Koronatestin hintoja vertailemalla voi säästää satoja euroja

Kuluttajaliitto vertaili yksityisten lääkäriasemien koronavirustestauksen hintoja. Suurimmat hintaerot paljastuivat oireettoman henkilön testeissä. Hintaerot olivat jopa yli 200 euroa. Kuluttajan kannattaa olla tarkkana myös testiin liittyvien lisämaksujen suhteen, jotka saattavat paisuttaa loppulaskua kympeillä tai jopa satasilla.

Kun koronatestiin on päästävä esimerkiksi matkan vuoksi, yksityinen lääkäriasema on ainoa vaihtoehto. “Hinnoista löytyi jopa satojen eurojen eroja oireettoman henkilön testeissä”, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Vertailun perusteella oireettoman matkailijan testeissä hintaerot ovat suuret. Oireettomana testaamisesta ei saa Kela-korvausta.

Kaikkein edullisin on Medipulssi, jonka 150 euron testaus maksaa yli sata euroa vähemmän kuin kalleimman minimihinnan tarjoava Pihlajalinna. Medipulssilla on toimipiste vain Helsingissä.

Mikäli matkailija tarvitsee testin lisäksi vielä erillisen Fit to fly -todistuksen, hintaero edullisimman Medipulssin ja kalleimman Pihlajalinnan välillä nousee yli kahteen sataan euroon.

Pelkän testin listahinta ei kerro koko totuutta. Asiointitapa vaikuttaa oleellisesti testauksen hintaan ja testin lisäksi on maksettava lähes poikkeuksetta erilaisia lisämaksuja. Lääkäriasemat veloittavat esimerkiksi lähetteestä ja siihen liittyvästä vastaanottokäynnistä sekä usein myös esimerkiksi palvelumaksun tai laskutuslisän kaltaisia lisämaksuja.

Myös näytteenotosta tai tietojen viemisestä Omakanta -järjestelmään voidaan periä ylimääräistä ja loppusummaan vaikuttaa tekeekö oirearvion yleislääkäri, vai sairaanhoitaja ja haluaako lääkärintodistuksen paperisena vai sähköisesti.

Lisämaksujen yhteen laskeminen lääkäriasemien hinnastoista ei kuitenkaan aina ole aivan helppoa. “Testaukseen liittyvien erilaisten lisämaksujen selvittäminen hinnastoista osoittautui paikoin haastavaksi”, toteaa pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. “Hinnoittelun tulisi olla asiakkaalle mahdollisimman selkeää ja ymmärrettävää”, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Oireettoman henkilön testi ja Fit to Fly -todistus

Halvin Medipulssi 150 €

Hinta sisältää:

  • Koronatestin hinta

  • Paperinen ja/tai sähköinen Fit to Fly -lääkärintodistus

Kallein Pihlajalinna 359,30 €

Hinta sisältää:

  • Koronatestin hinta

  • Vastaanottokäynti

  • Paperinen tai sähköinen Fit to Fly -lääkärintodistus (sis. vastaanottokäynnin)

  • Palvelu- / Poliklinikka- / Toimistomaksu, yleinen

  • Erillinen kantamaksu

SMAL on tehnyt sopimuksen erikoishintaisista koronatesteistä. PR2You tarjoaa SMALin jäsenyrityksille erikoishintaisia PCR-testejä 99 eurolla.

Testi on saatavilla tällä hetkellä pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Tampereen seudulla ja Seinäjoki-Vaasa-alueella . Uusia näytteidenottopaikkoja avataan lisäksi Kuopion, Oulun, Joensuun, Lappeenrannan, Lahden ja Jyväskylän alueella sekä Rovaniemellä.

Mikäli asiakas tekee koronatestin ulkomaille lähtöä varten Kela ei korvaa testistä mitään.

Lue lisää vertailusta sekä taulukkoon: https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/hintavertailu-yksityisten-laakariasemien-koronavirustestit/

Lähde: Kuluttajaliitto

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X