Markus Mäntykannas matkusti syksyllä Libanoniin osana Lähi-idän kierrostaan. ”Tarkoituksenani oli tutustua pääkaupunkiin Beirutiin ja sen lähiympäristöön. Aikaa oli neljä päivää, joten valitettavasti aikaa ei riittänyt koko maan läpikäymiseen, mutta Beirutissa voi hyvin viettää vaikkapa pidennetyn viikonlopun – nähtävää ja koettavaa on juuri sopivasti”, Markus kertoo.
Lue tästä Markuksen vinkit yhteen Lähi-idän mielenkiintoisimpaan kohteeseen.

Beirutin suosio kasvaa – mikä kaupungissa houkuttelee?
Beirutia kutsuttiin muutama vuosikymmen sitten Lähi-idän Pariisiksi ennen kuin levottomuudet puhkesivat 70-luvulla. Beirutin vanhan kaupungin arkkitehtuurissa on hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä keskieurooppalaisten suurkaupunkien kanssa, ja lisäksi alue on yksi Beirutin liberaaleimmista – vanha kaupunki on täynnä tyylikkäitä kahviloita, tunnelmallisia ravintoloita, kivikirkkoja ja länsimaalaista huippumuotia myyviä liikkeitä. Vanhassa kaupungissa kuvattavaa riittää ja lompakkoonsa saa helposti ison loven, jos shoppailukärpänen iskee.

Suuntaa Roucheen
Näkemisen arvoinen on Rouchen kaupunginosa, jonka ensivaikutelma muistutti New Yorkin kaltaista megapolia: pilvenpiirtäjiä, länsimaalaisia ravintolaketjuja ja sangen vilkas liikenne. Beirutin parhaat näköalat Välimerelle ja kaupunkiin avautuvat kiistatta Rouchen rannoilta, jossa kuuluisat Rouchen kivimuodostelmatkin sijaitsevat. Rouche vetää puoleensa turisteja hulppean rantabulevardin ja kuuluisien Rouche-kivien vuoksi. Alueella on useita luksushotelliketjuja, ja jos kukkaro ei anna myöden majoittua näissä, kannattaa piipahtaa esimerkiksi Raouché Arjaan by Rotana -hotellin kattoterassilla illallisella tai lasillisella. Hotellin huipulta avautuu hulppea maisema kuuluisien Rouche-kivien yli Välimeren auringonlaskuun ja lisäksi katolta voi bongailla viiden minuutin välein läheiselle lentokentälle laskeutuvia lentokoneita.

Se ruoka…
Libanonilainen ruoka vei muuten sydämeni mennessään! Olen vannoutunut mausteisen liharuuan ystävä ja vatsani nautti koko reissun ajan. Libanonilaisen ruuan valmistus vie paljon aikaa, mutta se tehdään sydämellä. Suosittuja ruokia ovat mm. Kaftat eli karitsan jauhelihasta valmistetut kebab-vartaat, hummus ja arabialainen salaatti, mezeä syödään yleisesti alkuruokana. Siinä missä Suomessa valtaosa lihatarjonnasta on sikaa, nautaa tai kanaa, Libanonissa suositaan karitsaa. Kattavan ravintola-annoksen hinta jälkiruokineen on noin 15-25 euroa. Libanonissa on tippikulttuuri eli laskun loppuhintaan on hyvä lisätä tarjoilijan tippiä n. 10-15 %.

Sulassa sovussa
Beirutin kaupunki on jaettavissa kahteen osan: kristittyjen ja muslimien osaan. Nämä alueet voi selvittää etukäteen ja tehdä matkasuunnitelmansa sen mukaisesti. Kristitty osa on liberaalimpaa aluetta ja esimerkiksi Beirutin downtown kuuluu tähän. Alueella on yökerhoja, alkoholia myydään liikkeissä ja pukeutuminen on vapaampaa. Muslimien kaupunginosassa erityisesti naisten on syytä noudattaa hyvän etiketin mukaista pukeutumista, joskin täälläkin olin havaitsevinani länsimaalaisia turisteja, jotka liberaalimmasta pukeutumisesta huolimatta sulautuivat hyvin joukkoon.

