Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Japanin Hokkaido on ympärivuotinen kohde

Finnairin uusin kohde Japanissa on maan pohjoisin saari, Hokkaido. Sen suurimpaan kaupunkiin Sapporoon lennetään ympäri vuoden kaksi kertaa viikossa. Suomesta lähdetään torstaisin ja sunnuntaisin. Kesäkaudella lennot operoidaan Helsingistä Sapporoon sunnuntaisin ja keskiviikkoisin.


Finnairin Sapporo, kuten kaikki muutkin Japanin lennot, lennetään JALin kanssa joint venture -yhteistyönä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Hokkaidossa iloitaan suorasta yhteydestä Eurooppaan. ”Finnair avasi suoran yhteyden Hokkaidon ja Euroopan välillä 17 vuoden tauon jälkeen”, kertoo Hokkaidon vara-kuvernööri Shunsuke Tsuchiya.

Hokkaido on erityisesti tunnettu lumisista talvistaan ja loistavista lasketteluolosuhteista, etenkin puuterilumestaan. Paras hiihtoaika on alkutalvi, mutta lunta riittää pitkälle kevääseen.


Kevät alkaa huhtikuussa ja toukokuu on kirsikankukkien aikaa.
Hokkaido on ympärivuotinen kohde. ”Kesällä ilmastomme on hyvin eurooppalainen, ei liian kuumaa. Se vuoksi kaikenlaiset ulkoaktiviteetit ovat kesäisin hyvin suosittuja. Meillä on hienot maastot mm. pyöräillä, vaeltaa, golfata ja meloa. Kuusi Japanin kolmestakymmenestä luonnonpuistosta sijaitsee Hokkaidolla”, kertoo Tsuchiya.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Herkkuja merestä

Hokkaido on tunnettu ruoastaan. Saarta ympäröivät rikkaat kalavedet, joten tuoretta kalaa ja asiantuntijoiden mukaan maan parasta sushia on runsaasti tarjolla. Edullisimmillaan – parillakymmenellä eurolla – sushia syö ravintoloissa, joissa sushiannokset kiertävät liukuhihnaa pitkin ruokailijoiden ohi. Siitä voi napata haluamansa herkut.
Hyvää kalaa ja rapuja saa lähes ympäri vuoden. Villasaksirapuja herkutellaan huhti-elokuussa ja syys-joulukuu on kuningasrapujen aikaa.


Sushin lisäksi Hokkaidolla herkutellaan Ramen-nuudeliannoksilla ja huippuhyväksi mainostetulla wagyu-naudanlihalla.
Hokkaidossa on lähes joka kuukausi joku ruokafestivaali. Suurin on syyskuun Autumn Festival Sapporossa, silloin pöydät notkuvat merenherkuista ja saaren omasta sadosta.

 

Omaa viiniä ja olutta

Hokkaidossa on yli 30 viinintuottajaa, pieniä olutpanimoita, viskitislaamo ja tietenkin omaa sakea.
Kesäisin Sapporon puistoihin ja aukioille nousee olutterasseja, joissa voi maistella eri pienpanimoiden tuotteita.
Monilla viinitiloilla pääsee myös vierailemaan ja tutustumaan tilan viineihin. Mikäli et halua vuokrata autoa, on Sapporon lähellä muutama tila, joihin pääsee kätevästi junalla.


Kuumaan kylpyyn

Hokkaido on tunnettu kuumista lähteistä ja monista spa-resorteista. Ulkona olevissa onsen-kylpylöissä voi iltaisin ihailla tummaa tähtitaivasta, sillä valosaaste on täällä vähäistä. Sapporon eteläpuolella, Oyunuma-joella, voi vaeltaa kuumaa jokea pitkin ja saada samalla rentouttavan jalkakylvyn.
Ennen kylpylään menoa on kohteliasta tutustua kylpyläetikettiin. Muun muassa tatuoinnit tulee peittää onseniin mennessä.

 

Hokkaidon Ainut

Ainut ovat alkuperäiskansa, joka asuu edelleen Hokkaidon saarella. Huhtikuussa Sapporon eteläpuolelle, noin 1,5 tunnin ajomatkan päähän aukeaa uusi museo, missä kerrotaan Ainujen kulttuurista ja historiasta. Ainut ovat erityisen tunnettuja kirjailu- ja puunkaiverrustaidoistaan.
UPOPOY-museo (nimi tarkoittaa yhdessä laulamista) kannattaa ottaa tutustumiskohteeksi, sillä kulttuuri on häviämässä alkuperäiskansa sulautuessa muuhun väestöön.

 

Pohjoisesta etelään

Uuden lennon ansiosta Japanissa voi tehdä myös loistavan yhdistelmän Tokio-Sapporo tai matkustaa vaikka läpi koko maan Sapporosta Fukuokaan.
Viikon Japan Rail Pass maksaa noin 260 euroa ja kahden viikon passi noin 390 euroa. Pasilla voi pysähdellä matkan varrella.
Lisää infoa Hokkaidosta osoitteessa  https://en.visit-hokkaido.jp/

 

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.