Hyppää sisältöön
· Leena

Kevätsalonki Hanasaaressa

Liljevalchsin taidehalli tuo marraskuussa Hanasaareen teoksia legendaarisesta Kevätsalongistaan. Kyseessä on Liljevalchsin historian ensimmäinen näyttelyvierailu ulkomaille.

Vuoden 2019 Kevätsalongin taiteilijoista kahdeksan pääsee esille Hanasaaren galleriaan.

Liljevalchsin Kevätsalongilla on Ruotsissa pitkä historia. Ensimmäinen salonki järjestettiin jo vuonna 1921, ja sen jälkeen kevätsalonkeja on järjestetty vuosittain muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kevätsalongista on tullut eräänlainen kansanjuhla, johon saapuu noin 100 000 kävijää vuosittain”, kertoo Liljevalchsin johtaja Mårten Castenfors.

Vuoden 2019 Kevätsalongin huomiota herättävimpiä teoksia oli Anna-Malin Anderssonin huivikauluspusero. Veistos symboloi Ruotsin akatemiaa vuonna 2018 järisyttänyttä metoo-kriisiä, sillä Ruotsin Akatemian silloisella vakituisella sihteerillä Sara Daniuksella oli tapana käyttää huivikauluspuseroa.

Veistos myytiin heti Kevätsalongin jälkeen, mutta uusi omistaja on luvannut lainata sitä Hanasaaren-näyttelyymme”, Castenfors kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Anna-Malin Anderssonin lisäksi Mårten Castenfors on valinnut näyttelyyn teoksia seuraavilta ruotsalaistaiteilijoilta: Angelica Kristenson Aurelius, Lisa Landberg, Stella Palm, Morgan Stenman, Stefan Thunström, Mikael Wahrby sekä salanimi Bullevuttan.

Bullevuttan tuo näyttelyyn teoksen Röd sand, jolla oli vuoden 2019 Kevätsalongin korkein hinta, hämmästyttävät miljoona Ruotsin kruunua eli noin 93 000 euroa. Maalaus imitoi kuuluisan ruotsalaisen maalarin Anders Zornin samannimistä teosta, mutta punaisesta hiekasta nousevan neidon paikalle on maalattu Zorn itse.

Näyttely on esillä 10.11.2019-26.1.2020.
Galleria on avoinna päivittäin klo 10-20, vapaa pääsy.

Leena