Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Lauantaina museoon!

Suomen Museoliiton perustamispäivän 100-vuotisjuhlaa vietetään 30.9.

Juhlapäivän tapahtumissa yleisö pääsee vierailemaan normaalisti yleisöltä suljetuissa tiloissa sekä osallistumaan opastetuille kierroksille ja työpajoihin. Päivän aikana on mahdollista tavata myös museoammattilaisia, jotka kertovat yleisölle vähemmän näkyvästä työstään näyttelysuunnittelun, konservoinnin ja arkistojen parissa.

Juhlapäivään osallistuu yli 60 museota eri puolilla Suomea. Tapahtumia järjestetään muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Inarissa, Lapinlahdella, Raumalla, Savonlinnassa ja Jyväskylässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hakasalmen huvilassa tutustutaan rakenteilla olevaan valokuvanäyttelyyn ja kuullaan, miten näyttely syntyi. Museo Leikin kokoelmakierroksilla unboxataan kokoelmien aarteita museonjohtajan kanssa ja ihastellaan esineitä laidasta laitaan. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO järjestetään opastettuja kierroksia näyttelyihin ja kokoelmiin sekä Museoliiton Sivistys, valistus ja vaikuttaminen -historiateoksen julkistamistilaisuus.

Lahdessa yleisö pääsee tutustumiskierroksilla kurkistamaan kunnostustyön vuoksi suljettuun Lahden historialliseen museoon. Myös Päivälehden museon Työn alla -remonttikierroksilla tutustutaan suljetussa museossa tehtävään työhön.

Kangasalla Auton ja tien museo Mobiliassa järjestetään kokoelmakierroksia ja yleisöllä on mahdollisuus testata valokuvien ajoittamista sekä kertoa omia ideoita siitä, mitä tuleville sukupolville tulisi tästä ajasta tallentaa. Raumalla Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa avataan ovia, jotka pidetään yleensä yleisöltä suljettuina ja ovat nykyisin museon henkilökunnan käytössä.

”Olemme ilahtuneita, että museot ympäri Suomen osallistuvat Museoliiton syntymäpäivän juhlintaan. Yleisöllä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kurkistamaan, mitä museoiden kulisseissa ja harvinaisissa kohteissa tapahtuu”, sanoo Museoliiton juhlavuoden koordinoinnista vastaava konsernin viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Museoliitto

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.