Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Kansallismuseo suljetaan syksyllä peruskorjauksen vuoksi

Kansallismuseo sulkeutuu 16.10.2023 yleisöltä arviolta 2–3 vuodeksi. Tällöin aloitetaan mittava peruskorjaus historialliseen päärakennukseen.

Samaan aikaan Senaatti-kiinteistöt on aloittamassa Kansallismuseon laajennusosan rakentamisen.

Laajentunut museo tulee olemaan kokonaisuudessaan avoinna yleisölle keväällä 2027.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomelle kansallismuseoksi rakennettu päärakennus, Kansallismuseo, valmistui vuonna 1910, ja se avattiin yleisölle vuonna 1916. Jo rakennusvaiheessa ennakoitiin, että museotoiminta tulee tarvitsemaan lisää tilaa. Laajennussuunnitelmia on museon historian aikana ollut useita. Vuonna 2019 järjestettiin avoin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti JKMM Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan Atlas. Pääosin maan alle sijoittuvat uudistilat, laajennuksen ja päärakennuksen yhdistäminen sekä pihapuiston arkkitehtonisesti näyttävä paviljonki toteutetaan tämän ehdotuksen pohjalta. 

Kansallismuseon näyttelytilat kasvavat kolmanneksella, sillä uudisosaan rakentuu 1100 m2 museonäyttelyille soveltuvaa monikäyttötilaa. Muut museon asiakas- ja yleisötilat kaksinkertaistuvat museon monipuolistuvien toimintojen ja ohjelmiston tueksi.  

Uudisosan pinta-alasta noin 90 prosenttia sijaitsee maan alla. Kansallismuseon pihapuistoon puolestaan rakentuu lasiseinäinen ravintolapaviljonki, joka avaa muurien suojaaman pihapuiston aiempaa keskeisemmäksi osaksi museon toimintoja. Päärakennuksessa sijaitsevat jatkossakin pysyvämmät perusnäyttelyt, ja uudisosaan rakentuvat suuret, vaihtuvat näyttelyt. Merkittävä osa uudistuvaa museotoimintaa on myös moninainen tapahtumaohjelmisto, kokous- ja seminaaritoiminta sekä tilojen vuokraaminen yleisö- tai yksityistilaisuuksiin.

Lähde: Suomen Kansallismuseo

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.