Hyppää sisältöön
· Digiteam

Filippiinit

Filippiinien saarilla matkantekoa siivittää monimuotoinen kulttuuri.

Filippiinien kauneus ja omintakeinen kulttuuri tulevat esiin parhaiten kuvankauniilla pikkusaarilla. Eri saarilla puhutaan eri kieliä, mutta kaikki pärjäävät englannilla. Siksi myös turistin on helppo kommunikoida asukkaiden kanssa.

Anni Kotkamaa, Filippiinit

Kun 20 miljoonan asukkaan pääkaupunki Manila alkaa ahdistaa, on aika lähteä vesiteitse pienemmille saarille, joita Filippiineillä on yli 7100. Filippiinien pääsaarelta Luzonilta lähtee veneitä eteläiselle sukeltajien suosimalle Mindoro-saarelle. Saarella paikallisen väestön elämä suorastaan tihkuu omalaatuista kulttuuriaan. Saaren Apo-riutta kuuluu maailman suurimpiin koralliriuttoihin ja 34 neliökilometrin suuruinen alue kätkee sisäänsä harvinaislaatuisen vedenalaisen korallimaailman.

Uskonto ja englanti yhdistävät

100 miljoonan asukkaan Filippiinien jokainen saari on omanlaisensa. Toisistaan poikkeavat saaret leimaavat koko Filippiinien mentaliteettia. Tuntuu että saarien asukkaat eivät juuri matkustele, vaan kukin vaalii omintakeista kulttuuriaan omissa oloissaan. Vertailua tekevät vain paikasta toiseen reissaavat turistit. Englannin kielen lisäksi uskonto on voimakkaimmin ihmisiä yhdistävä tekijä. 81 prosenttia filippiiniläisistä on kristittyjä, katolisia.
Saarilla kuhisevat äänekkäät markkinat läpi yön, vain iltapäivän siestan aikaan on hiljaista. Siesta on perintöä espanjalaiskaudesta, ja sen avulla selvitään päivän kuumimmasta hetkestä. Saarten markkinoilla on tavaraa joka lähtöön. Rihkaman lisäksi kojuissa on runsaasti kuivattua kalaa, hedelmiä ja vihanneksia, varsinkin herkullisen pehmeitä ja makeita mangoja. Saarilla syödään paljon kalaa, mutta myös kanaa, possua ja mustekalaa. Riisiviljelyä lukuun ottamatta maanviljelystä ei juuri ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saarelta toiselle voi Filippiineillä matkustaa leveillä risteilyveneillä.

Saarihoukutukset

Jatkamme matkaa Mindorasta etelään, jossa sijaitsee upea Coron saari. Se on myös suosittu sukelluspaikka, jonka erikoisuus on järvisukellus. Coronin kuumat lähteet ja niiden viereen rakennetut uima-altaat ovat turisteille melkoisia houkutuksia. Syvästi uskovainen paikallisväestö saa lähes koko elantonsa sukellusturisteista ja hinnat ovat sen mukaisia.
Kierros saarelta toiselle jatkuu monenmoisilla kulkuvälineillä. Halvat purkit olivat vaatimattomia, mutta rahalla saa mukavuutta ja luksusta. Saarelta toiselle siirtymiseen menee jopa kahdeksan tuntia, joten ihan joka päivä ei tehnyt mieli jatkaa matkaa. Saarten sisällä matka taittuu paikallisbusseilla. Kilometreissä laskettu hinta oli turisteille sama kuin kantaväestölle, joten rahastuksen maku ei pilannut elämystä. Paikalliset käyttävät kulkuneuvoinaan paljon mopoja, joihin lastataan koko perhe.

Seuraavaksi lähdemme risteilemään Palawan saarelle, jonka suositussa El Nidon kylässä voi lekotella palmujen katveessa ja uida lämpimissä vesissä. Pikkusaarten upeiden rantojen ympärillä avautuu dramaattisen kaunis vuoristo. Saaret ovat muuten lähes asumiskelvottomia mutta turistiretkeilijät ovat tervetulleita. Retkien hintaan kuuluva ruoka on taivaallista ja pöytä katetaan kolmasti päivässä.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Sukellusta ja yöelämää

Seuraava kohteemme oli keskellä Filippiinejä sijaitseva Cebun saarialue. Pidemmät matkat saarelta toiselle voi lentää tai taittaa matka isoilla risteilyaluksilla. Cebu on Manilan jälkeen suurin kaupunki, josta löytyy paljonkin paikallista elämää. Jälleen kerran kaikkein parhaat nähtävyydet ovat kaupungin ulkopuolella. Näihin kuuluu esim. Oslobin valashai-snorklaus tai Malapasquan haisukellus. Cebusta etelään sijaitsee kaunis Boholin saari, jonka pitkät kultaiset rannat ja turkoosi vesi kiehtovat jopa paikallisia turisteja. Siellä sijaitsevat myös kuulut suklaakukkulat. Kovan musiikin säestämän laivamatkan jälkeen saavuimme Siargao-saarelle. Siellä vuokrasimme skootterit, surfasimme ja snorklasimme. Aamun koittaessa paikalliset nukkuivat, mutta me menimme sukeltamaan huikeisiin maisemiin, sillä valo on parhaimmillaan ennen polttavan kuumaa keskipäivää.

Digiteam