Alkuvuonna 2018 yksi Markuksen kohteista oli Tonga, joka oli hänen 84. maa.
Katso Markuksen upeita matkakuvia osoitteesta https://www.instagram.com/markustravels/
Tonga – Tyynen valtameren pieni ja rikaskulttuurinen paratiisi
Kaukana Euraasian mantereen ja valtamerten tuolla puolen, Suomea täysin vastakkaisella puolella maapalloa, löytyy pieni paratiisi nimeltään Tonga. Vierailin Tongalla tammikuussa 2018 osana Uuden-Seelannin reissua ja haluan tässä jakaa teillekin parhaat vinkit. Jos mieli tekee Suomesta niin kauas kuin vain pääsee, Tonga voisi olla kokemisen arvoinen paikka.
Yli 100 saaren vulkaaninen valtio
Uuden-Seelannin pohjoispuolella sijaitseva Tongan kuningaskunta koostuu yhteensä 169 saaresta, joista n. 140:llä on asutusta. Pääsaarelta Tongatapulta löytyy kansainvälinen lentokenttä, jonne pääsee lentämään mm. Uudesta-Seelannista, Fidziltä ja Australian itärannikon kaupungeista. Tongan pääkaupunki Nuku’alaota on Tonga-saariston suurin kaupunki; kaiken kaikkiaan Tongan saarten väliluku on n. 107 000, joista 70 % asuu pääsaarella. Tongan saariryhmä sijaitsee vulkaanisesti aktiivisella alueella, ja merenalaisten tulivuorten vuoksi uusia saaria syntyy vähää väliä. Toisaalta pienimpiä saaria myös katoaa merenpinnan korkeuden vaihteluiden myötä.
Minun vieraillessani maanjäristyksiä ei onneksi esiintynyt, vaikka heikompaa värähtelyä on alueella kuulemma usein. Meren alla tulivuoret purkautuvat kohtalaisen usein ja meren yläpuolella tämä näkyy tosiaan uusien saarten muodostumisena, jotka paikallisten mukaan kuitenkin katoavat yhtä nopeasti kuin syntyvätkin.
Eläväinen ja vieraanvarainen kulttuuri tempaisi mennessään jo lentokentällä
Laskeuduttuani Tongatapun kansainväliselle lentokentälle vastassa oli Tyynen valtameren helteisen kostea tunnelma. Paikallinen rento, reggae-tyylinen musiikki raikasi pienen lentokentän toisesta päästä turvatarkastuspisteeseen saakka ja paikallisten hymy oli herkässä, kun he kohtasivat turisteja. Tongassa turismi on vielä verrattain vähäistä: vuosittain alueella vierailee n. 90 000 turistia, mikä on merkittävästi naapurisaaria, mm. Fidziä vähemmän. Potentiaalia ja resursseja kuitenkin riittäisi enemmällekin. Missään muualla en ole kokenut yhtä lämmintä ja erikoista tervetuliaisseremoniaa.
Tongan vieraanvarainen, ystävällinen ja lämmin kulttuuri olivat paikan parhaimpia puolia. Paikalliset tervehtivät turisteja avoimesti suurin hymyin ja kyselevät kuulumisia. Englannin kielellä pärjää kaikkialla, toinen virallinen kieli on tonga. Kaduilla kulkiessa paikalliset tervehtivät minua iloisesti ja kyselivät kuulumisia uteliaasti. Päivän aikana sai vastata moneen otteeseen kysymykseen “Hi man, how are you, where are you from?”
Syö paikallisia hedelmiä ja bongaa maailman suurimmat lepakot
Tongalla ei voi välttyä herkullisilta maissi- ja hedelmäkoijuilta. Katukoijut ovat täynnä tuoretta paistettua maissia ja raikkaita vastapoimittuja hedelmiä. Trooppinen, ympäri vuoden lämmin ja kostea ilmasto, antaakin erinomaiset edellytykset mm. banaanin, mangon ja muiden trooppisten hedelmien kasvatukseen – riisin ja perunan viljelystä puhumattakaan. Näiden lisäksi kalastus ja eläintalous tarjoavat elinkeinon monelle paikalliselle.
Tongalla vieraillessa kannattaakin ehdottomasti maistaa paikallista kalaa ja hedelmiä!
Tonga-saarten floora ja eläinlajisto on hyvin monipuolinen. Saaren yleisilmettä dominoivat kookospalmut ja paikoin tiheätkin sademetsät, joiden katveessa viihtyvät mm. useat papukaijalajit ja maailman suurimmat lepakot (flying foxes). Pääsaari on tuttu villisioistaan ja liskoistaan, mutta myrkyllisiä eläimiä Tongalla ei ole – ei maalla eikä merellä, joten itse painelin rohkeasti sademetsässä tutkimassa kasvillisuutta ja eläinlajeja.
Pääsaaren nähtävyydet päivässä – lähisaarilla paratiisirantoja
Tongan pääsaaren nähtävyyksien kokemiseen riitti minulle puolikas vuorokausi. Useimmat tasokkaimmat hotellit tarjoavat autoja edullisesti vuokralle ja pääsaaren voi helposti kiertää yhden päivän aikana ja kokea tärkeimmät nähtävyydet. Tongassa ajaminen tapahtuu muidenkin Tyynen valtameren saarien tapaan tien vasemmalla puolella, mutta liikenne on turvallista ja länsimaalaista. Allekirjoittanut on pelännyt ratin takana enemmän mm. Espanjassa ja Italiassa, mutta Tongan ajokulttuurista vastaava temperamentti onneksi puuttuu. Saarella kenellekään ei ole kiire mihinkään, ja tämä helpotti kiireisen länsimaalaisen turistinkin rentoutumista.
