Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Liikematkamaailmasta korpihotellin pitäjäksi

Haltia Lake Lodge valmistuu kesään mennessä Espoon Nuuksion järvi- ja korpimaisemiin aivan Suomen Luontokeskus Haltian naapuriin. Teemu Tuomarlan yli kaksikymmentävuotinen ura liikematkapuolella päättyi viime tammikuun lopussa, jolloin hän siirtyi CWT Finlandista yrittäjäksi johtamaan uutta hotelliprojektia. Hotelli tarjoaa asiakkailleen ainutlaatuisia luontoelämyksiä. Voisiko paikka olla tähän parempi kuin Nuuksion kansallispuiston maisemat ja alueen valmiit aktiviteetit reilun puolentunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja lentokentältä.

Teemu Tuomarla.

Teemu Tuomarlan viisikymmenvuotispäivistä tuli melkoinen virstanpylväs miehen elämässä, kun samoihin aikoihin mittava, yli 20 vuoden ura eri liikematkatoimistojen johto- ja markkinointitehtävissä vaihtui perustettavan hotellin vetäjäksi ja osakkaaksi. ”Tuli tunne, että jatkanko samaa rataa eläkepäiviin saakka vai voisinko yhdistää matkailualan osaamiseni myynnin, markkinoinnin ja asiakkuuksien hallinnan saralla pitkäaikaiseen luonto- ja eräilyharrastukseeni.” Eräopaskurssikin oli jo valmiiksi käytynä.
Asiat alkoivat konkretisoitua kun Solvallan urheiluopiston kaksi hyväkuntoista majoitusrakennusta tuli myyntiin Espoon Nuuksion kansallispuiston alueella, aivan Suomen Luontokeskus Haltian vieressä, Nuuksion Pitkäjärven tuntumassa. ”Muutaman matkailualalla toimineen konkarin lisäksi saatiin luontohenkisiä sijoittajiakin mukaan perustettavaan yhtiöön, joka osti majoitusrakennukset ja vuokrasi maa-alueen”, kertoo Teemu Tuomarla.

Luontokeskuksen vieressä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Solvallan urheiluopiston kaksi majoitusrakennusta päätyi myyntiin niiden vähäisen käytön vuoksi. Rakennukset olivat aiemmin olleet urheiluporukoiden majoituskäytössä. Majoitushuoneita sekä yhteistiloja on kahdessa kerroksessa. Rakennuksissa on sisätilaa yhteensä liki 700 m2, ja mikä parasta, rakennusoikeutta alueella on jäljellä 800 m2.
Teemu innostuu kertomaan: ”ymmärsimme paikan arvon Nuuksion upeissa järvimaisemissa, kansallispuiston valmiit aktiviteetit käden ulottuvilla ja Suomen Luontokeskus Haltia aivan vieressä. Nuuksion kansallispuisto houkuttelee vuosittain liki 370 000 vierailijaa ja Luontokeskus Haltia vajaat 200 000. Haltiassa on tasokkaat kokous- ja ravintolatilat, mutta ei majoitustiloja. Eikä aivan lähistöllä ole hotellitasoista majoitusta lainkaan. Hankkimamme talot sijaitsevat Nuuksion Pitkäjärven rantamaisemissa. Kaikista huonetiloista on upeat järvinäkymät ja niiden takana avautuu kaunis kallio- ja metsämaisema.”

 

Talot olivat ulkoapäin hyvässä kunnossa. Sisätiloissa viimeistellään nyt remonttia. Tilat ovat kahdessa kerroksessa; yläkertaan tulee kaikkiaan 20 huonetta ja alakerrassa on ns. lounge, joka toimii aamiaishuoneena ja iltaisin baarina. Alakerrassa on myös kokous-, sauna- ja henkilökuntatilat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

Majoitushuoneista tulee tasokkaita ja skandinaavisen tyylikkäitä. Kaikissa huoneissa on parveke tai ranskalainen parveke. Materiaalit ovat tietysti paljolti luonnonmateriaaleja, puuta ja kiveä. Huoneiden sisustuksessa on käytetty mm. Kierrätyskeskuksen Plan B -uusiotuotteita. Ne ovat ekologisesti ja eettisesti tuotettuja ja käsityönä valmistettuja nimenomaan Haltia Lake Lodgelle. Esimerkiksi peltisistä hernerokkapurkeista tehdyt valaisimet, vanhoista puusuksista tehdyt naulakot ja hotellikansiot, jonka vaneriset kannet ovat vanhaa sängynpohjaa ja nahkasomisteet vanhoista vöistä tehtyjä.

 

 

Johtava glamping-alue

Teemu Tuomarla kertoo, että Haltia Lake Lodgen tavoitteena on jatkossa olla Etelä-Suomen johtava glamping-kohde. Hän selventää glamping-käsitteen tulevan sanoista glamorous camping. Käytännössä siis mukavuuksin varustettua hotellinomaista majoitusta luonnon keskellä.
Haltia Lake Lodgen yhteyteen metsäiselle kalliorinteelle on suunniteltu ensi vaiheessa viisi luksustelttaa ja ensi vuonna viisi telttaa lisää. Teltoissa on suuri näköalaseinä ja pinta-alaa parikymmentä neliötä. Teltta on rakennettu kotimaisesta puusta, joka on hengittävä, kestävä ja ekologinen rakennusmateriaali.

Luksustelttojen sisustuksen päämateriaali on värittömästi käsitelty suomalainen puu, joka tukee metsien ja järvimaisemien rauhallista tunnelmaa. Teltat on sähköistetty ja lämmitys ja viilennys tapahtuu lämpöpumpun avulla. Kiinteään varustukseen kuuluu minikeittiö jääkaappeineen, parisänky sekä vedetön wc. Teltoissa on erikoiskate, joka tuo luonnon äänet sisälle, mutta pitää sateen ja kylmyyden ulkona.

Erilaisia asiakkaita

”Alun perin ajatuksemme oli, että asiakaskuntamme tulee muodostumaan pääosin aasialaisista matkailijoista, lähinnä japanilaisista ja korealaisista. Suomeen ja Helsinkiin on helppo jäädä muutamaksi päiväksi ennen jatkolentoa muihin Euroopan maihin. Nyt kun hotelli avataan heinä-elokuun vaihteessa, uskomme, että kesäajan asiakkaat ovat suomalaisia luontoa rakastavia kaupunkilaisia, jotka etsivät lähialueilta luontoelämyksiä. Moni varmasti arvostaa sitä, että tänne pääsee kätevästi myös julkisilla kulkuneuvoilla.”
”Syksyn myötä toivomme, että yritysasiakkaat löytävät meidät ja mahtavat puitteemme niin kokouksiin kuin yhteisiin virkistyspäiviin. Haltia Lake Lodgen koko konsepti perustuu elämysten tuottamiseen. Meillä on tarjolla monipuolinen valikoima erilaisia aktiviteetteja, joita tuotamme itse vieraillemme. Ulkomaisia asiakkaita houkuttelee alueen alkuperäinen luonto ja sen puhtaus ja väljyys. Meille suomalaisille järvestä ongittu kala ei ole kummoinenkaan juttu, mutta monille eurooppalaisille se on huippukokemus, varsinkin kun sen kalan saa itse perata ja paistaa nuotiolla iltapalaksi”, pohtii Teemu Tuomarla.

 

Antti Haukkamaa
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.