Hyppää sisältöön
· Digiteam

Kazakstan

Kazakstan tähtää maailman talousmahtien joukkoon

Muinaista Idän silkkitietä kehitetään niin matkailijoille kuin tavarankuljetuksiinkin

Neuvostoliiton hajoamisen ja vuoden 1991 itsenäistymisen jälkeen Kazakstanin kehitys on edennyt valtavin harppauksin. Maan runsaita luonnonvaroja on hyödynnetty ja tulojen avulla on kehitetty moderni yhteiskunta, jota presidentti Nazarbayev on luotsannut itsenäistymisestä alkaen tähän päivään saakka. Valtio lähettää lahjakkaat nuoret opiskelemaan maailman huippuyliopistoihin ja paluun jälkeen heitä odottaa viiden vuoden työsopimus valtion- tai paikallishallinnon palveluksessa. Näin maata kansainvälistetään. Matkailijoille Kazakstan on vielä suhteellisen tuntematon maa. Pääkaupunki Astana isännöi Expo 2017 –näyttelyä kesä-syyskuussa. Sen on määrä tuoda maahan 2 miljoonaa vierasta. Astanan kaupunkikuva tuo jo nyt mieleen Aasian muut metropolit toinen toistaan hulppeimpine pilvenpiirtäjineen.

Antti Haukkamaa, Astana, Kazakstan
Presidentti Nursultan Nazarbayev on hallinnut Kazakstania sen itsenäistymisestä, vuodesta 1991 alkaen.

Keski-Aasiassa sijaitseva Kazakstan on valtava maa. Lännessä se rajoittuu Kaspianmeren pohjoisosaan ja idässä Kiinaan ja Mongoliaan, välimatka länsirajalta itärajalle on yli 3 000 km.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Venäjä on sen naapurimaa pohjoisessa ja yhteistä rajaa sen kanssa on liki 7 500 km. Asukkaita Kazakstanissa on reilut 17 miljoonaa. Maa itsenäistyi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991.
Siitä lähtien maata on hallinnut presidentti Nursultan Nazarbayev. Hän on laatinut hallituksensa kanssa laajan kehitysohjelman ”The Bright Road”, jota täydentää konkreettisiin toimiin ohjaava Hundread steps –toimenpideohjelma. Teollisuutta kehitetään viisivuotisohjelmien avulla. Ensimmäinen ohjelma päättyi juuri. Sen aikana luotiin 75 000 uutta työpaikkaa ja viime vuonna maan talouskasvu oli 4,3 %.

Luonnonrikkauksia

Kazakstanilla on valtavat öljyvarannot ja öljyn hinnan ollessa korkealla valtio keräsi vientituloja kansalliseen rahastoon. Sillä rahoitetaan nyt nämä uudistusohjelmat, jotka tähtäävät maan ja yhteiskunnan modernisoimiseen, lainsäädännön uudistamiseen, teollisuuden kehittämiseen ja taloudelliseen kasvuun, hallinnon läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden lisäämiseen ja kansakunnan yhdistämiseen. Kazakstanilla riittää luonnonvaroja, öljyn lisäksi mm. maakaasua, kuparia, sinkkiä, kultaa ja hopeaa. Maalla on maailman suurimmat kromiesiintymät ja suurin uraanintuotanto.
Maailmanlaajuisessa kilpailukykyvertailussa se on nyt sijalla 41 ja tavoitteena on olla 30 parhaan joukossa. Kärkipaikoilla vuonna 2014 oli USA, Sveitsi ja Singapore. Vuoden 2015 alusta Kazakstan, Valkovenäjä, Venäjä, Armenia ja Kirgistan ovat muodostaneet Euraasian talousunionin. Muinaista idän silkkitietä Aasian ja Euroopan välisessä tavarankuljetuksessa nostetaan uuteen kukoistukseen. Uutta tieverkostoa rakennetaan, Kazakstanin halki kulkevan väylän pituus on 2 700 km. Tavoitteena on kuljetusajan lyhentäminen 10 päivään nykyisen 45 sijasta.

Pääkaupunki Astana
Bayterek-torni toimii näköalatornina ja kuvaa tarun elämän puuta, jonne lintu on muninut kultaisen munan.

Astana on ollut Kazakstanin pääkaupunkina vuodesta 1997 alkaen. Asukkaita siellä on noin 800 000. Maan entinen pääkaupunki Almaty on Astanaa suurempi, noin 1,5 milj. asukasta. Se on edelleen maan teollisuuden ja liike-elämän keskus. Astanaa on parin viimeisen vuosikymmenen aikana rakennettu maan hallinnolliseksi keskukseksi. Hallintopalatsit ja monet julkiset- ja toimistorakennukset ovat arkkitehtonisia taidonnäytteitä.
Kansainväliset arkkitehtikilpailut ovat houkutelleet tänne maailman kärkinimiä ja kun rahaa on ollut käytettävissä, lopputulokset ovat toinen toistaan uskomattomampia luomuksia. Niitä katsellessa tulee mieleen Dubai muutama vuosikymmen sitten. Yhtä hämmästyneenä siellä aikoinaan katselin nosturiviidakkoa rakentuvien pilvenpiirtäjien keskellä.
Astanan tunnusmerkki on Bayterek-näköalatorni. Yli sadan metrin korkeuteen nouseva pylväsmäinen rakennelma, jonka huipulla on kultaisena hohtava halkaisijaltaan 22 metrinen pallo. Legendan mukaan tarujen lintu on muninut kultaisen munan puuhun ihmisten ulottumattomiin. Munan sisällä on ihmisten toiveiden ja onnellisuuden salaisuus. Pallo on näköalatorni, josta pääsee ihailemaan ympäröivää kaupunkikuvaa. Ylinnä on jalusta, jonka päällä on kultaisessa laatassa presidentin kädenjälki. Vierailijat voivat laittaa oman kätensä siihen ja samalla katsoa ulos presidentin palatsiin, Akordaan, ja tällä tavalla kuvainnollisesti lähettää presidentille henkilökohtaisen tervehdyksen.
Akordasta alkaa Water-Green Boulevard, kukkaistutuksin ja suihkulähtein koristeltu jalankulkualue. Se johtaa Khan Shatyr –ostoskeskukseen, valtavaan  telttamaiseen rakennukseen. Ja jos Dubain kuumuudessa kauppakeskukseen on rakennettu laskettelukeskus, Astanan kylmyydessä pääsee ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa hiekkarannalle ihailemaan palmuja. Rauhan ja sovinnon palatsi on pyramidin muotoinen 62 metriä korkea rakennus, joka on suunniteltu kestämään äärimmäisissä sääoloissa. Täällä lämpötilanvaihtelu voi olla jopa 80 astetta, 40 asteen pakkasista kesän 40 asteen kuumuuteen.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Expo 2017

