Hyppää sisältöön
· Leena

Karmaiseva totuus ilmaston lämpenemisestä

“Mikäli maapallon lämpenemistä ei saada rajoitettua 1,5 asteeseen, lajit katoavat yhä kiihtyvällä vauhdilla”, sanoo ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle WWF Suomesta. “Olemme jo nyt menettäneet maailman selkärankaisten määrästä lähes 60 prosenttia vuosina 1970–2012.”

Tutkijoista koostuva hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC kertoi tänään maanantaina, että ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen ei ole mahdollista ilman poikkeuksellisen rajuja ja ripeitä toimia päästöjen vähentämiseksi. Maapallon lämpötilan käyminen yli 1,5 asteen tarkoittaisi katastrofaalisia seurauksia luonnolle.

Kahden asteen lämpeneminen tarkoittaisi käytännössä tropiikin koralliriuttojen pysyvää ja laajamittaista vaurioitumista.

Maapallo menettäisi lähes viidesosan hyönteisistä, kasveista 16 prosenttia ja selkärankaisista eläimistä kahdeksan prosenttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa saimaannorppa ja lohikalat kärsivät ilmastonmuutoksesta jo nyt, ja naali on sukupuuton partaalla.

Lisäksi arktinen merijää vähenee oleellisesti, koska lämpötilan nousu on arktisilla alueilla keskimääräistä nopeampaa. Meriveden nousu uhkaa rannikkoja nykyistä voimakkaammin ja merivesi happamoituu sadoiksi vuosiksi eteenpäin.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoite on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa ja pyrkiä rajaamaan nousu alle 1,5 asteeseen. Ilmakehä on lämmennyt jo noin asteen verran. Lämpenemiseen voidaan vielä vaikuttaa, mutta poliittisilla päätöksillä on kiire. Suomen päättäjien on näytettävä poliittista selkärankaa päästöjen nopeaksi vähentämiseksi ja konkreettisiksi toimiksi luonnon puolesta.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: WWF
Kuva: Vastavalo/ Teuvo Juvonen

Leena