Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Kirgisian Vuoristojärvet ovat Tien Shan vuoriston helmiä

Issyk Kul

Kirgisiassa on toinen toistaan upeampia vuoristojärviä. Niistä kuuluisin on 1,6 km korkeudessa sijaitseva hiekkarantainen Issyk Kul, joka on maailman toiseksi suurin vuoristojärvi noin 180 km pituudellaan, 70 km leveydellään ja lähes uskomattomalla 668 m syvyydellään. Issyk Kul järvessä on itse asiassa 7 kertaa enemmän vettä kuin kaikissa Suomen järvissä yhteensä!

Issyk Kulin alueella on oma mikroilmastonsa ja se pysyy kesäisin viileämpänä ja talvisin huomattavan paljon lämpimämpänä kuin muut samalla korkeudella sijaitsevat alueet. Issyk Kul ei myöskään jäädy talvisin, koska vesi on hieman suolaista ja järven pohjassa on lukuisia kuumia lähteitä, joista lämmin vesi kumpuaa pintaan. Järven nimi kääntyykin suomeksi tarkoittaen kuumaa järveä.

Tien Shan vuoret ympäröivät Issyk Kul järveä lähes joka puolelta. Järven eteläpuolen vuoret ovat lumihuippuisia myös kuumimpaan kesäaikaan.

Issyk Kul järvi on myös hieman suolainen, koska sieltä ei ole laskujokea, vaan vesi poistuu järvestä ainoastaan haihtumalla. Järveen kuitenkin laskee yli 100 jokea, joista osa tosin on olemassa vain keväisin lumen sulannan aikana. Pysyvämmät joet saavat vetensä lukuisista jäätiköistä, jotka sijaitsevat järveä joka puolella ympäröivillä, myös kesäisin lumihuippuisten Tien Shan vuoriston vuorijonoilla, jotka yltävät useilla paikoilla yli neljän kilometrin korkeuteen ja hieman kauempana järvestä reilusti korkeammallekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Issyk Kul järven läntinen ja eteläinen puoli ovat puoliaavikkoa tai lähes aavikkoa ja kasvillisuus eroaa todella paljon enemmän sadetta saavista itä- ja pohjoispuolen alueista. Idässä ja pohjoisessa kasvaa kuusimetsiä ja järveä ympäröivillä vuorilla voi ihailla ihmeellistä ja joskus erittäin karua vuoristoluontoa, pienempiä vuoristojärviä, vesiputouksia, sekä geologisia luonnonihmeitä että nähdä monenlaisia kasveja ja villieläimiä sekä lintuja flamingoista lähtien. Järven ympäristössä on myös useita jäänteitä tuhansia vuosia vanhoista kulttuureista ja alueella eri aikoina vallinneista uskonnoista.

Karakolin hiihtokeskuksen ylimmät rinteet alkavat yli kolmen kilometrin korkeudesta, josta on mahtavat näkymät kaupunkiin ja Issyk Kul järvelle.

Issyk Kul on Kirgisian kehittynein matkailualue, jonka ympäristössä on nähtävää helposti kokonaiseksi viikoksi. Talvella Karakolin kaupungin lähettyvillä toimii maan paras hiihtokeskus.

 

Son Kul

Toiseksi tunnetuin, mutta hyvin erilainen Kirgisialainen vuoristojärvi on Son Kul järvi maan keskiosassa (joskus myös Song Kul). Son Kul sijaitsee kolmen kilometrin korkeudessa alueella, jossa puut eivät enää menesty. Järvellä ei myöskään ole pysyvää asutusta erittäin ankarien talvien vuoksi. Son Kul onkin jäässä suurimman osan vuodesta ja viimeisetkin jäät ovat yleensä sulaneet kesäkuun alkuun mennessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Son Kul järven rannalla on useita jurttakyliä, joissa turistit yöpyvät yleensä yön tai kaksi upeissa maisemissa. Aamuisin herätyksen hoitavat usein vapaana kuljeksivat hevoset tai muut eläimet.

Koko Son Kul järven laakso on hyvin tasainen ja loivan kulhon muotoinen. Jäätiköiltä valuu järveen jatkuvasti erittäin kirkasta vettä ja järvellä näkeekin helposti pinnalta pohjaan, olitpa sitten missä tahansa kohtaa järveä. Son Kul järvi on tosin vain 13 metriä syvä. Järveä ympäröivät vuoret eivät näytä valtavan korkeilta, mutta lähtötaso onkin jo kunnioitettavalla kolmen kilometrin korkeudella. Taivaalla näkee usein lentävän erilaisia valtavan kokoisia kotkia ja korppikotkia.

Son Kul järven vesi on todella kirkasta ja rannat pääosin pientä pyöreää kiveä. Järvessä elää useita kalalajeja, jotka ovat ihmisen alun perin tuomia.

Son Kul järvellä ei ole sähköä tai matkapuhelinverkkoa. Muutaman päivän oleskelu saakin huomaamaan kuinka turha kapistus älypuhelin oikeastaan on ilman internet yhteyttä, jos ei oteta huomioon kamerana käyttöä. Koko laaksossa ei ole yhtään valosaastetta ja selkeänä yönä linnunradan silmin nähtävissä olevien tähtien määrä on valtava.

