Lapin talvi +7, kevät -60 prosenttia

Ennen 2020 koronakriisiä Lapin talvimatkailussa oltiin ennätysvauhdissa, mutta matkustusrajoitukset löivät jarrut pohjaan matkailun kehitykselle kevättalvella.

Marraskuu 2019 -huhtikuu 2020 Lapissa rekisteröityi 1,7 miljoonaa yöpymistä, mikä on 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koko Suomessa talven yöpymiset vähenivät vastaavasti 19 %.

Lapissa rekisteröityneiden yöpymisten kasvu ennen koronakriisiä oli huomattavaa, marras-helmikuussa yöpymisissä oltiin +7 % kasvussa.

Koronatilanteen vuoksi lentoyhtiöt alkoivat vähentää lentojaan helmikuun lopulla. Hallituksen linjausten mukaisesti kansainvälinen lentoliikenne keskitettiin 19.3. alkaen Helsinkiin, Maarianhaminaan ja Turkuun.

Lisäksi asetettiin tiukkoja rajoituksia myös kotimaan matkailulle. Koronakriisin vuoksi maalis-huhtikuussa 2020 rekisteröidyt yöpymiset Lapissa vähenivät jopa 60 %.

 

Talvella 2019-2020 kotimaisten yöpymisten määrä väheni suhteessa enemmän (-26 %) kuin kansainvälisten yöpymisten määrä (-9 %). Eroa selittää se, että koronakriisin vuoksi asetetut matkustusrajoitukset osuivat loppukevään hiihtosesonkiin, jolloin Lapissa yöpyvistä matkailijoista tyypillisesti suhteellisen suuri osa on kotimaisia.

Majoitusmyynnin arvo Lapissa talvella oli 128 miljoonaa euroa, mikä on 6 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Koko Suomessa majoitusmyynti samalla aikavälillä laski 16 %.

Lentoliikenteen toipuminen ja kuluttajien yleisen turvallisuuden tunteen palaaminen ovat avainasioita seuraavan talven matkailun kehitykselle Lapissa. Lapissa luotetaan siihen, että vahva kansainvälinen brändi kantaa ja patoutunut matkailukysyntä kohdistuu nimenomaan Lapin kaltaisiin toimiviin, turvallisiin ja puhtaisiin luontokohteisiin.

 

Lähde: House of Lapland
Kuva: Anna Muotka

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X