Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Lentoyhtiöt halutaan vakuusjärjestelyn piiriin

Euroopassa ajetaan pakollista maksukyvyttömyyssuojajärjestelmää myös lentoyhtiöille.

Lentoyhtiön konkurssitilanteessa pelkän lentolipun ostaneet matkustajat jäävät yleensä nuolemaan näppejään, sillä matkustajilla ei ole toistaiseksi mitään suojaa, ellei ole maksanut lentojaan luottokortilla.
Nyt Euroopan matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien kattojärjestö ECTAA ajaa lentoyhtiöille vastaavaa maksukyvyttömyyssuojajärjestelmää kuin mitä matkanjärjestäjillä on.

Euroopan komission vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan vuosien 2011 ja 2019 välillä 87 lentoyhtiötä meni konkurssiin, mikä vaikutti 5,6 miljoonaan matkustajaan. Arvioiden mukaan matkustajat menettävät lentoyhtiön konkurssissa keskimäärin 431 euroa. Lisäksi lentoyhtiön ajautuessa konkurssiin matkustajat voivat jäädä jumiin ulkomaille ilman minkäänlaista apua kotiuttamiseen, ja heidän on ostettava uusi lippu lyhyellä varoitusajalla erittäin korkeaan hintaan.

Epäreilu tilanne

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkapakettien myyminen edellyttää matkanjärjestäjältä yleensä vakuuden asettamista. Vakuudesta korvataan matkustajien matkapaketeista suorittamat maksut, jos matkanjärjestäjä menee konkurssiin. Vastaavaa vaadetta ei lentoyhtiöillä ole.
ECTAAn mukaan lentoyhtiöiden konkurssitapauksissa matkustajien tehokas suojelu voidaan saavuttaa vain ottamalla käyttöön pakollinen maksukyvyttömyyssuojamekanismi myös lentoyhtiöalalla.

“Matkatoimistot ja matkanjärjestäjät ovat jo pitkään vaatineet, että lentoyhtiöille asetetaan maksukyvyttömyyssuojaa koskevia velvoitteita, jotka vastaavat matkapakettidirektiivin nykyisiä velvoitteita”, toteaa ECTAA:n pääsihteeri Eric Drésin.

Tanskan malli

ECTAA kehottaa Euroopan komissiota ottamaan mallia jo olemassa olevista esimerkeistä. Hyväksi ja tehokkaaksi malliksi ehdotetaan nk. Tanskan mallia. Tanskan hallitus otti vuonna 2015 käyttöön lentoyhtiöitä koskevan pakollisen maksukyvyttömyyssuojan, joka kattaa yksittäiset lentoliput. Järjestelmän mukaan kaikkien Tanskan lentoasemilta lähtevien lentoyhtiöiden on maksettava rahastoon pieni maksu matkustajaa kohti (0,30 euroa/pax), jolla kaikki Tanskan lentoasemilta lähtevät matkustajat ovat suojattuja lentoyhtiön tai matkustajan kansallisuudesta riippumatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.