitä, että muilla kulkuvälineillä matkustusaika kyseisellä välillä on yli kolme tuntia. Aikataulut on laadittu kullakin alueella perustuen alueen omiin tarpeisiin. Palvelutaso yhteysväleillä on keskimäärin 10 edestakaista lentoa viikossa.

Hankintailmoitus on julkaistu Euroopan Unionin virallisessa lehdessä. Tarjouskilpailun materiaali sekä tiedot julkisen palvelun velvoitteesta ovat niin ikään saatavilla Traficomin verkkosivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikilla Euroopan Unionin alueelle sijoittuneilla lentoyhtiöillä, jotka täyttävät kilpailutuksen vähimmäiskriteerit, on mahdollisuus jättää tarjous. Tarjoukset tulee jättää 2.1.2024 mennessä.

 

Lähde: Traficom

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.