Lentoyhtiöiden valtiontukien vertailu

Maailman johtava lentoalan ja matkailuteknologian tiedontuottaja OAG on kartoittanut eri lentoyhtiöiden kuluvana vuonna saamia valtiontukia. OAG:n analyytikon John Grantin mukaan Singapore Airlines on saanut selkeästi eniten tukea. Yhtiö on kärsinyt mittavista tappioista ja on saanut 13 miljardin dollarin avustuksen. Tuen määrä oli 1 315 dollaria lentänyttä matkustajaa kohden.

Vertailun top-ten -listalla on useita, joiden pidemmän aikavälin tulevaisuus on vaakalaudalla, mm. Air Mauritius ja TAP Air Portugal. Air Mauritius sai valtionapua 375 dollaria ja TAP Air Portugal 254 dollaria lentänyttä matkustajaa kohti.

USA:n lentoyhtiöt ovat olleet parrasvaloissa saamiensa tuen vuoksi, mutta tarkasteltaessa paikkamäärien pohjalta laskettuja lukuja tuki on murto-osa siitä mitä Singapore Airlines, Cathay Pacific, KLM-Air France ja Lufthansa Group ovat saaneet.

Kun esimerkiksi Cathay Pacific sai tarkastelukaudella valtiontukea 574 dollaria lentänyttä matkustajaa kohti, sai Delta Air Lines vain 59 dollaria, United Airlines 71 dollaria ja American Airlines 52 dollaria.

Kaavio ISHKA/OAG

 

Osittain tämä tosin selittyy sillä, että monet amerikkalaiset yhtiöt ovat olleet toiminnassa ja ovat pystyneet jatkamaan kotimaan lentoyhteyksiä.

Grantin mukaan lentoyhtiöiden taloudellinen tukeminen on lentotoiminnan jatkumisen kannalta strategisen tärkeää, tulipa tuki sitten yksityiseltä tai julkiselta sektorilta. Lentoyhtiöt tarvitsevat vielä paljon tukea selvitäkseen kesään 2021 asti.

Lähde: Simple Flying

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X