Suosituin aktiviteetti järvellä on jurtassa yöpyminen ja hevosratsastukset järveä ympäröivässä vuoristossa, sekä vain nauttia verkkaisesta elämänmenosta laiduntavien lampaiden, hevosien, lehmien ja jakkien läheisyydessä ja seurata elävää paimentolaiselämäntapaa käytännössä. Son Kul järveltä löytyy myös useita erittäin vanhoja merkkejä sivilisaatioista, kuten kiviympyröitä ja hautakumpuja.

 

Kel Suu

Kel Suu järvi on verrattain uusi turistikohde Kirgisiassa. Turistit ja matkanjärjestäjät ovat löytäneet kohteen vain muutama vuosi sitten, mutta se ei tarkoita etteikö järvi olisi käynnin arvoinen. Päinvastoin, Kel Suu on yksi Kirgisian dramaattisimmista järvistä. Järvi sijaitsee Kaakkois-Kirgisiassa, Kiinan rajan vieressä rajavyöhykkeellä. Järvelle päästäkseen on ensin ajettava Bishkekistä Naryniin, josta on vielä usean tunnin ajomatka Kel Suu järvelle, josta loppumatka on huonoa tietä, mutta maisemat ovat vaikuttavat. Itse järvelle päästäkseen on viimeinen 8 kilometriä ratsastettava tai käveltävä kohti 3,5 km korkeudessa sijaitsevaa kohdetta.

Järven veden väri vaihtelee paljon vuodenaikojen ja auringonvalon mukaan. Lumen sulannan aikaan Kel Suu järveen valuu kymmeniä vesiputouksia.

Kel Suu järvi on kapea järvi, jota ympäröivät neljään kilometriin kurottelevat jyrkkäseinäiset vuoret, joita pitkin vesiputouksen syöksyvät alas kapeina nauhoina satoja metrejä! Järvi on syntynyt 80-luvulla maanjäristyksen luotua padon laaksossa aiemmin virranneeseen jokeen. Lähestyessäsi järveä huomaat, että järvestä lähtevä joki alkaa maan alta!

Järvi on myös tyhjentynyt ainakin kahdesti kokonaan viimeisten kymmenen vuoden aikana, jolloin on ollut mahdollista tutkia järven pohjaa ja kävellä tyhjässä mutapohjaisessa järvilaaksossa.

Vuoren seinämät Kel Suu järven lähellä ovat erittäin jyrkkiä ja massiivisen kokoisia. Tarkkaan katsomalla, näet kuvassa muutamia hevosia ratsastajineen ratsastamassa takaisin järveltä.

Kel Suu järvi on ehdottomasti kokemisen arvoinen ja matkalla sinne saa nähdä eräitä Kirgisian parhaista maisemista ja nähdä eläväistä paikallista paimentolaiskulttuuria, joka on rikkaimmillaan syrjäisissä vuorilaaksojen kylissä. Kesäisin järvellä pääsee myös halutessaan ajelemaan veneellä ja tutkimaan syrjäisiä rantoja ja niittyjä, joilla edes eläimet eivät yleensä käy.

 

Sary Chelek

Sary Chelek sijaitsee Länsi-Kirgisiassa samannimisessä luonnonpuistossa. Järvi eroaa monista muista Kirgisian vuoristojärvistä metsäisyydellään ja vehreydellään. Järven ympäristö on lähes kauttaaltaan erilaisten metsien peitossa ja on yksi maan kauneimmista vuoristojärvistä. Alueen geologia eroaa monista muista alueista Kirgisiassa ja sen vuoksi alueella kasvaa erilaisia kasveja kuin muualla maassa. Sary Chelekin alueella on myös mahdollista nähdä paljon harvinaisia lintuja.

Sary Chelek järven geologia eroaa muusta Kirgisiasta ja sen myötä myös alueen luonto on erilaista.

Sary Chelekin alueella on myös muita pienempiä kauniita järviä ja ne ovatkin suosittuja ratsastuskohteita. Koko vuoristoalue järven läheisyydessä on erittäin kaunista ja jo matka järvelle on kokemus itsessään, joka tosin pätee suurimpaan osaan Kirgisiaa.

Sary Chelekin lähellä sijaitsee pienempiä mutta upean värisiä vuoristojärviä. Seudulla elää myös paljon villieläimiä ja erikoisia kasveja.

Muut Kirgisian vuoristojärvet

Kirgisiassa on noin 2000 vuoristojärveä, mutta suuri osa niistä sijaitsee erittäin hankalakulkuisissa paikoissa tai erittäin korkealla. Useimmista vuoristolaaksoista löytyy ainakin pieni järvi tai lampi ja onpa maassa myös erikoinen, joka vuosi täyttyvä ja tyhjentyvä jäätikköjärvi, nimeltänsä Merzbacher.

Maasta löytyy myös useita erilaisia erittäin kauniita järviryhmiä eri korkeusvyöhykkeiltä, sekä suolajärvi, joka muistuttaa suolapitoisuudeltaan kuollutta merta. Tässä mainittujen lisäksi Kirgisiasta löytyy myös paljon helposti saavutettavia ja keskenään erilaisia järviä, joiden läheisyydestä löytyy mitä erilaisempia nähtävyyksiä. Tutkittavaa ja koettavaa siis riittää!

Lisää tietoa Kirgisian matkailumahdollisuuksista löytyy Central-asia.guide sivustolta.

 

Anssi Karppinen
Talvi 2022

 

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.