Lentokentät autioituivat

Finavian mukaan lentomatkustajien määrä väheni kaikilla Finavian lentoasemilla tammi-maaliskuussa 20,1 %.

Maaliskuussa Helsinki-Vantaalla oli peräti 57,2 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

”Tämän hetkisen ennusteen mukaan arvioimme lentoliikenteen vähentymisellä olevan yli 100 miljoonan euron vaikutus Finavian liikevaihtoon vuonna 2020. Kokonaismatkustajamäärän arvioimme jäävän tänä vuonna jopa kolmanneksen viime vuodesta. Tämä on huomattavasti rajumpi pudotus, kuin mikään lentoliikenteen aikaisemmin kokema muutos.
Jotta voimme päästä tämän vaativan tilanteen yli yhdessä lentoasemayhteisön kanssa, olemme antaneet helpotuksia vuokralaistemme ja kumppaneidemme suuntaan. Myös Helsinki-Vantaan meneillään olevaa kehitysohjelmaa on toistaiseksi päätetty jatkaa taataksemme Suomen saavutettavuuden ja kilpailukyvyn myös tulevaisuudessa.” Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki kertoo.

Eniten vaikutukset näkyvät maaliskuun tilastoissa, jolloin Kiinan reiteillä matkusti 95,8 % vähemmän matkustajia kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Maaliskuussa Italian reiteillä matkusti noin 4000 matkustajaa (-89,5 %) ja Espanjan reiteillä 84 000 matkustajaa (-56,3 %).

Kotimaan lennoilla matkusti 298 000 matkustajaa maaliskuussa (-55,0 %) ja määrä väheni maaliskuun loppua kohden voimakkaasti viranomaisten matkustusrajoitusten astuttua voimaan.

Verkostolentoasemien matkustajamäärä laski tammi‒maaliskuussa yhteensä 18,7 prosenttia. Suuremmista lentoasemista matkustajien määrä laski eniten Oulussa (-26,0 %), Kittilässä (-13,5%) ja Rovaniemellä (-12,0%).

Tilastoissa huomioitavaa on, että Finavian ei tilastoi matkustajien kansalaisuutta, vaan matkustajien lukumääriä reiteittäin ja maittain. Kotimaan matkustaja ei toisin sanoen ole välttämättä Suomen kansalainen, vaan kotimaan sisäisellä reitillä matkustava henkilö.

Helsinki-Vantaan tilanne tällä hetkellä

Normaalina päivänä Helsinki-Vantaalta matkustaa keskimäärin 57 000 matkustajaa. Tällä hetkellä matkustajia on reilu tuhat ja määrä vähenee edelleen.
Kaikki toteutuvat lennot operoidaan toistaiseksi terminaali 2:n kautta.
Kiitotie 3 suljettiin lentoliikenteeltä toistaiseksi 1. huhtikuuta.

Tällä hetkellä kaikki maahan saapuvat ja maasta lähtevät henkilöt kulkevat rajatarkastuksen kautta, ja kaikki Suomeen saapuvat matkustajat kulkevat terveysviranomaisten ylläpitämän terveystarkastuspisteen kautta.

Vaikka iso osa palvelupisteistä on kiinni myös muualla kuin suljetuissa terminaalitiloissa, lentoasemalla pyritään pitämään avoinna joitakin pisteitä, kuten apteekki-, kioski- ja kahvilapalveluita. Aukioloajat ovat kuitenkin tavanomaista suppeammat. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on avoinna muutamia ravintoloita, jotka myyvät ruokaa mukaan take away -annoksina.

Finavian toimista koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi kerrotaan lisää täällä.

Suurin osa verkostolentoasemista on tilapäisesti suljettu

Kansainvälisiä lentoja operoidaan vain Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Maarianhaminasta. Tämän hetkisen tilanteen mukaan kotimaanlentoja operoidaan Helsinki-Vantaan ohella seuraavilla lentoasemilla:

  • Kuopio
  • Maarianhamina
  • Oulu
  • Rovaniemi
  • Savonlinna

Verkostolentoasemien tilanne voi kuitenkin muuttua tilanteen jatkuessa.

Kotimaan matkustajaliikenteen vähentyessä tilapäisesti Tampere-Pirkkala ja Jyväskylä ovat auki ulko- ja kotimaan rahtia, huoltovarmuutta, ambulanssilentoja ja Puolustusvoimien toimintaa varten.  Myös verkostolentoasemillamme varmistetaan, että poikkeustilanteesta huolimatta yhteiskunnalle kriittiset toiminnot voivat jatkua eri puolilla Suomea.

 

Lähde: Finavia

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X