Hyppää sisältöön
· Leena

Läppärikielto myös lentokoneiden ruumaan?

Aikaisemmin tänä vuonna Yhdysvallat ja Englanti kielsivät kannettavien tietokoneiden viemisen lentokoneiden matkustamoihin määrätyistä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maista Yhdysvaltoihin ja Englantiin suuntautuvilla lennoilla.

Terrori-iskujen uhan vuoksi matkustajien piti laittaa tabletit ja kannettavat tietokoneet lentokoneen ruumaan. Nyt kielto uhkaa saada jatkoa.

Matkustamoiden läppärikielto pohjautui siihen, että tiettyjä räjähdysaineita on vaikea havaita turvatarkastuksessa, jos niitä kuljetetaan matkustamoon.
Sen sijaan kyseiset aineet huomataan, mikäli niitä viedä ruumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltain liittovaltion ilmailuhallinnon FAA:n uusissa turvallisuustesteissä on nyt tehty hälyttäviä havaintoja, jotka saattavat johtaa kannettavien kieltoihin jopa lentokoneiden ruumassa.

Ja tästä kiellosta halutaan tehdä myös maailmanlaajuinen.

FAA:n huolenaiheena ovat ladattavat litiumioniakut, jotka ovat yleisiä muun muassa kannettavissa tietokoneissa. Ne voivat ylikuumentuessaan sytyttää vieressä olevan palonaran nesteen.

Viraston suorittamissa testeissä kannettava tietokone pakattiin matkalaukkuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannettavia kuumennettiin erillisellä lämmittimellä, jotta akun ylikuumentuminen saisi aikaan ketjureaktion, jossa se syttyisi tuleen.

Räjähdyskelpoisista aineista kuivashampoo osoittautui vaaralliseksi, se räjähti 40 sekunnissa polttaen koko matkalaukun.

Lentokoneissa vakiovarusteina oleva halon-sammutusjärjestelmä oli voimaton sammuttamaan palon.

Jos aerosolipurkissa olisi muuta kuin kuivasampoota, esimerkiksi räjähtävää paloa varten suunniteltu kemikaali, olisi tilanne hetkessä vakavampi.

Lennon aikana sillä olisi katastrofaalisia seurauksia.

Monet lentoyhtiöt, samoin kuin Airbus ja Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA puoltavat ehdotettua läppärikieltoa.

 

Timo Kauppinen
Leena