Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Kristina Cruises Oy:n tarina on koottu kirjaksi

Merellä hieman edellä -kirja kertoo Kristina Cruises -yhtiön seitsemästä ensimmäisestä vuosikymmenestä. Kristina Cruises Oy perustettiin vuonna 1985 eli tänä vuonna se täyttää 35 vuotta.

Tarina alkaa kuitenkin jo 1950-luvun alusta, jolloin 21-vuotias kotkalainen Keijo Partanen hankki Saari-nimisen veneen suunnitelmissaan työmatkalaisten liikennöinti Kotkansaaren ja Mussalon välillä.  Lupa reittiliikenteen aloittamiseen saatiin ja keväällä 1953 alkoi varsinainen vuoromoottoriveneliikenne Ahti-nimisellä aluksella. Liikenne laajeni pian Kotkan edustan ulkosaariin Haapasaareen ja Kaunissaareen ja samalla laivat suurenivat. Ahti VI:een mahtui jo yli sata matkustajaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Rannikkolinjat Oy perustetaan

Ensimmäiset kansainväliset risteilyt tehtiin kesällä 1983, kun Ahti VIII aloitti Kotka-Viipuri-Kotka -risteilyt.

Risteilyjen suosion kasvaessa hankittiin jo seuraavana vuonna m/s Kristina Brahe, oikea risteilyalus. Samalla muuttui yhtiön kurssi ja risteilytoimintaa varten perustettiin Rannikkolinjat Oy ystävänpäivänä 14.2.1985.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 1988 aloitti risteilynsä jo toinen alus, m/s Kristina Regina. Samalla yhtiön nimi vaihdettiin Kristina Cruises Oy:ksi, jolla haluttiin korostaa kansainvälisyyttä ja yhä laajenevaa toimintaa.

Kristina Cruises julkaisi Matkamessuilla Merellä hieman edellä -historiikin. Julkistamistilaisuudessa toimitusjohtaja Mikko Partanen ja myyntijohtaja Anu Markkanen.

 

Perheyhtiö

Isä-Keijo jäi eläkkeelle 1995 ja hänen poikansa merikapteeni Mikko Partanen aloitti yhtiön toimitusjohtajana. Konemestari Esa-Pekka Partanen toimi yhtiön teknisenä johtajana ja Anu Markkanen yhtiön myyntijohtajana.

Kaikki sisarukset olivat olleet tuolloin jo pitkään töissä yhtiössä. Mikko Partanen ja Anu Markkanen ovat edelleen samoissa tehtävissä. Kolmaskin sukupolvi on ehtinyt olla mukana jo pitkään. Mikon poika Antti Partanen aloitti työn laivoilla 2003. Hän on toiminut yhtiön kehityspäällikkönä ja on nyt asiakaskokemuksesta vastaava johtaja.

M/s Kristina Katarina

Kristina Regina oli vuoden 2010 loppuun mennessä vieraillut Kristina Cruisesin väreissä kaikkiaan 40 maassa ja 216 eri satamassa.

Kansainväliset turvallisuusmääräykset tiukentuivat ja Kristina Regina jouduttiin myymään, sillä siinä oli liikaa puuosia. Eli juuri niitä, jotka loivat laivaan sen ainutlaatuisen tunnelman. Laiva myytiin ja se palasi takaisin Aurajokeen, jossa se sai takaisin alkuperäisen nimensä ja tehtävän hotelli-, ravintola- ja museolaivana.

Loppuvuodesta 2009 ostettiin uusi laiva m/s Kristina Katarina. Talvikaudella 2010-11 alkoivat risteilyt Punaisellamerellä ja kesäkaudeksi siirryttiin pohjoisille vesille Huippuvuoria ja Vienanmerta myöten.

Alkuvuodesta 2011 alkanut arabikevät muutti yhtiön suunnan peruuttamattomasti. Punaiseltamereltä jouduttiin lähtemään nopeasti vakaammille vesille. Risteilyt jatkuivat keväällä ja syksyllä Välimerellä, talvikaudella Karibialla ja kesällä pohjoisilla vesillä. Toimintaa rajoittivat kuitenkin pitkittynyt kansainvälinen finanssikriisi ja Suomen talouden raju rakennemuutos. Kristina Katarina myytiin vuoden 2013 lopussa ja yhtiö joutui luopumaan varustamotoiminnasta.

Risteilymatkojen matkanjärjestäjäksi

Kristina Cruises päätti kuitenkin jatkaa risteilymatkojen matkanjärjestäjänä eri varustamojen laivoilla ympäri maailmaa. Laivojen ja reittien valinnassa on kuunneltu pitkäaikaisten asiakkaiden toiveita ja heiltä saatua palautetta. Samalla on kuitenkin huolehdittu siitä, että Kristina Cruises -risteilyjen tunnelma on säilynyt tuttuna ja turvallisena, kiireettömänä ja kiinnostavana.

Yhtiön pitkäaikainen toiminta sai merkittävän huomionosoituksen laadukkaasta matkailualan työstä ja periksiantamattomasta yrittäjyydestä syksyn 2019 Travel Galassa, jossa palkittiin vuoden matkatoimistona / matkanjärjestäjänä.

Merellä hieman edellä -kirjan tekstin on haastattelujen ja Kristina Cruisesin kokoaman aineiston pohjalta kirjoittanut Vesa Kujala. Kirjan voi tilata veloituksetta Kristina Cruisesin myyntitoimistosta.

Antti Haukkamaa
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.