Leif Neuvonen, ebookers: Saako maailman taas auki?

MIELIPIDEKIRJOITUS, Leif Neuvonen, ebookers

Saako maailman taas auki? – Annetaan yhdessä matkustamiselle mahdollisuus

Maailman aukeamista on odotettu aina keväästä 2019 saakka. Poikkeusaika on ollut erityisen rankka matkailualalle, mutta poikinut myös hyvää – kotimaan matkailun ennen näkemätöntä renesanssia ja sen synnyttämiä uusia palveluita ei todennäköisesti oltaisi nähty ilman erittäin painavaa, maailmanlaajuista syytä.

Vaikka kotimaan matkailusta nauttiminen ja kuluneen kesän hellekelit ovat paikanneet paljon, tarve maailman näkemiselle ja uusille kokemuksille ei ole kuitenkaan kadonnut minnekään. Matkailun tuottama hyvä onkin paljon enemmän kuin osiensa summa – se tuo ihmisiä yhteen, avartaa maailmankuvaamme ja parantaa ymmärrystämme erilaisuudesta. Vaikka jokainen matkailija ja matkakokemus on uniikki, niin juuri näitä asioita me kaikki ihmiset tarvitsemme ja tuomme niitä matkoiltamme tuliaisina arkieläämme.

Tällä hetkellä näyttäisi, että lähiseutujen roadtripit, metsäretket, staycaytionit ja asuntoautoilu ovat todennäköisesti täällä jäädäkseen. Matkustaminen ei tule kuitenkaan olemaan entisellään ennen kuin maailma on jälleen avoin matkailulle. Maskit, käsien pesu ja turvavälit ovat tärkeitä, mutta avainasemassa on maailmanlaajuinen rokotekattavuus paitsi matkailun avaamiseksi, myös yhdenvertaisen maailman edistämiseksi.

Terveysturvallinen ja sosiaalisesti vastuullinen matkustaminen edellyttää rokotekattavuutta ja tällä hetkellä kuitenkin vain alle prosentti maailmanlaajuisesta rokotevarastosta saavuttaa alhaisen tulotason maiden asukkaat.1 Rokotteiden maailmanlaajuinen ja oikeudenmukainen jakaminen on paitsi oikein, myös meidän kaikkien etu. Me matkailualan yritykset voimme omilla toimillamme edesauttaa maailman avautumista. Tapoja on monia – esimerkiksi ebookers, osana globaalia Expedia Groupia, osallistui taisteluun globaalia epätasa-arvoa vastaan tukemalla Unicefin rokotusten jakamista edistäviä hankkeita.

Valoa näkyy jo tunnelin päässä. Uutisista ja muuttuvista tilanteista huolimatta ebookersin tuoreessa omassa datassa näkyy jo suomalaisten kauan varastoitunut kaukokaipuu. Siinä missä vuoden 2019 alkusyksyllä ebookersin sivuilta haettiin perinteisiä Dubain ja Kreikan kohteita, nyt hauissa korostuvat aiempaa kaukaisemmat kolkat kuten Ranskan Polynesia ja Malediivit. Kun maailma taas avautuu, on aika tehdä matkahaaveista totta ja tuoda mukanaan kotiin taas yhtä matkaa avarampi maailmankuva, joka auttaa meitä näkemään omien poteroidemme ylitse.

Sitä ennen, meidän kaikkien on tehtävä osamme, jotta maailma olisi jälleen avoin ja turvallinen kaikille, ei vain meille itsellemme.

  1. https://www.unicef.org/coronavirus/covax 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X