Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Kirja: Työkaluja vastuullisen matkailun Suomeen

Suomen on ryhdyttävä matkailun vastuullisen suunnittelun edelläkävijäksi, sanoo Lapin yliopiston matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola.

Hänen tuore kirjansa Matkailunkestävä Suomi? Vastuullinen suunnittelu kulttuuri- ja luontoympäristöissä tarjoaa näkökulmia ja työkaluja matkailun suunnittelemiseksi osaksi vapaa-ajan ja elämysten ”uutta ja kestävämpää normaalia” niin Suomessa kuin maailmallakin. Teos kannustaa myös matkailijoita vastuullisten valintojen tekemiseen.

Teoksessaan Matkailunkestävä Suomi? Veijola haluaa Suomen ryhtyvän matkailun vastuullisen suunnittelun edelläkävijäksi. Kirjassa hän kokoaa yhteen vastuullisen suunnittelun tavoitteita, tietoa ja tekniikkaa yleistajuisesti ja mukaansatempaavasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirja avaa matkailusuunnittelun historiaa ja nykypäivää sekä hyvinvoinnin, osallistumisen, matkailurakentamisen ja yhdyskuntainfrastruktuurin osatekijöitä monipuolisen asiantuntija- ja tutkimustiedon pohjalta.

Kirjassa matkailu nivotaan osaksi kaikkien lajien elinolosuhteita turvaavaa ympäristösuunnittelua. Sille tarjotaan vahvaa roolia kestävässä kehityksessä, jossa taloudellinen menestys on vain yksi onnistumisen mittari.

Kirja rakentaa uudenlaista luottamusta matkailun kestävään tulevaisuuteen. Se perustelee, miksi matkailun on oltava sekä historia- että tulevaisuustietoista. Matkailu ei voi uida vastavirtaan meneillään olevassa kestävyysmurroksessa.

Kestävän matkailun tavoite voidaan saavuttaa ainoastaan moninäkökulmaisella ja monitoimijaisella lähestymistavalla suunnitteluun. Ympäristön ekologinen tila on kaiken muunkin kestävän kehityksen reunaehto, mutta kestävyyttä ei saavuteta huomioimalla vain yksi kestävyyden ulottuvuus kerrallaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teoksen kirjoittajat edustavat eri tieteen ja asiantuntijuuden aloja, sillä yksipuolinen tieto tuottaa vain yksipuolista matkailua ja kapeaa ymmärrystä matkailun paikallisista ja globaaleista vaikutuksista.

 

Soile Veijola (toim.)
Matkailunkestävä Suomi? Vastuullinen suunnittelu kulttuuri- ja luontoympäristöissä
ISBN 978-951-858-640-4
Tietolipas 283
SKS 2023

 

 

Kuvituskuva: Visit Finlandin kuvapankki

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.