
Kolumni: Yhteistyöllä kilpailuetua
Matkailualalla yhteistyö ei ole vain kaunista puhetta, vaan monelle yritykselle arkipäivää ja jopa elinehto.
Yritykset jakavat messupöytiä ja markkinointikuluja, vuokraavat kalustoa naapurilta kiirehuippuina, vinkkaavat asiakkaita eteenpäin sopivammille palveluille ja osallistuvat aktiivisesti alueellisiin markkinointiponnisteluihin.
Moni luottaa toiminnassaan laajaan alihankkijaverkostoon, ja erilaisissa kehittämishankkeissa ideoidaan ja pilotoidaan yhdessä uutta. Tämä kaikki on arvokasta, osoittaa alan toimijoiden kykyä puhaltaa yhteen hiileen ja muodostaa sen perustan, jolle matkailuliiketoiminta rakentuu.
Mutta riittääkö tämä perusta enää aidon, kestävän kilpailuedun luomiseen globaaleilla markkinoilla? Kun matkailija kohtaa valtavan määrän vaihtoehtoja, erottaudummeko riittävästi sillä, että jaamme messuosaston tai suosittelemme satunnaisesti toisiamme?
Syvä yhteistyö antaa aitoa etumatkaa
Vaikka nykyinen yhteistyö on tärkeää ja usein välttämätöntä, se jää usein taktiseksi ja reaktiiviseksi. Todellinen etumatka syntyy, kun yhteistyö syvenee ja muuttuu strategiseksi kumppanuudeksi.
Erityisen innovatiiviseksi yhteistyö muuttuu, kun rakennetaan jotain, mitä missään päin maailmaa ei vielä ole olemassa. Monesti tämä vaatii täysin uudenlaisia yhteistyökumppanuuksia.
Uudenlaisia kumppaneita etsiessä kannattaakin suunnata katseensa oman toimialan ulkopuolelle. Kumppaneiden löytäminen omalta alalta ja alan parhaiden käytänteiden seuraaminen on arkipäivän liiketoimintaa, mutta näistä on vaikea kehittää kilpailuetua.
Toimialojen välinen innovaatiotoiminta vaikuttaa olevan vielä perin harvinaista matkailualalla. Tällaisessa yhteistyössä tärkeintä ovat laajat verkostot. Laajalti verkostoituneet henkilöt ovat juuri tällaisia innovaatioiden mahdollistajia.
Keskitytäänkö Suomessa oikeisiin asioihin?
Osataanko Suomessa kuitenkaan antaa tällaiselle aineettomalle pääomalle arvoa? Investoidaanko verkostojen rakentamiseen ja sitä kautta innovointiin vai keskitytäänkö seiniin?
Kilpailuedun etsimistä kannattaa tarkastella innovaatiokyvykkyyksien näkökulmasta. Verkostoja kannattaa rakentaa päämäärätietoisesti ja löytää sellaisia kumppaneita, joihin pystyy luottamaan ja joiden kanssa pystyy strategisesti etsimään kilpailuetua. Tällaisen aineettoman verkostopääoman kehittäminen ja siihen investointi kannattaa, mikäli kilpailuetuinnovaatiot ovat yritykselle tärkeitä.
Jaa artikkeli: