Kesäretki Louhisaaren kartanoon, Mannerheimin lapsuuden kotiin

Varsinais-Suomessa, Maskun Askaisissa sijaitseva 1600-luvun kartanolinna edustaa Suomessa ainutlaatuista palatsiarkkitehtuuria. Linnaa ympäröivään englantilaistyyliseen puistoon ja kalmilaiseen hyötypuutarhaan tutustutaan kesällä turvallisesti oppaan johdolla.

Barokkityylinen Louhisaari vie ylelliseen elämään satojen vuosien ajalta. Suomen kansallismuseon kohteisiin kuuluvan linnan rakennutti Klaus Flemingin poika Herman Fleming 1600-luvun puolivälissä, ja toinen linnaa hallinnoinut kuuluisa suku oli Mannerheimit. Sisätiloissa ihastuttavat runsas sisustus, koristeellisuus sekä juhlasalin harvinaiset kattomaalaukset.

Mannerheimien ja Flemingien ainutlaatuinen barokkilinna sijaitsee Askaisissa, Maskussa.

 

Louhisaaren kartanolinnaa restauroidaan ja korjataan Museoviraston ammattilaisten toimesta ympärivuotisesti. Viime kesänä avattiin restauroituna hyötypuutarhan viereinen Mannerheimin leikkimökki. Nyt korjauskohteena on kartanolinnan puistossa sijaitseva Merilinnaksikin kutsuttu kylpylärakennus. Siispä tänä kesänä linnan kunniapihaa ympäröivien rakennusten ympärillä ei ole rakennustelineitä, ja piharakennukset ovat vierailtavissa vapaasti sekä kunniapiha kuvattavissa koko komeudessaan.

Kartanolinnan puistossa sijaitsee Merilinnaksi kutsuttu kylpylärakennus. Se rakennettiin A. F. Granstedtin piirustusten mukaan vuonna 1825.

 

Päärakennuksen asuinkerroksiin tutustutaan aina ainoastaan oppaan johdolla. Opastus kuuluu pääsylipun hintaan, ja suomenkieliset kierrokset alkavat aina tasatunnein. Ryhmänä saapuvien vierailijoiden opastukset ovat maksullisia ja ne on varattava etukäteen.

Linnan puistoalueella sijaitsevassa kalmilaisessa hyötypuutarhassa yhdistyvät valistusajan ihanteet: kaikkien kasvien tulee olla hyötykasveja ja puutarhan symmetrisesti järjestyksessä.

Hedelmätarhassa on historiallisia omena- ja päärynälajikkeita, joista osa on kasvanut paikalla jo Mannerheimin suvun aikana. Kalmilaiseen hyötypuutarhaan tutustutaan kesällä oppaan johdolla tiistai- ja torstai-iltapäivisin.

Louhisaaren linnan rakennutti amiraali, kamarikollegion presidentti ja Suomen kenraalikuvernööri Herman Klaunpoika Fleming 1650-luvulla. Louhisaari ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin rakennettu Pernajan Sarvilahti ovat Suomessa ainoat kartanorakennukset, jotka edustavat italialaisesta palladiolaisesta arkkitehtuurista vaikutteensa saanutta, 1640-luvulla Ruotsiin omaksuttua hollantilaista klassismia.

 

Puistokävelylle Louhisaaren englantilaistyyliseen puistoon lähdetään säävarauksella keskiviikkoisin ja lauantaisin, heinäkuussa lisäksi myös maanantaisin.

 

LOUHISAARI
Louhisaarentie 244, 21240 ASKAINEN

Avoinna: 16.–30.6. ti–su klo 11–17. Suljettu juhannusaattona 19.6.
1.–31.7. ma–su klo 11–17
1.–31.8. ti–su klo 11–17

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X