Lentoasemat siirtyvät uuteen kiitoteiden kunnon määrittelytapaan

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n uusi Global Reporting Format (GRF) -menetelmä mahdollistaa kiitotien olosuhteiden yhdenmukaisen arvioinnin ja raportoinnin maailmanlaajuisesti. Finavian lentoasemilla menetelmä on jo käytössä.

 Lentoasemien talvikunnossapidon kannalta tämä on merkittävin muutos 50 vuoteen. Kiitotieolosuhteiden määrittäminen ja raportointi muuttui EU:n alueella 12. elokuuta, ja EU:n ulkopuolella se tulee voimaan 4. marraskuuta 2021. ICAO:n uusi menetelmä kiitotien olosuhteiden arvioimiseksi ja raportoimiseksi on Global Reporting Format (GRF).

Globaalin muutoksen taustalla on pyrkimys lentoaseman maantieteellisestä sijainnista riippumatta yhdenmukaistaa kiitotieolosuhteiden arviointi ja raportoitavat olosuhdetiedot.

Kiitotien pinnan olosuhteet, kuten siellä oleva lumi, jää, vesi ja kitkataso, ovat yksi merkittävimmistä lentoliikenteen sujuvuuteen vaikuttavista tekijöistä. Lapissa haasteita tuo lumi, Helsinki-Vantaan lentoasemalla jää.

Lentoaseman kunnossapito määrittää olosuhdetiedot kiitotietarkastuksessa ja välittää ne lennonjohdolle sekä nouseville että laskeutuville lentokoneille. Uudesta menettelystä hyötyvät erityisesti ne yhtiöt, jotka lentävät harvemmin talviolosuhteissa, kuten Lapin talveen lentävät charterit ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla harvemmin vierailevat lentoyhtiöt.

Uusi maailmanlaajuinen raportointitapa voi vaikuttaa sujuvuuteen talvisin ääriolosuhteissa toimivilla Pohjoismaiden lentoasemilla. Suomessa se koskee etenkin Lapin lentoasemia.

”Vaikka Finavian lentoasemat on laajalti tunnettu snowhow-osaamisestaan, uusi raportointimenetelmä voi määrittää lumiset ja jäiset kiitotiet aiempaa matalampaan kuntoluokkaan tietyissä olosuhteissa. Tästä voi seurata lentäjän päätös laskeutua toiselle lentoasemalle, jos kiitotiet on määritelty matalimman kuntotason mukaan”, Finavian tekninen johtaja Henri Hansson kertoo.

Muutosta on valmisteltu lukuisten eri viranomaisten, organisaatioiden ja lentoyhtiöiden kesken. Finavia on tehnyt tiivistä yhteistyötä erityisesti pohjoismaisten lentoasemien kanssa. Asiaan on varauduttu jo usean vuoden ajan ja se koskettaa koko toimialaa.

 

Lähde: Finavia

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Haluatko kirjautua ulos?
X