 

Vuonna 2017 Astanassa järjestetään Expo-näyttely, jonka teemana on Tulevaisuuden energia. Siihen viittaa myös näyttelyn logo, joka kuvaa tuulivoimalan turbiinin kolmea lapaa. Näyttelyn rakennustyöt olivat käynnissä 3 500 rakennusmiehen voimin. Päänäyttelyalueelle on kaikkiaan 38 paviljonkia, joissa yli 100 maata tuovat esille osaamistaan.
Expo-2017:n symboli on Kazakstanin paviljonki, valtava pallomainen rakennus. Sinne avataan Tulevaisuuden museo, jossa esitellään tulevaisuuden energiaratkaisuja sekä kerrotaan Kazakstanin ja sen kansojen historiasta. Neljässä paviljongissa on erillinen teemanäyttely; Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, Elämän energia, Energiaa kaikille ja Energian maailma, jossa keskitytään jokaisen henkilökohtaiseen vastuuseen ja tehokkuuteen energiankäytössä. Näyttelyyn odotetaan yli 2 miljoonaa vierasta, joista useimmat käyvät näyttelyssä vierailunsa aikana pari kolme kertaa. Kokonaiskävijämäärän odotetaan nousevan yli 5 miljoonan.
Näyttelyalueelle rakennetaan kaksi hotellia, jotka jatkossa, kuten koko näyttelyalue, tulevat olemaan osa uutta toimisto- ja liikekeskusta. Myös Suomi on mukana näyttelyssä. Se on myös Kazakstanin ulkoministerin Erlan A. Idrisovin toive. Hänen mukaansa Suomi on korkean teknologian maa, jossa on paljon uusiutuvia energiaratkaisuja kehittäviä yrityksiä. Pariisin ilmastosopimuksen jälkeen sellaiselle osaamiselle on kysyntää ja Expo 2017 Astanassa tulee olemaan avainasemassa alan osaamisen esille tuomisessa kansainvälisille markkinoille. https://expo2017astana.com/en/

Matkailijoiden Kazakstan

 

Bayterek-tornissa vierailijat voivat painaa kätensä presidentin kultaiseen kädenjälkeen lähettäen näin hänelle tervehdyksensä ja samalla katsoa kohti presidentin hallintopalatsia, Akordaa.

Vuonna 2014 Kazakstanissa vieraili reilu 4 miljoonaa ulkomaista matkailijaa. Matkailutulot ovat vajaa 2 % kansantuotteesta. Suurin osa ulkomaisista vierailijoista, jopa 85 %, tulee naapurimaista Uzbekistanista, Kirgistanista ja Venäjältä. Näistä moni tulee tapaamaan maassa asuvia sukulaisiaan. Maahan tulevista matkailijoista yli 80 % on vapaa-ajan matkalla ja vajaa 20 % liikematkalla.
Matkailussa nähdään suuri kasvupotentiaali ja se onkin nostettu yhdeksi maan kehityshankkeista. Hallitus on valinnut viisi matkailuklusteria, joiden matkailualueiden kehitykseen on perustettu investointiprojekteja. Klusterit ovat pääkaupunki Astana, maan suurin kaupunki Almaty ympäröivine vuoristoalueineen, Itä-Kazakstanin luonnonnähtävyydet ja ekoturismi, Etelä-Kazakstan muinaisen silkkitien historiallisine kohteineen ja Kaspianmeren rannalla olevat Aktayn ja Aturayn rannikkokaupungit ja ympäröivät rantakohteet.
Suomesta parhaat lentoyhteydet Kazakstaniin ovat Turkish Airlinesilla Istanbulin ja Ukraine International Airlinesilla Kiovan kautta sekä Astanaan että Almatyyn. Suurin potentiaali matkailun lisäämiseen nähdään kaupunkimatkailussa ja vieraita odotetaan etenkin Venäjältä, Kiinasta ja Lähi-idästä. Suomalaiset voivat vierailla maassa ilman viisumia 15 vrk:n ajan.
Myös lätkäfaneilla on Astanassa tekemistä.  Kaupungin Barys Astana pelaa KHL:n itäisen konferenssin divisioonassa, eli samassa kuin Jokerit. Raimo Helminen kuuluu Astanan joukkueen valmennusryhmään.

Omat kokemukseni talvisesta Astanasta olivat yllättävän positiiviset. Uutta ja ihmeellistä katsottavaa riitti, hotellitaso oli hyvä ja maan hintataso edullinen. Siisteys ja turvallisuus olivat mukavia yllätyksiä. Kauppakeskusten tarjonta on samaa luokkaa kuin missä tahansa maailman metropolissa kansainvälisine merkkiliikkeineen.
2016

Digiteam