
Kuka rakentaa ruokamatkailun tulevaisuuden?
Tiesitkö, että ruokamatkailu on noussut maailmalla yhdeksi matkailun nopeimmin kasvavista trendeistä?
Ruoka on osa jokaista matkaa – jokainen matkailija syö. Visit Finlandin (2023) kohderyhmätutkimus paljastaa kiinnostavan faktan: ruoka on kansainvälisiä matkailijoita eniten kiinnostava aktiviteetti. Ruokaelämys tuo matkaan merkittävää lisäarvoa, vaikka se ei olisikaan ensisijainen syy lähteä matkalle.
Suomessa panostetaan ruokamatkailun kehittämiseen strategisesti. Suomen ruokamatkailustrategia määrittelee kansallisen kehittämisen suuntaviivat vuosille 2024–2028. Vahvuuksiamme ovat paikalliset ja puhtaat raaka-aineet, tarinat ja vieraanvaraisuus. Ruokakulttuurissamme yhdistyvät mennyt ja nykyisyys; itä, länsi ja pohjoinen. (Laamanen, Pöyhönen & Garam 2024.) Ruokamatkailulla on myös tärkeä rooli Suomen maakuvan rakentamisessa – potentiaalia on valtavasti!
Elämyksiä ja alaa kehittämässä
Tulevaisuuden kehittäminen vaatii innovatiivisuutta ja ymmärrystä muuttuvasta maailmasta. Restonomeissa kiteytyvät nämä piirteet. Trendien ja hiljaisten signaalien valjastaminen kehitystyöhön on avainasemassa, kun halutaan yhdistää uutta ja perinteikästä ja luoda tulevien sukupolvien ruokamatkailua.
Restonomiopinnoissa muuttuvaa toimintakenttää seurataan aktiivisesti ja trendien aallonharjalla surffaillaan luontevasti. Tavoitteena on, että saamme nauttia ruokamatkailuelämyksistä myös tulevaisuudessa – ympärivuotisesti, sillä ruokakulttuuri ei katso vuodenaikaa tai säätä.
Matkailu- ja palvelualojen vetovoiman puute ja kohtaanto-ongelmat puhututtavat. Työvoimapula painaa alaa, mutta tässäkin restonomit ovat avainasemassa. Kehittämällä alaa restonomit voivat lisätä operatiivisen puolen työn houkuttelevuutta ruokamatkailuelämysten tarjoajille, yrittäjille ja tuottajille.
Restonomit luovat arvoa ruokamatkailuun
Ruokamatkailun ja -elämysten kehittäminen vaatii asiantuntijaosaamista palveluliiketoiminnasta, tuotteistamisesta ja vastuullisuudesta yhdistettynä syvälliseen ruoka- ja juomakulttuurin tuntemukseen. Restonomeilla on nämä valmiudet ja taito rakentaa suomalaisen ruokamatkailun tulevaisuutta.
Opri Laamanen
matkailu- ja palveluliiketoiminnan lehtori
ruokamatkailuasiantuntija
Sini Garam
matkailu- ja palveluliiketoiminnan lehtori
ruokamatkailuasiantuntija
Meri Pöyhönen
projektiasiantuntija
Restonomista on moneksi -palstalla tarkastellaan Haaga-Helian restonomikoulutuksen ajankohtaisia tapahtumia sekä teemoja koulutuksen ja opiskelijoiden näkökulmista. kolumnin kirjoittajat työskentelevät Haaga-Helian restonomikoulutuksessa.
Kolumni on julkaistu Ikkunapaikassa 2/2025
Jaa artikkeli: