Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Lentohinnat nousevat, mutta eivät pysy inflaation vauhdissa

Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) mukaan eurooppalaiset matkustajat hyötyvät inflaation alittavista lentohinnoista, kun markkinat jatkavat pandemian jälkeistä elpymistään.

Viimeisimmät liikenneluvut osoittavat, että eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat vain 3,6 prosenttia jäljessä vuoden 2019 huipputasosta. Eurooppalaiset matkustavat inflaatiosta huolimatta: Kesäkuussa keskimääräiset lentohinnat Euroopassa olivat noin 16 prosenttia korkeammat kuin ennen pandemiaa. Tämä on kuitenkin vähemmän kuin EU:n keskimääräinen kuluttajahintaindeksi, joka oli kesäkuussa 20 prosenttia korkeampi kuin ennen pandemiaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Lentomatkustus jatkaa Euroopassa voimakasta elpymistään, ja se ylittää vuoden 2019 vertailuarvon vuonna 2024. Kilpailu Euroopan lentoliikenteessä pitää lentohintojen inflaation 16 prosentissa – neljä prosenttiyksikköä alle yleisen kuluttajahintaindeksin nousun. Kun otetaan huomioon lentopetrolin hintojen epävakaus ja työntekijöiden palkkojen nousu, tämä on ristiriidassa jatkuvasti kasvavien maksujen kanssa”, sanoi IATA:n pääjohtaja Willie Walsh.

Britannian siviili-ilmailuviranomainen CAA hyväksyi hiljattain 56 prosentin korotuksen Lontoon Heathrow’n maksuihin ja 26 prosentin korotuksen Britannian lennonjohtopalveluja tarjoavan NATS:n maksuihin. Samaan aikaan Amsterdamin Schipholin lentoasemalle, joka on kärsinyt suurista palveluhäiriöistä, on myönnetty 37 prosentin korotus.

“Euroopan lentoliikenteen elpyminen tuo mukanaan entistä kilpailukykyisemmät markkinaolosuhteet. Kuluttajille on tarjolla entistä enemmän reittejä ja lentoyhtiöitä. Viime vuonna Eurooppaan syntyi 20 uutta lentoyhtiötä”, Walsh sanoi.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: IATA

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.