Museoita ja moskeijoita
Valitettavasti minulta loppui aika kesken, mutta kulttuurista kiinnostuneiden kannattaa käydä tutustumassa myös Beirutin lukuisiin museoihin, mm. Beirutin kansallismuseota, National Museum of Beirut, paikalliset suosittelivat vilpittömästi. Vanhan kaupungin kupeessa sijaitseva Mohammad Al-Amin Mosque on kaupungin hulppeimpia nähtävyyksiä, Hamran kaupunginosassa sen sijaan voi tehdä edullisempia ostoksia ja ruokailla paikallisten seassa edullisesti.
Maksuvälineinä Libanonissa kelpaavat USA:n dollarit ja paikallinen Libanonin punta.
Lähinähtävyydet ja liikkuminen alueella
Itse olen suorittava aktiivimatkailija, enkä viihdy samassa paikassa useampaa päivää – kaipaan lomalla paljon uusia maisemia ja virikkeitä ympärilleni. Täten päätin tehdä useammankin päiväreissun lähikaupunkeihin ja nähtävyyksiin. Kulkuneuvoina kannattaa suosia joko Über-taksia, jota varten kannattaa ladata sovellus. Paras keino päistä lentokentälle ja takaisin on Über. Hinta määräytyy jo etukäteen ja kyydit ovat luotettavia. Überilla voi tehdä kohtuuhinnalla päiväreissuja myös läheisiin kaupunkeihin ja nähtävyyksiin.
Libanonilaisen tuttavani avustamana tutustuimme mm. lähistön uimarantoihin, luoliin, vuoristoon ja historialliseen Bybloksen kaupunkiin. Muutaman vuorokauden aikana voi käydä tutustumassa ainakin seuraaviin mielenkiintoisiin kohteisiin:
- Jeita Gretto -luolasto (Euraasian suurimpia luolia, jonka sisällä on kristallinkirkas järvi, jolle pääsee veneilemään)
- Bybloksen historiallinen kaupunki
- Liberaali kaupunki, jossa edullisia rantaravintoloita ja hiekkauimarantoja. Potentiaalia kasvaa tulevaisuudessa Libanonin merkittävämmäksi rantalomakohteeksi.
- Beirutin vuoristo ja libanoninsetrimetsät

Paras aika matkustaa syksyllä – kesät erittäin tukalia
Sijainti Välimeren rannalla tuo Beirutin alueelle runsaasti kosteutta ympäri vuoden. Kesät ovat aurinkoisia, kuumia ja suuren ilmankosteuden vuoksi tukalia. Miellyttävin aika matkustaa on syys-lokakuu, jolloin lämpötila hienoisesti laskee, mutta sademäärät ovat vielä vähäisiä. Merivesi on vielä 25-asteista.
Talvella ja keväällä alueella esiintyy runsaitakin sateita ja tuulia. Beirutin edustalla oleva vuoristo saa lumipeitteen ja laskettelukeskukset avautuvat.
Varo liikennettä ja vältä pimeitä takseja
Paras tapa liikkua Beirutissa on luotettava taksi tai Über. Julkinen liikenne ei välttämättä ole säännöllistä ja liikenne on paikoin kaoottista. Suojateitä ei juurikaan ole, eikä niiden kohdalla pysähdytä. Moni autoilija ajaa ylinopeutta, eikä liikennesääntöjä aina noudateta. Erityisesti tietä ylittäessä kannattaa olla tarkkana, samoin myös risteysalueilla. Iltapäivisin liikenne ruuhkautuu ja pieniinkin etäisyyksiin voi kulua runsaasti aikaa.
Pimeitä takseja on myös syytä välttää ja hinta on hyvä sopia aina etukäteen. Überilla matka lentokentältä keskustaan maksaa n. 15-20 dollaria ja lyhyempi viiden kilometrin pituinen matka 5-10 dollaria.
Libanonin hintataso on ympäröiviä maita korkeampi ja erityisesti osa palveluista, kuten hotellit ja ravintolat, voivat yllättää kalleudellaan.
Turvallisuustilanne melko hyvä, muutamia alueita on syytä välttää.
Syyrian-kriisin aikana Libanoniin ja Beirutiin on vyörynyt runsaasti pakolaisia ja tämä näkyy katukuvassa. Syyrialaisia pakolaisperheitä on erityisesti Rouchen alueella ja siitä etelään päin – useimmat heistä ovat harmittomia, mutta kerjäämiseen kannattaa totutella.
Lentokentän pohjoispuolella sijaitsevia lähiöitä on syytä välttää, sillä ne ovat Beirutin levottomimpia ja köyhimpiä alueita. Muutoin Beirut vaikutti varsin turvalliselta paikalta, varsinkin jos pysyttelee Rouchen ja keskustan ympäristössä. Libanonissa on 2000-luvulla esiintynyt useita terrori-iskuja, mutta lisääntyneiden turvatoimien johdosta vuonna 2017 terrori-iskut ovat käytännössä loppuneet.
