Hyppää sisältöön
· Minna Floman

Kalliit PCR-testit hidastuttavat elpymistä

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto (IATA) on kehottanut hallituksia tarkistamaan käytäntöjään matkustamiseen liittyvän Covid-19 -testauksen kustannuksien osalta. Jotta matkailu pääsisi tehokkaasti uudelleen käyntiin ei testaus ei saisi aiheuttaa kohtuuttomia kustannuksia yksittäisille matkustajille.

IATA:n on vertaillut PCR-testien kustannuksia 16 maassa. Vertailu osoitti maiden välillä olevan huomattavia eroja. Vain Ranska noudattaa Maailman terveysjärjestön (WHO) suositusta, jonka mukaan valtio vastaa matkustajien testauskustannuksista. Muissa maissa jopa testauksen keskimääräiset vähimmäiskustannukset olivat 90 dollaria ja keskimääräiset enimmäiskustannukset 208 dollaria.

Vähimmäiskustannustenkin mukaan laskien PCR-testimaksu lisäisi dramaattisesti yksityishenkilöiden lentokustannuksia. Kriisiä edeltävä, vuoden 2019 hintojen mukainen keskimääräinen lentolippu veroineen ja maksuineen oli 200 dollaria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

90 dollarin testi nostaa kustannuksia 45 prosenttia eli 290 dollariin. Jos vaaditaan uusi testi paluulennolla, matkakustannukset nousevat testien johdosta 90 prosenttia eli 380 dollariin. Mikäli kumpaankin suuntaan matkustettaessa vaaditaan kahdet testit, yksittäisen matkan keskimääräiset kustannukset voivat nousta 400 dollarista 760 dollariin.

Testikustannusten vaikutus perhematkoihin on vielä dramaattisempi menojen moninkertaistuessa.

Testien suhteellinen vaikutus matkahintojen nousuun on suurin lyhyillä lentomatkoilla, joilla testit voivat maksaa enemmän kuin lennot. IATA epäilee korkeiden testauskustannusten myös edistävän väärennettyjen testisertifikaattien markkinoita.

WHO:n kansainvälisten terveyssääntöjen mukaan valtioiden ei pitäisi veloittaa matkustamiseen tarvittavista testeistä, rokotuksista tai todistusten myöntämisestä. WHO:n Covid-hätäkomitea on äskettäin toistanut tämän kannan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: IATA

Minna Floman