Kesämatka Tallinnaan taidekesään

Matkustus on pitkän tauon jälkeen taas luvallista ja monen matkan suola on taidemuseossa käynti.

Tallinnan museotkin ovat taas avoinna ja monissa niistä on avattu uusia näyttelyitä. Taiteen ystäviä odottavat aikamatkat Flanderin kultakauteen, Espanjan murrosvuosiin ja kimonoiden Japaniin. Elämyksiä on tarjolla myös historiasta, eläimistä ja valokuvataiteesta kiinnostuneille.

Tässä Tallinnan taidetarjontaa kesäretkelle:

HISTORIA

Vapaat muurarit. 250 vuotta vapaamuurariaatetta Virossa

Viron historiallinen museo – Suurkillan talo

31.10.2021 asti

Näyttely kertoo yhden maailman vanhimman ja suurimman maallisen järjestön historiasta ja nykytavoitteista sekä sen jäsenten roolista Viron kulttuurihistoriassa. Esillä on paljon esine- ja asiakirjaharvinaisuuksia, jotka eivät ole aiemmin olleet julkisesti näytillä.

Luolasta kainaloon. Koiran ja ihmisen tarina

Viron historiallinen museo – Maarjamäen kartano

27.2.2022 asti

Näyttely koirasta, ihmisestä ja historiasta molempien osapuolten silmin. Koira on ollut ihmisen paras ystävä ja apulainen kiviajalta alkaen – vaan mitä sanoo koira? Onko sittenkin niin, että koira kouluttaa ihmistä?

Urbaani eläin. Lehmä, lutikka ja lohikäärme Tallinnan historiassa

Kiek in de Kökin linnoitusmuseo 

26.1.2023 asti

Näyttely vie keskiaikaisen kaupungin kaduille katsomaan kotieläinten elämää karsinasta juhlapöytään. Tornin kellarikerroksessa avautuu puolestaan villien ja kesyttämättömien eläinten maailma. 

Kelvoton Tallinna

Tallinnan kaupunginmuseo

23.4.2.2023 asti

Näyttely kertoo tallinnalaisten himosta ja siihen liittyneistä tabuista 1400-luvulta toiseen maailmansotaan saakka.

TAIDE, DESIGN JA VALOKUVAUS

Ellen von Unwert:Paneutuneisuus! 30 vuotta naisten ikuistamista

Fotografiska

29.8.2021 asti

Saksalaiselle Ellen von Unwerthille on poseerannut 30 vuoden kuluessa tähti jos toinenkin. Tärkeintä hänen valokuvissaan on leikkisyys sekä mielikuvituksen ja todellisuuden välisen rajan hämärtäminen – tässä näyttelyssä kaikki on mahdollista!

Zuloaga. Espanjan sielu 

Mikkelin museo

5.9.2021 asti

Ignacio Zuloagalla (1870–1945) on erityinen paikka Espanjan taiteessa. Hänen taiteensa heijastaa aikansa Espanjan kipeää identiteetinetsintää sekä käänteentekeviä poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia. Toisaalta se myös vaalii ja vie eteenpäin espanjalaisen maalauskoulukunnan perinteitä.

Klassikot. Ivo Lill

Viron taideteollisuus- ja designmuseo

26.9.2021 asti

Näyttelyssä on esillä legendaarisen virolaisen lasitaiteilijan Ivo Lillin yli 150 monumentaalista teosta.

Memlingistä Rubensiin. Flanderin kultainen aikakausi

Kadriorgin taidemuseo

19.9.2021 asti

1400–1600-luvut olivat belgialaisen taiteen kulta-aikaa. Flaamilaisten mestariteosten rinnalla esitellään myös kulttuurin ja tieteen historiaan liittyviä arvokkaita asiakirjoja. 

Kimono. Japanilaisen kauneuden kosketus

Adamson Ericin museo

11.6.-21.11.2021 

Näyttely esittelee kimonoa, yhtä Japanin tunnetuimmista ja kauneimmista symboleista. Japanilaista elämää peilataan kimonojen, asusteiden ja valokuvien avulla niin arjessa, juhlassa kuin geishojenkin kimonokulttuurissa.

Janis Rozentāls. Elämäntanssi

Janis Rozentāls. Elämäntanssi

Taidemuseo Kumu

14.5.-5.9.2021 

Janis Rozentāls (1866–1916) oli 1800–1900-lukujen vaihteen tunnetuin ja monipuolisin latvialainen taiteilija. Näyttely tuo katsojan eteen Rozentālsin tuotannon kansan elämän kuvauksista symbolistisiin näkemyksiin.

LUONTO JA IHMINEN

Hirveän ihana lepakko

Viron luonnontieteellinen museo

13.9.2021 asti

Näyttely lepakoista ja niiden salaperäisestä elämästä. Tule kävelylle öiseen metsään, seuraa järven rannalla ruokailevaa lepakkoa, vieraile sen luolassa ja lennä kesäyössä näiden mystisten olentojen kanssa!

Paljon onnea!? – Näyttely hyvinvoinnista, mielenterveydestä ja tasapainosta

Viron terveysmuseo

20.3.2022 asti

Näyttely kysyy, mikä ihmisen tekee onnelliseksi, ja esittelee hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyviä aiheita. Keskiössä on myönteisyys, minkä lisäksi tarkastellaan helppoja tapoja luoda tasapainoa elämään.

UUDET PERUSNÄYTTELYT

Uusi perusnäyttely Taidemuseo Kumussa: Identiteettimaisemat. Viron taide 1700–1945

Näyttely esittelee Viron vanhempaa taidetta maan monikansallisesta historiasta käsin. Tarkastelussa ovat baltiansaksalaisen ja virolaisen visuaalisen kulttuurin yhteen punoutuminen, taiteen rooli Viron nuoressa kansallisvaltiossa, unelmat modernista elämästä, naistaitelijoiden ääni, 1930-luvun autoritaarisen aikakauden ja toisen maailmansodan ajan taide sekä virolaisten identiteettimaisemien syntytarina. 

Uusi perusnäyttely Viron Taideteollisuus- ja designmuseossa: Johdatus virolaiseen designiin

Näyttely luo yleiskuvan virolaisesta muotoilusta sen kaikessa monipuolisuudessaan. Eri aikakausien esimerkit arjen taiteesta designiin ja virtuaalisiin viestintäalustoihin kertovat tarinaa muotoilun lukuisista kerrostumista ja käyttötarkoituksista.

Lopuksi vielä Visit Tallinnan Mall Ojan vinkki: Tiesitkö, että että Patarein merilinnoituksen kulttuuripiha on Tallinnan uusi vetonaula? Aiemmin täysin suljettu Goržin piha muuttuu tänä kesänä kulttuuripihaksi, jossa on monipuolista ohjelmaa koko kesäksi – esimerkiksi keskiviikkoisin järjestetään jazzkonsertteja, torstaisin tanssi-iltoja. Pihalla on myös popup-baareja ja muuta ruokatarjoilua.

Lähde: Visit Tallinn
Kuva Rasmus Jurkatan, Visit Estonia

 

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X