Tongatapun pääsaaren parhaimmat rannat löytyvät saaren luoteisosasta, mm. Ha’atafun ja Otukahan alueelta, mistä löytyy myös muutamia rantaresortteja. Majoittauduin itse Ha’atafun alueella muutaman yön ajan ja pääsin seuraaman sivusta paikallista hääseremoniaa, joka on muuten aika vauhdikas ja hikinen suomalaisiin häihin verrattuna!
Halusin Tongalta kokemuksen paratiisirannoista ja täydellisestä eristäytyneisyydestä. Unohtumattoman kosketuksen paratiisirantoihin, kuvankauniisiin trooppisiin valkohiekkarantoihin saa Vava’u tai Fafa -saarilta, joihin kulkee päivittäin lauttayhteyksiä pääkaupungista.
Täydellistä irtiottoa kaipaaville suosittelen lämpimästi Fafa-saarella sijaitsevaa lomakeskusta (Fafa Island Resort), joka on australialaispariskunnan pitämä ympäristöystävällinen bungalow-kokonaisuus. Saarella ei ole muuta asutusta, joten tunnelma on varmasti kuin Robinson Crusoella aikanaan.
Pääsaaren nähtävyyksistä suosittelen seuraavia: Tsunami Rock, Blow Whistle Holes, Captain James Cook point ja pääkaupungin lähettyviltä löytyvät Ancient Ruins. Kuten todettu aikaisemmin, nähtävyyskierrokseen riittää vaikkapa vain puolikaskin päivä, autovuokrauksen hinta vaihtelee 20-40 euron välillä. Tiet tosin ovat paikoin erityisesti sadekautena huonossa kunnossa, ja saaren autokanta on melko vanhaa.
Pääkaupunki Nuku’alota tarjoaa edullisia shoppailu- ja ruokailumahdollisuuksia, rannan lähettyvillä kuninkaallinen Royal Palace on myös mielenkiintoinen nähtävyys. Vuna Rd on paikallinen “rantabulevardi”, jonka yhteydestä löytyy useita kahviloita, ravintoloita ja majoitusmahdollisuuksia merinäköalalalla.
Rajoitetut palvelut ja ötökät ärsyttivät
Tongan kääntöpuolena ovat turismin kannalta vähäiset palvelut, jotka keskittyvät lähinnä pääkaupungin ympäristöön. “Landella” seikkailessani en löytänyt mistään ruokaa, enkä muitakaan palveluita. Alueen nettiyhteydet ovat hitaita ja kalliita, usein myös hotellit veloittavat huomattavia summia netin käytöstä. Nettiriippuvaiselle Tonga oli siis melkoinen koettelemus.
Sadekautena saarella on paljon hyttysiä, jotka eivät kanna tarttuvia tauteja. Hyttysiin kannattaa kuitenkin varautua hyttyssuojilla ja -voiteilla. Herkemmille myös tiedoksi, että tasoikkaimmissakin bungalow’ssa ja hotelleissa pieniä liskoja ja verrattain suuria koppakuoriaisia saattaa ilta- ja yöaikana vilistä seinillä ja lattioilla. Ja nämä liskot muuten pitävät mielenkiintoista ääntä öisin!
Saarivaltioiden ruoka saattaa tuntua yksipuoliselta. Paikalliset syövät paljon vaaleaa leipää, riisiä, kalaa ja hedelmiä. Tongan naisväestöstä keskimäärin 80 % on ylipainoista, ja saarivaltion asukkaiden keskimäärinen painoindeksi on maailman korkeimpia. Terveellisestikin voi syödä; useimmissa ravintoloissa tarjonta on hyvä ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan paikallista kalaa. Ja tuoreita hedelmiä, smoothieita ja muutakin paikallista luomuruokaa!
Talvella sadekausi, kesät kuivia ja viileämpiä
Vieralin itse Tongalla keskellä sadekautta, joten valitettavasti auringonpaistetunnit jäivät melko vähäisiksi. Sadekausi alkaa Polynesian saarilla tyypillisesti loppuvuodesta ja kestää huhtikuun loppuun saakka. Sadekausi ei kuitenkaan tarkoita taukoamatonta sadetta, vaan rankkoja sadekuuroryöppyjä, joiden välissä on poutaisempia ja aurinkoisempia hetkiä. Sadekautena alueella koetaan toisinaan myös voimakkaita sykloneita, ja tyypillisesti kerran-kaksi vuodessa saarivaltioiden yli liikkuu voimakkaampi sykloni, joka saattaa aiheuttaa laaja-alaisempaa tulvimista ja tuulivahinkoja.
Touko-lokakuu on saarivaltioilla kuivempi ja aurinkoisempi kausi, jolloin päivälämpötila on n. 25-27 astetta, kun taas talvikuukausina se kohoaa useimmiten yli 30 asteeseen. Talvikuukaudet ovat hyvin kosteita. Merivesi on ympäri vuoden yli 25-asteista.
Tongalla esiintyy toisinaan myös maanjäristyksiä ja alue on riskialtista tsunamien kannalta. Tsunamivaroituksia annetaan keskimäärin 1-2 kertaa vuodessa, mutta tuhoisimmilta tsunameilta on lähihistoriassa vältytty.
Tammikuu 2018
Jaa artikkeli: