Nanin alue Koillis-Thaimaassa on erinomainen kohde uteliaalle matkailijalle joka tuntee jo Thaimaata ja haluaa oppia uutta. Rantoja pohjoisesta ei löydä, eikä auringonottokaan ole etelän tapaan korostetussa roolissa, mutta alueella on muuta tarjottavaa. Upeiden luonnonpuistojen, tuhansien temppelien ja vehreiden vuorten Naniin mennään nauttimaan rauhasta, kiireettömyydestä ja länsituristimassojen poissaolosta.
Pohjois-Thaimaan koillisosa, Nanin provinssi, nousi uutisiin 2018 kun joukko poikia jäi sateiden takia jumiin Tham Luangin luolaan. Luolan suulle kokoontuneiden omaisten lisäksi poikien kohtaloa jännitti koko maailma. Tragedia päättyi onnellisesti ja pojat sukellettiin takaisin ihmisten ilmoille.
Vaikka Nanin maakunnalla on tarjota muutakin kuin tarina luolapojista, jää se turistivirroissa auttamatta maan vilkkaampien kohteiden varjoon. Siinä missä Bangkokista lähtee kerran tunnissa lento Phukettiin ja pohjoisen Chiang Maihinkin joka toinen tunti, koillisosan Chiang Raihin lennetään vain pari kertaa viikossa. Kuvaavaa on sekin, että artikkelin kirjoittajan lentäessä kesäkuussa Nanin kaupungista Bangkokiin, isossa koneessa oli neljä länsimaista matkustajaa.
Thaimaalaiset lomaileva itse maan koillisosassa, mutta “länkkäreille” alue on verrattain vieras. Tämä heijastuu suoraan alueen hintatasoon. Bangkoklainen opas Valapa Thanasutinant G Nam huokailee epäuskoisena noin 70 000 asukkaan Chiang Rain markkinoilla: “Kaikki on niin halpaa.”
Lihavarras maksaa 10 pathia eli noin 27centtiä, paikallisen perinnemekon saa viidellä eurolla ja hieronnan neljällä.
Thaimaan vuoristoinen pohjoisosa kuuluu kultaisen kolmion alueeseen, eli siihen Kaakkois-Aasian osaa, jossa viljeltiin aikoinaan runsaasti oopiumia. Oopiuminviljely kiellettiin 1959 ja maan edesmennyt kuningas Bhumibol Adulyadejin sai oopiumpellot vaihtumaan kahviviljelmiksi.
“Kuningas oli viisas. Hän ymmärsi, että oopiuminviljelyä ei voi korvata pelkällä perusviljelyllä”, Thanasutinant G nam sanoo.
Viljelijöiden toimet ovat nykypäivänäkin tarkassa seurannassa. Tämän takana ei ole niinkään pelko oopiumpeltojen paluusta vaan se, että metsää ei haluta menettää peltomaaksi. Jos maanomistaja haluaa raivata lisää palstatilaa, on tähän anottavana aina lupa valtiolta.
Heimokulttuuri kukoistaa
Pohjoisesta löytyy noin sata etnisten vähemmistöjen heimokylää, joiden asukkaista osalla on juuret Kiinassa, osalla Burmassa. Lähellä Nania sijaitsevan, aikoinaan sotaisaksi mielletyn Hmong-heimon johtaja Vichai Kamnerd M Ongkol ottaa meidät ystävällisesti vastaan ja tarjoaa kupin oman kylän kahvia.
Oopium on vaihtunut aikaa sitten muihin viljelytuotteisiin ja näiden jatkojalostukseen. Hmongit pyörittävät myös omaa kahvilaa läheisessä kaupungissa.
Elämä vuoriheimossa on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Hmongit ajavat katumaastureilla ja näppäilevät älypuhelimiaan, mutta samanaikaisesti kylän sepät takovat autojen lehtijousista puukkoja ja esittelevät perinteisiä majojaan, joissa yhä asutaan. Turistikin voi yöpyä kylässä, mutta vain heimopäällikön luvalla. Matkailijoita ei varsinaisesti houkutella, sillä oman perinteen ei haluta jäävän turismin jalkoihin.
“Ei ole myöskään toivottavaa ajaa kylään itsekseen vaan aina oppaan kanssa”, Thanasutinant G nam sanoo.
Hän kertoo heimojen eläneen pitkään eristäytyneenä, mutta nykyisin nuoret lähtevät kaupunkeihin opiskelemaan.
Ekologisen kehityksen tavoitteet
Nanin aluetta kehutaan kestävän kehityksen kohteeksi. Paikalliset sanovat, että he eivät halua tehdä etelän virheitä vaan säilyttää alueen autenttisuuden ja puhtaan luonnon. Skandinaavin silmiin ekologisuus on kuitenkin suhteellista. Muovia tuputetaan yhä paljon ja kierrätys on vähäistä. Yllättäen näyttää siltä, että mitä pienempi paikka on, sitä enemmän se on kiinnittänyt huomiota vihreisiin arvoihin. Syrjäinen vuoristoheimo huolehtii muovipullojen kierrätyksestä, mutta Chiang Rain pramean hotellin vessa notkuu yhä muovisista kertakäyttöpulloista.
Nanin kaupunki sai vähän aikaa sitten ASEAN myöntämän Thaimaan siisteimmän turistikaupungin palkinnon. Kaupunki mainostaa itseään muun muassa pyöräilykaupungiksi. Valitettavasti moni autoilija ei tunnu tätä tietävän sillä pyörätiet ovat yleisesti parkkipaikkoina.
Hitaamman elämäntavan jäljillä
Jos vaikka kierrätyksessä onkin kehitettävää, pohjoinen erottuu massakohteita rauhallisempana ja luonnonläheisempänä kohteena, jossa arvostetaan hitaampaa elämää. Kaakaoviljelmää ja hotellia Puan kaupungissa pyörittävä Manoon Thanawang kertoo tulleensa pohjoiseen saatuaan tarpeekseen Phuketin hektisyydestä.
“Työskentelin öljynjalostuksessa ja bisnesmaailma poltti minut loppuun. Jätin työni ja etsin tavan hidastaa rytmiä ja elää elämää, joka tarjoaa perheen lapsillekin paremmat eväät tulevaisuuteen.” Thanawang opiskeli kaakaonviljelijäksi.
Nyt turisti pääsee hänen Cocoa Valley Resort hotellissaan valmistamaan itsekin suklaata.
“Omien viljelmien lisäksi ostamme kaakaota paikallisilta. Me maksamme heille vähän parempaa hintaa kuin markkinat, sillä haluamme tukea yhteisöä ja pitää sen elinvoimaisena.”
Tässä piilee ehkä koko Pohjois-Thaimaan sydänajatus. Tärkeintä ei ole kiire ja raha, vaan yhteiset tavoitteet, yhteisöllisyys ja aika istahtaa alas ihailemaan komeita vuoria ja vehreää maisemaa.
Nan on oiva paikka aktiivilomailijalle, joka ei halua vain kuluttaa aikaa altaalla tai rannalla. Thaimaalaiset suuntaavat itse maansa vuoristoiseen koillisosaan puhtaan luonnon perässä. Alueelta löytyy kuusi luonnonpuistoa ja paljon kiehtovia vaellusreittejä, jotka vievät samoajan ylös vuoristoon. Ja jos vaikka meri onkin kaukana, voi kuuman päivän paahdetta paeta paikallistenkin suosimiin joen uomiin.
Nanista löytää keskikokoisten hotellien ohella paljon muutaman huoneen viehättäviä boutique hotelleja. Alueen suurin kaupunki on Chiang Rai, joka tarjoaa hyvät puitteet kaupunkilomailuun.
Nanin-kaupungissa ollaan jo selvästi pienemmässä kohteessa, mutta sielläkin voi kuluttaa tuntikausia markkinoiden humussa ja hyvän ruoan tuoksussa. Pikkukylän tunnelmaa pääsee esimerkiksi Puassa, josta on kätevä tehdä päivän vierailuja esimerkiksi etnisten vähemmistöjen Khet kylään tai Hmongien vuoristoplantaasille.
Nanista löytyy myös muun muassa Bo Kluan suolakaivos, Doi Phu Khan kuuluisa moottoripyöräreitti, Thaimaan Grand Canyoniksi kutsutut Tad Luangin vesiputokset ja ihastuttava Nan Riverside Art Gallery, joka lumoaa sellaisenkin turistin, jota taide ei välttämättä kiinnosta.
Nan sopii matkakohteena myös erinomaisesti kieromatkailuun – lomailuun, jossa yhdessä paikassa ollaan muutama päivä ja siirrytään eteenpäin.
Lisätietoja www.tourismthailand.org